Με μελανά χρώματα περιγράφουν οι ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων τις προοπτικές της φετινής σεζόν, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας όπω...
Με μελανά χρώματα περιγράφουν οι ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων τις προοπτικές της φετινής σεζόν, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας όπως λένε είναι ήδη χαμένο.Οι μειωμένες κρατήσεις, οι μήνες που χάθηκαν λόγων της πανδημίας, αλλά και οι συσσωρευμένες οικονομικές υποχρεώσεις χτυπούν καμπανάκι κινδύνου. Σε επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος σκιαγραφεί την παρούσα κατάσταση, ζητώντας την οικονομική στήριξη των μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων.
Τα τουριστικά καταλύματα υπογραμμίζουν πως η λειτουργία τους τον πρώτο καιρό της πανδημίας ανεστάλη, στη συνέχεια υπολειτούργησαν για 2 – 3 μήνες και τους τελευταίους 6 μήνες, αν και επιτρεπόταν η λειτουργία τους, στην ουσία δεν είχαν αντικείμενο εργασίας, αφού η χώρα βρισκόταν υπό καθεστώς lockdown από το Νοέμβριο.
Η εικόνα των μέχρι σήμερα κρατήσεων δείχνει ότι η τουριστική κίνηση αναμένεται να εκκινήσει τον μήνα Ιούλιο, γεγονός το οποίο καθιστά “χαμένη” και τη φετινή σεζόν, αφού ο εποχικός χαρακτήρας λειτουργίας των επιχειρήσεων δεν επιτρέπει την μετέπειτα αναπλήρωσή της σε αντίθεση με άλλους κλάδους -όπως για παράδειγμα της εστίασης και του λιανεμπορίου- όπου έχουν την ευκαιρία να αναπληρώσουν τους χαμένους μήνες από τους συνολικά 12 μήνες που λειτουργούν.
Μονοψήφια νούμερα στις κρατήσεις
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι κρατήσεις το προηγούμενο διάστημα κινήθηκαν σε μονοψήφια νούμερα.
“Αυτή την περίοδο, η έλλειψη ρευστότητας είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου μας, επηρεάζοντας όχι μόνο την επαναλειτουργία τους για τη φετινή τουριστική περίοδο, αλλά τη βιωσιμότητα τους γενικότερα” σημειώνεται στην επιστολή.
Σημειώνεται πως η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος εκπροσωπεί μικρές τουριστικές οικογενειακές επιχειρήσεις, που καλύπτουν το 50% της τουριστικής κίνησης. Το 60% των επιχειρήσεων του κλάδου είναι καταλύματα δυναμικότητας 5-10 δωματίων, και αφορούν κυρίως μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.
Οι εν λόγω επιχειρήσεις απασχολούν παράλληλα το πολύ έναν εργαζόμενο Επίσης, η λειτουργία τους δεν ξεπερνά τους 3 – 4 μήνες ακόμη και στις πλέον τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η πλειοψηφία των καταλυμάτων εδρεύουν σε μικρά ορεινά μέρη και νησιά, τα οποία δεν αποτελούν προσοδοφόρο έδαφος επένδυσης για τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, καλύπτοντας το 80% των κλινών.
“Δυστυχώς, μέχρι σήμερα τα μέτρα οικονομικής στήριξης που εφάρμοσε η κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για τον κλάδο είναι αποδεδειγμένα μη αποδοτικά και ανεπαρκή.
Οι επιχειρηματίες των μικρών τουριστικών καταλυμάτων δεν έχουν επωφεληθεί καθόλου από τα προηγούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν δοθεί λόγω των προϋποθέσεων που απαιτούνταν.
Για παράδειγμα, το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν λειτούργησε αποτελεσματικά για τις επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες στην πλειοψηφία τους έλαβαν μικρά ποσά της τάξεως των 2.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν εκτός του προσωρινού μέτρου ενίσχυσης με τη μορφή “επιδότησης πάγιων δαπανών” λόγω της υποχρέωσης απασχόλησης εργαζομένου, αλλά και των χρηματοδοτήσεων των περιφερειών, εξαιτίας των υψηλών απαιτούμενων μορίων” σημειώνουν οι επιχειρήσεις.
Όπως λένε, το μόνο μέτρο στήριξης που επωφελήθηκαν ήταν η αποζημίωση ειδικού σκοπού του ποσού των οχτακοσίων ευρώ, που έλαβαν ως επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή για το διάστημα από μέσα Μαρτίου έως τέλος Απριλίου 2020.
Δεν υπάρχουν σχόλια