GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Απαντήσεις: «Τι μπορώ να κάνω τώρα που έχω ολοκληρώσει τον εμβολιασμό μου;» – Πόσο πιθανό είναι να μολυνθείτε

Στις συνηθέστερες ερωτήσεις, που έχουν προκύψει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει πλέον εμβολιαστεί κατ...

Στις συνηθέστερες ερωτήσεις, που έχουν προκύψει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει πλέον εμβολιαστεί κατά της covid-19, απαντούν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ).

Τονίζουν ότι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους έναντι του ιού SARS-CoV-2, έχουν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον ιό, να εμφανίσουν τη σοβαρή μορφή της λοίμωξης, και να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά τα άτομα αυτά μπορούν να ξαναξεκινήσουν να κάνουν όσα απέφευγαν, για να κρατήσουν τον εαυτό τους και τους άλλους ασφαλείς.

    Πώς ορίζεται ο πλήρης εμβολιασμός;

    Η μέγιστη προστασία του εμβολίου είναι δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση ενός εμβολίου δύο δόσεων (Pfizer, Moderna) και δύο εβδομάδες μετά τη δόση ενός εμβολίου Johnson & Johnson. Αυτά τα δεδομένα ισχύουν για τους υγιείς, καθώς κάποιος με μειωμένο ανοσοποιητικό λόγω κάποιας νόσου ή φαρμακευτικής αγωγής, πρέπει πρώτα να συμβουλευτεί το θεράποντα ιατρό του.
    

Πρέπει να φοράω μάσκα στους εξωτερικούς χώρους;
    Όταν κάποιος έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, τότε από τους ειδικούς θεωρείται ασφαλές να περπατάει, ή να αθλείται σε εξωτερικό χώρο, να βρίσκεται σε μικρές μαζώξεις με εμβολιασμένα ή μη άτομα, και να γευματίσει σε ένα εξωτερικό χώρο χωρίς μάσκα. Ωστόσο, καλό θα ήταν να συνεχίσει να φοράει μάσκα, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, σε εκδηλώσεις με πολύ συγχρωτισμό όπως οι συναυλίες.


    Τι ισχύει για τους εσωτερικούς χώρους;
    Σε εσωτερικούς χώρους δυνητικά θα μπορούσε να παραλειφθεί η χρήση της μάσκας σε συναθροίσεις με πλήρως εμβολιασμένα άτομα, ή αν οι μη εμβολιασμένοι είναι από μία μόνο οικογένεια σε ομάδες λίγων ατόμων. Άτομα με υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά με λοίμωξη COVID-19 λόγω μεγάλης ηλικίας ή σοβαρών συνοσηροτήτων, καλό θα ήταν να φοράνε μάσκα πάντα, όταν συναναστρέφονται άτομα που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα. Επίσης, η χρήση της μάσκας συνίσταται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

– Εσωτερικοί δημόσιο χώροι, όπως αεροδρόμια, πολυκαταστήματα, νοσοκομεία, σουπερμάρκετ

How is the passion economy changing the way we look at jobs?

– Συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους με μη εμβολιασμένα άτομα από διαφορετικές οικογένειες

– Μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως λεωφορεία, τρένα, και αεροπλάνα.

  •     Είναι ασφαλές να ταξιδέψω;

    Θεωρητικά οι πλήρως εμβολιασμένοι, είναι ασφαλές να ταξιδέψουν εντός των συνόρων της χώρας, χωρίς να κάνουν τεστ ή να μπουν σε καραντίνα επιστρέφοντας. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό στα ταξίδια να τηρούνται μέτρα προφύλαξης, όπως η τήρηση αποστάσεων, η χρήση μάσκας, και η σωστή και συχνή υγιεινή των χεριών. Όσον αφορά το ταξίδι στο εξωτερικό, ανάλογα με τον προορισμό, το άτομο πρέπει να ελέγξει αν απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή καραντίνα στην επιστροφή – αν παραδείγματος χάρη θέλει κανείς να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, πρέπει να προσκομίσει αρνητικό τεστ εντός τριών ημερών.

  •         Τι κάνω αν έρθω σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα;

        Οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό, ωστόσο οι ειδικοί συνιστούν παρακολούθηση συμπτωμάτων, όπως πυρετό ή φρίκια, βήχα, δύσπνοια, κόπωση, κεφαλαλγία, απώλεια γεύσης ή όσφρησης, πονόλαιμο, ρινική συμφόρηση ή καταρροή, ναυτία ή διάρροια. Ειδικά αν κάποιος εκτεθεί σε θετικό κρούσμα και μένει μαζί με πολλά άτομα, ιδανικά θα έπρεπε να κάνει τεστ και να απομονωθεί για 14 ημέρες ακόμη και χωρίς συμπτώματα.

Πόσο πιθανό είναι να μολυνθείτε μετά τον εμβολιασμό

Τα εμβόλια έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός δεν είναι τέλεια και δεν αποκλείουν εντελώς το ενδεχόμενο να μολυνθεί κάποιος όταν τα κάνει. Μειώνουν όμως τον κίνδυνο έως και 95%. Τι σημαίνει όμως αυτό στην αληθινή ζωή; Πόσο πιθανό είναι να μολυνθείτε όταν εμβολιασθείτε πλήρως;

Την απάντηση έδωσε προσφάτως ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ Dr. Anthony S. Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Αλλεργιών & Λοιμωδών Νόσων (NIAID) της χώρας. «Η πιθανότητα μόλυνσης μετά τον πλήρη εμβολισμό είναι ελάχιστη και η αναμενόμενη», δήλωσε όταν ρωτήθηκε σχετικώς.

Τα πλήρως εμβολισμένα άτομα έχουν υπερβεί τα 95 εκατομμύρια
Μεταξύ τους έχουν αναφερθεί 9.245 νέες λοιμώξεις
Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,0097 τοις εκατό (περίπου 10 περιστατικά ανά 100.000 εμβολιασμένα άτομα).

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Τα δημογραφικά στοιχεία όσων νόσησαν από τον κορωνοϊό παρότι είχαν εμβολιασθεί πλήρως «επίσης είναι αναμενόμενα», σύμφωνα με τα CDC. Ειδικότερα, έως και τις 20 Απριλίου 2021 το 64% των ανθρώπων αυτών είναι γυναίκες. Λίγο λιγότεροι από τους μισούς ασθενείς (το 46%) έχουν ηλικία 60 ετών και άνω. Και περίπου ο ένας στους τρεις ήταν ασυμπτωματικός, δηλαδή μολύνθηκε μεν από τον κορωνοϊό, αλλά δεν εκδήλωσε συμπτώματα.

Το 7% των περιστατικών ήσαν νοσηλευόμενοι ασθενείς και το 1% έχασαν τη ζωή τους. Ωστόσο, ο κορωνοϊός και η λοίμωξη Covid-19 δεν ήταν η αιτία για όλους τους θανάτους.

Ο Dr. Francis S. Collins, διευθυντής των Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, παρομοίασε τα εμβόλια για τον κορωνοϊό με τις ζώνες ασφαλείας και τις λοιμώξεις μετά από αυτά με τα καταστροφικά τροχαία ατυχήματα. «Θα σταματούσατε να φοράτε ζώνη ασφαλείας επειδή ακούσατε για κάποιον που την φορούσε αλλά τράκαρε με ιλιγγιώδη ταχύτητα και δεν επέζησε;», είπε στην Washington Post. «Το ίδιο ισχύει για τα εμβόλια. Είναι πολύ ασφαλή και αποτελεσματικά. Απλώς, παρέχουν προστασία 95% και όχι 100%».

Δεν υπάρχουν σχόλια