O Σύλλογος Καρκινοπαθών & Σπανίων Παθήσεων Νομού Έβρου «Μαζί για Ζωή» εκφράζει την απογοήτευση του προς τις τελευταίες εξελίξεις και απο...
O Σύλλογος Καρκινοπαθών & Σπανίων Παθήσεων Νομού Έβρου «Μαζί για Ζωή» εκφράζει την απογοήτευση του προς τις τελευταίες εξελίξεις και αποφάσεις της Πολιτείας για το ζήτημα της Πανεπιστημιακής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής και Εγκαυμάτων (ΠΧΕ) του Πανεπιστημιακού ΓΝ Αλεξ/πολης (ΠΓΝΑ). Προτίθεται δε να θέσει εγγράφως και σχετικό ερώτημα στον Αν. Υπουργό Υγείας κο Β. Κοντοζαμάνη.
Ανακεφαλαιώνοντας: Η Πανεπιστημιακή Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής και Εγκαυμάτων του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης συμπληρώνει σε λίγους μήνες (τον Αύγουστο του 2021) πέντε χρόνια συνεχούς και εύρυθμης λειτουργίας (ΦΕΚ B 2560 – 19.08.2016 / Ίδρυση Κλινικής). Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Γ.Ν.Α. (ΔΣ Θ27/ΔΣ 12/30.7.2020) μετά και τη κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας (ΦΕΚ 3866 – 21.10.2019) έχει εγκριθεί και η αυτόνομη εγκατάσταση της Κλινικής στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, με διαθέσιμες οκτώ (8) κλίνες προς χρήση της.Η ΠΧΕ (μοναδική στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη!) στην παρούσα φάση, καλύπτει τα τακτικά και έκτακτα περιστατικά Πλαστικής Χειρουργικής και Εγκαυμάτων όλης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εξυπηρετώντας έναν πληθυσμό περίπου 700.000 κατοίκων. Η Κλινική εφημερεύει σχεδόν σε καθημερινή βάση, εάν και επισήμως μόνο 4 ημέρες το μήνα (!). Στο οργανόγραμμά της (ΦΕΚ 1156 – 10.04.2012) προβλέπονται δύο (2) ειδικευμένοι ιατροί και η δύναμή της σε κλίνες όπως αναφέρεται και παραπάνω είναι οκτώ (8). Σήμερα η Πανεπιστημιακή Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής και Εγκαυμάτων αποτελείται μόνο από δύο μέλη ΔΕΠ: τον Καθηγητή Πλαστικής Χειρουργικής και την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πλαστικής Χειρουργικής. Παρά ταύτα, στην ΠΧΕ γίνονται επεμβάσεις που πρωτοπορούν πανελλαδικά!
Λαμβάνοντας λοιπόν όλους τους παραπάνω παράγοντες που σας αναφέρουμε, τις αντίξοες γραφειοκρατικές συνθήκες και ταλαιπωρία από την Ίδρυση της ΠΠΧ έως και σήμερα. Αλλά και τη θετική εισήγηση της ειδικής Ομάδας Εργασίας για την Ειδικότητα της Πλαστικής Χειρουργικής του ΚΕΣΥ για την χορήγηση πλήρους ειδικότητας από την Κλινική πριν από ένα έτος, θα αναμέναμε να είχε δοθεί ένα αίσιο τέλος. Δηλαδή να είχε χορηγηθεί στη Κλινική το δικαίωμα εκπαίδευσης ιατρών για χρόνο πλήρους Ειδικότητας Πλαστικής Χειρουργικής (υπάρχει σχετική θετική γνωμοδότηση για την εκπαίδευση σε χρόνο πλήρους ειδικότητας της Επιστημονικής Επιτροπής του ΚΕΣΥ από έτους) .
Μετά την αλλαγή Προέδρου στο ΚΕΣΥ (από Σεπτέμβριο 2020) γίνεται συνεχής προσπάθεια, αφενός από το ΔΠΘ και το ΠΓΝΑ και αφετέρου από το Σύλλογό μας, να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτόνομης λειτουργίας και χορήγησης πλήρους ειδικότητας για την ΠΧΕ στα πλαίσια της νέας Προεδρίας. Παρά της υποσχέσεις του Υπουργείου ότι θα μεριμνήσει για το θέμα αυτό και την καθυστέρηση, όχι μόνο τα ανωτέρω φλέγοντα για τον τόπο ζητήματα δεν έχουν προχωρήσει οκτώ μήνες μετά, αλλά επιπροσθέτως καταργείται η υπάρχουσα επιστημονική επιτροπή (της οποίας η θητεία δεν έληξε ακόμα!). Σημειώνεται ότι στο παραπάνω διάστημα η υπάρχουσα Επιτροπή δεν έχει εκδώσει καμία απόφαση!
Δεν γνωρίζουμε ως Σύλλογος σε τι αποσκοπούν όλα αυτά, μπορούμε όμως να πούμε με βεβαιότητα ότι η πολιτεία θα είναι υπεύθυνη, πέντε έτη μετά τη κατάθεση του αιτήματος έγκρισης χορήγησης Ειδικότητας Πλαστικής Χειρουργικής στη 4η ΥΠΕ και στη συνέχεια στο Υπουργείο Υγείας, για την απίστευτη κωλυσιεργία στην ολοκλήρωση της λειτουργίας και του εκπαιδευτικού έργου (άρα και επιστημονικού) της ΠΧΕ. Αλήθεια, σε περίπτωση που ξεσπάσει μια πυρκαγιά στην περιφέρειά μας και θα υπάρξουν εγκαυματίες που θα χρήζουν εξειδικευμένης φροντίδας και αντιμετώπισης, ποιοι θα είναι οι υπεύθυνοι για το ότι δεν θα υπάρχει λειτουργική κλινική σε μία ολόκληρη Περιφέρεια;
Θέλουμε να τονίσουμε πόσο σημαντική για όλους εμάς τους καρκινοπαθείς είναι η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία μίας Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής στο τόπο μας. Μια επέμβαση πλαστικής αποκατάστασης σε έναν καρκινοπαθή, που πολλές φορές έχει υποστεί ένα χειρουργείο στα όρια του ακρωτηριασμού, αποτελεί πράξη όχι απλά αισθητική, αλλά επαναφοράς του σώματός και της εικόνας του εαυτού του/της και της καθημερινής ποιότητα της ζωής του/της στην προτεραία κατάσταση, πριν η διάγνωση του καρκίνου στερήσει από τον πάσχοντα την ανατομική και ψυχολογική του ακεραιότητα.
Στο πλαίσιο αυτό δηλώνουμε ευθαρσώς ότι: θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για:
A) την πλήρη και επαρκή στελέχωσή της με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
B) την πλήρη ανάπτυξή της εντός του ΠΓΝΑ, με διαθεσιμότητα («χρόνο/αιθουσών») χειρουργείου αντίστοιχο με το ρόλο της και τη θέση της ως Πανεπιστημιακή ΧΚ.
Γ) τέλος, το δικαίωμα της χορήγησης πλήρους χρόνου εκπαίδευσης των νέων ιατρών στην ειδικότητα της Πλαστικής Χειρουργικής, δικαίωμα αυτονόητο σε κάθε άλλη Πανεπιστημιακή ΧΚ, που προάγει τις υπηρεσίες της εκάστοτε Κλινικής και εμπλουτίζει το καθημερινό κλινικό και επιστημονικό της έργο.
Ως Σύλλογος, είμαστε περήφανοι για ότι έχουμε κερδίσει μέχρι τώρα. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να προσπαθούμε με το ίδιο πάθος στο μέλλον για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και θεραπείας του καρκινοπαθούς και χρόνιου ασθενούς στην περιοχή μας – και ευρύτερα, σε όποια περιοχή της Ελλάδος.
Για το δικαίωμα στη θεραπεία μας, στην ποιότητα ζωής μας και στη ζωή, συνολικά!
Το Διοικητικό Συμβούλιο
Δεν υπάρχουν σχόλια