GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αυχενικό Σύνδρομο: Συμπτώματα και Ασκήσεις Αντιμετώπισης

Το αυχενικό σύνδρομο, είναι πάθηση της εποχής, κι αυτό γιατί ο σύγχρονος τρόπος ζωής, είναι τέτοιος που προκαλεί προβλήματα στην υγεία του α...


Το αυχενικό σύνδρομο, είναι πάθηση της εποχής, κι αυτό γιατί ο σύγχρονος τρόπος ζωής, είναι τέτοιος που προκαλεί προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου. Ο αυχένας, είναι βασικό κομμάτι της σπονδυλικής στήλης, κι είναι και εκείνος που υπομένει καθημερινά την πίεση που προκαλεί η κακή στάση τους σώματος στην εργασία, το στρες, η έλλειψη άσκησης και η μεταφορά βαριών αντικειμένων.Γνωρίζουμε ότι αυχενικό πρόβλημα αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα ατόμων, ηλικίας κυρίως 25 με 40. Σ’ αυτό το άρθρο, θα σε βοηθήσουμε να μάθεις τι είναι το αυχενικό σύνδρομο, πώς εμφανίζεται, από τι προκαλείται καθώς και πως θα το αντιμετωπίσεις. Να θυμάσαι ότι η πάθηση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί κι εμείς θα σου δώσουμε μερικά tips που θα βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων. Βέβαια, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς κι έναν επαγγελματία ορθοπεδικό ή φυσιοθεραπευτή για μία εξατομικευμένη θεραπεία.
 

Τι είναι το αυχενικό;
Σίγουρα ακούς στη δουλειά για συναδέλφους που ταλαιπωρούνται από αυχενικό σύνδρομο και δυστυχώς ήρθε η ώρα να που το αντιμετωπίζεις κι εσύ. Ένας μικρός πόνος στον αυχένα, μία έντονη ημικρανία και μία ζάλη, είναι ικανά να σε πείσουν ότι κάτι τρέχει. Είναι όμως πράγματι αυχενικό σύνδρομο;

Το αυχενικό σύνδρομο, είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων που οφείλονται σε πάθηση στους αυχενικούς σπονδύλους, στις αρθρώσεις, στους μύες, στους μεσοσπονδύλιους δίσκους και στα νεύρα. Τα συμπτώματα αυτά, διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή αλλά συγκεντρώσαμε εκείνα που εμφανίζονται στην πλειοψηφία εκείνων που ταλαιπωρούνται από αυχενικό.

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι ο πόνος στον αυχένα, η δυσκολία στην κίνηση στην πίσω και πλάγια μεριά του αυχένα, στον ώμο και στη ράχη. Το πιο σύνηθες, είναι τα συμπτώματα να συνδυάζονται με έντονη ημικρανία. Πέρα απ’ αυτά τα συμπτώματα, το αυχενικό μπορεί να εμφανιστεί και με πόνο στον ώμο ο οποίος επεκτείνεται σε όλο τον βραχίονα και τα άκρα. Ο πόνος συνοδεύεται από μούδιασμα και αδυναμία στους μύες.

Σπανιότερα, το αυχενικό σύνδρομο, μπορεί να προκαλέσει νευρολογικό πρόβλημα σε άνω και κάτω άκρα, που έχει προκληθεί από την πάθηση της αυχενικής μυελοπάθειας (πρόβλημα της αυχενικής μοίρας του νωτιαίου μυελού).

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το αυχενικό σύνδρομο, μπορεί να ξεκινήσει ως ελαφρύς πόνος και να καταλήξει ακόμη και σε παράλυση. Μην τρομάζεις! Οι περιπτώσεις αυτές είναι σίγουρα σπάνιες όμως οφείλουμε να στο πούμε για να μην αμελήσεις μια πάθηση που δυσκολεύει την καθημερινότητά σου. Είναι σημαντικό να μπορείς να εργαστείς και να αθληθείς χωρίς φόβο, με ενέργεια και πάθος.

Τι προκαλεί το αυχενικό σύνδρομο; (Αίτια)

Το αυχενικό σύνδρομο, μπορεί να προκληθεί από απλές αιτίες αλλά και από πιο σοβαρές. Θα καταλάβεις τι εννοούμε βλέποντας τον παρακάτω διαχωρισμό.

Απλά αίτια: Κόπωση στους μύες τους αυχένα, διάστρεμμα άρθρωσης στον αυχένα, στρες και τραυματισμός κατά την άθληση. Εδώ, πρέπει να πούμε ότι πολλοί μπερδεύουν τα συμπτώματα αυτά τα τα συμπτώματα των trigger points. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις ενδείξεις του αυχενικού και στις ενδείξεις των trigger points.

Σοβαρά αίτια: Δισκοπάθεια ή δισκοκήλη (κήλη στο μεσοσπονδύλιο δίσκο) αλλά και σπονδυλοαρθροπάθεια.

Άλλα αίτια: Άρθρωση ώμου, πρόβλημα στον θώρακα, ημικρανία και λαβύρινθος είναι μερικές από τις αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν αυχενικό.

Για να καταλάβεις από που ξεκίνησε το πρόβλημα, θα χρειαστεί να γίνει διάγνωση από επαγγελματία γιατρό. Ο γιατρός θα κοιτάξει το ιστορικό σου και εφόσον χρειάζεται θα σε υποβάλλει σε μερικές εξετάσεις απλές αλλά και δυσκολότερες. Απλές εξετάσεις είναι οι ακτινογραφίες και δυσκολότερες είναι η μαγνητική. Αυτός είναι ο πιο ασφαλής τρόπος, ώστε να καταλήξει σε μία αξιόπιστη διάγνωση.

Πώς θα αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα του αυχενικού;
Η αντιμετώπιση του αυχενικού, εξαρτάται όπως καταλαβαίνεις από την αιτία που έχει προκληθεί. Η θεραπεία, είναι εξατομικευμένη και γι’ αυτό χρειάζεται ιατρική καθοδήγηση για να εξαλειφθούν τα συμπτώματα. Ας δούμε πως αντιμετωπίζονται μερικές από τις συχνότερες αιτίες:

Μυϊκή κόπωση, μυϊκή θλάση και διάστρεμμα: Αυτά τα συμπτώματα, συνήθως αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή όπως είναι τα αναλγητικά και τα αντιφλεγμονώδη. Ο γιατρός συνιστά την κινητοποίηση του αυχένα και όχι την ακινησία, διότι φαίνεται ότι σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή το αποτέλεσμα είναι η πλήρης αποθεραπεία. Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν, ενδυνάμωση των μυών του αυχένα, ισομετρικές ασκήσεις αυχένα, σωστή στάση σώματος και διατάσεις.

Εκφυλιστική νόσος της σπονδυλικής στήλης: Αυτή η νόσος επειδή μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια συμπτώματα, συνήθως αντιμετωπίζεται με συνδυασμό φυσικοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής. Οι ασκήσεις που επιλέγει ο φυσικοθεραπευτής, έχουν ως στόχο να ενδυναμώσουν τους μύες του αυχένα και να κινητοποιήσουν τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης. Αυτές οι ασκήσεις, πρέπει οπωσδήποτε να γίνονται με επαγγελματία φυσικοθεραπευτή, καθώς ένας λάθος χειρισμός μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό. Έχε στο νου σου, ότι οι χρόνιες παθήσεις έρχονται και φεύγουν. Το ότι τις αντιμετώπισες μία φορά, δεν σημαίνει ότι δεν θα επανέλθουν.

Δισκοπάθεια, Δισκοκήλη & Μυελοπάθεια: Η δισκοπάθεια και η δισκοκήλη στον αυχένα, μπορεί να προκαλέσουν πίεση κάποιου νεύρου, η οποία με τη σειρά της προκαλεί έντονο πόνο. Η θεραπεία εδώ, γίνεται μέσω της χειρουργικής οδού. Η επέμβαση αυτή, θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένη και πραγματοποιείται από εξειδικευμένο χειρούργο. Ο ασθενής, νοσηλεύεται για μία ημέρα και τα συμπτώματα εξαλείφονται άμεσα. Ακόμη, η επέμβαση επιλέγεται ως μέθοδος θεραπείας και στην περίπτωση μυελοπάθειας.

Όπως καταλαβαίνεις, το αυχενικό σύνδρομο δεν είναι ένας απλός πόνος στον αυχένα. Μπορεί να παρουσιαστεί με διάφορα συμπτώματα και να δημιουργήσει μεγάλη ταλαιπωρία στον ασθενή. Η συμβολή των ορθοπεδικών αλλά και των φυσικοθεραπευτών στην αντιμετώπιση του αυχενικού είναι απαραίτητη και καθοριστική.

Στον Χρυσό Οδηγό, μπορείς να βρεις τηλέφωνα, διευθύνσεις και χάρτες δρομολόγησης από τους καλύτερους ορθοπεδικούς και φυσικοθεραπευτές στην Ελλάδα που θα δώσουν λύση στο πρόβλημά σου!

Δεν υπάρχουν σχόλια