Για ποιους καταργείται το «πέναλτι» για τις e-αποδείξεις, ποιοι απαλλάσσονται από τα τεκμήρια, τι θα ισχύσει για ΕΝΦΙΑ
Για ποιους καταργείται το «πέναλτι» για τις e-αποδείξεις, ποιοι απαλλάσσονται από τα τεκμήρια, τι θα ισχύσει για ΕΝΦΙΑΜε αλλαγές ξεκινά στα μέσα Μαΐου η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για πάνω από 8 εκατ. φορολογουμένους με το οικονομικό επιτελείο να επιχειρεί να εξουδετερώσει τις επιπτώσεις της πανδημίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με μια σειρά φοροελαφρύνσεων.
Μέσω της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών, ακυρώνεται το πέναλτι φόρου 22% που επιβάλλεται στο ποσό του εισοδήματος που δεν έχει καλυφθεί με ηλεκτρονικές αποδείξεις για τους πληττόμενους φορολογουμένους και όσους είναι ηλικίας άνω των 60 ετών, ενώ παράλληλα έπεσε «κόφτης» κατά 50% και διαμορφώνεται στο 11% το πρόστιμο για τους φορολογουμένους που δεν έχουν αγγίξει το όριο του 30% στις ηλεκτρονικές τους συναλλαγές, αλλά έχουν καλύψει τουλάχιστον το 20%.
Επίσης, απενεργοποιούνται φέτος τα τεκμήρια διαβίωσης για τους πληττόμενους φορολογουμένους, με σκοπό της διευκόλυνση των ιδιοκτητών ακινήτων με ανείσπρακτα ενοίκια, ενώ δίνεται νέα ευκαιρία στα ζευγάρια που θέλουν να υποβάλουν φέτος χωριστές φορολογικές δηλώσεις για να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στην ΑΑΔΕ.
Τι προβλέπεται
Καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020 σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη καταβάλλεται μέχρι 30 Ιουλίου 2021 και η τελευταία έως και 28 Φεβρουαρίου 2021.
Παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2021 και ο οφειλόμενος φόρος που προκύπτει από αυτήν καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021.
Δυνατότητα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021, με την καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων (της δόσης του Ιουλίου και του Αυγούστου).
Καταβολή του ΕΝΦΙΑ σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο του 2021 και τελευταία δόση στις 28 Φεβρουαρίου 2022.
Απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίβασης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.
Ακύρωση του πέναλτι φόρου 22% σε περίπτωση που δεν έχει καλυφθεί το 30% του πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές πληρωμές για: α) τους πληττόμενους φορολογουμένους (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι με πληττόμενο ΚΑΔ, εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ, ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια), β) φορολογούμενους ηλικίας άνω των 60 ετών.
Μείωση του πέναλτι φόρου στο 11% από 22% για μη πληττόμενους φορολογουμένους και ηλικίας έως 60 ετών οι οποίοι δεν έπιασαν το όριο του 30% αλλά έχουν καλύψει τουλάχιστον το 20% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές. Εξαιρούνται τα έκτακτα εισοδήματα που καταβλήθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας (αγροτικές ενισχύσεις, επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση ειδικού σκοπού, αποζημίωση για κουρεμένα ενοίκια) από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται το ελάχιστο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται το πραγματικό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή του μέτρου των ηλεκτρονικών αποδείξεων.
Με την κοινοποίηση εξωδίκου στον μισθωτή και χωρίς καμία άλλη νομική ενέργεια θα απαλλαγούν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη φορολόγηση των ενοικίων που δεν εισέπραξαν το 2020.
Παρατείνεται η δυνατότητα για επιλογή υποβολής χωριστών δηλώσεων των συζύγων μέχρι τις 6 Μαΐου 2021.
Πόσο μειώνεται η προκαταβολή φόρου
Η προκαταβολή φόρου που θα καταβληθεί φέτος θα ανέλθει στο 70% του φόρου που θα προκύψει για τα νομικά πρόσωπα, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες η προκαταβολή μειώνεται περαιτέρω και διαμορφώνεται από τούδε και στο εξής στο 55% του φόρου. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ και θα επιβαρύνει τον τρέχοντα προϋπολογισμό. Σημειώνεται ότι αρχικά η κυβέρνηση είχε υπολογίσει να εισπράξει από τις επιχειρήσεις το ποσό των 3,4 δισ. ευρώ, ενώ πλέον το ποσό αυτό περιορίζεται στα 2,2-2,5 δισ. ευρώ.
Παράδειγμα: επιχείρηση εμφανίζει κέρδη για πρώτη φορά 30.000 ευρώ στη φετινή φορολογική δήλωση.
• Φόρος εισοδήματος με συντελεστή 24%: 7.200 ευρώ.
• Προκαταβολή φόρου με συντελεστή 100%: 7.200 ευρώ.
• Συνολική φορολογική επιβάρυνση πριν από τη μείωση της προκαταβολής: 14.400 ευρώ.
• Προκαταβολή φόρου με συντελεστή 70%: 5.040 ευρώ.
• Συνολική επιβάρυνση μετά το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου: 12.240.
• Όφελος: 2.160 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια