Μελετάται το ενδεχόμενο απόκτησης έξτρα δεξιοτήτων από τους στρατεύσιμους που θα επικυρώνονται από το κράτος
Μελετάται το ενδεχόμενο απόκτησης έξτρα δεξιοτήτων από τους στρατεύσιμους που θα επικυρώνονται από το κράτος
Την πόρτα για δουλειά θα ανοίγει το απολυτήριο του στρατού σύμφωνα με το νέο σχέδιο που καταρτίζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.Αυτό που επιθυμούν οι επιτελείς του Πενταγώνου είναι να μην αισθάνονται οι νέοι στρατεύσιμοι το βάρος της στρατιωτικής θητείας και ότι χάνουν το χρόνο τους υπηρετώντας τη μητέρα πατρίδα, αλλά να αντιληφθούν ότι μπορεί να τους προσφέρει επιπλέον εφόδια και κατάρτιση για την επαγγελματική τους εξέλιξη. Όπως τονίζει με νόημα ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος, «επεξεργαζόμαστε σχέδια ώστε η αύξηση των στρατιωτικών υποχρεώσεων των στρατευσίμων να συνδυαστεί και με την ωφελιμότητα της θητείας τους».
Σύμφωνα με πληροφορίες, κεντρική ιδέα του σχεδιασμού είναι η απόκτηση έξτρα δεξιοτήτων από τους φαντάρους ή η ενίσχυσή τους, να συνοδεύεται από ένα πιστοποιητικό, το οποίο μάλιστα θα έχει αντίκρυσμα, θα μετράει δηλαδή, στη μετέπειτα ζωή τους, εκτός στρατού.
Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο έχουν ξεκινήσει οι επαφές του υπουργείου με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έχει την τεχνογνωσία σε τέτοιες διαδικασίες. Χωρίς να έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το συνολικό πλάνο, δεν αποκλείεται να εξεταστεί και η δημιουργία ειδικών πλατφορμών e-learning (μάθησης εξ αποστάσεως) οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν μπει στη ζωή μας μετά την πανδημία.
Παρά το γεγονός ότι η θητεία με… πιστοποιητικό βρίσκεται ακόμη στην αρχική φάση επεξεργασίας, οι σκέψεις είναι οι δεξιότητες να αφορούν πεδία που παγίως ενδιαφέρουν τους νέους και παίζουν καίριο ρόλο σε ένα βιογραφικό. Οι ξένες γλώσσες και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι πολύ πιθανόν να περιλαμβάνονται για παράδειγμα στον κατάλογο με τις δεξιότητες που θα μπορούν να επιλέξουν οι στρατευμένοι. Πεποίθηση των επιτελών είναι ότι η ύπαρξη μιας τέτοιας δραστηριότητας μάθησης κατά τη διάρκεια της θητείας, που δεν αφορά είναι η αλήθεια τα στρατιωτικά αντικείμενα, μπορεί να αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για τους νέους. Εκτιμάται δηλαδή ότι θα μπορούσε να τους κινητοποιήσει ώστε να παρουσιάζονται για να υπηρετήσουν σχετικά νωρίς και να μην αφήνουν το στρατιωτικό μετά το τέλος των σπουδών και μεταπτυχιακών τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια