Η επεξεργασία των νέων Τιμών Ζώνης, όπως τις εισηγήθηκαν οι εκτιμητές, έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο το επόμενο βήμα είναι ακόμα πιο δύσκολο- τεχ...
Η επεξεργασία των νέων Τιμών Ζώνης, όπως τις εισηγήθηκαν οι εκτιμητές, έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο το επόμενο βήμα είναι ακόμα πιο δύσκολο- τεχνικά και πολιτικά- καθώς αφορά στην αναδιάρθρωση του ΕΝΦΙΑ.
Το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι πως από τη στιγμή που το εγχείρημα θα ήταν δημοσιονομικά ουδέτερο, δεν συντρέχει λόγος βιασύνης, με δεδομένο ότι η αλλαγή του χάρτη των αντικειμενικών αξιών και η ένταξη στο σύστημα 3.000 νέων περιοχών, δεν είναι κάτι απλό και κρύβει παγίδες. Εξαρχής πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών ήταν να εξοικονομήσει 400- 500 εκατ. Ευρώ, από την ένταξη αυτών των περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα, προκειμένου να «απορροφήσει» τις αυξήσεις φόρου, που θα προέκυπταν σε άλλες περιοχές από την αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης. Ωστόσο, αυτή η σύνθετη άσκηση αλλαγής κλιμακίων και συντελεστών- την οποία έχει αναλάβει ειδική Ομάδα Εργασίας της ΑΑΔΕ- δεν είναι απλή υπόθεση.
Πρωτοχρονιά του 2022 σε ισχύ οι νέες τιμές ζώνης
Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι νέες Τιμές Ζώνης να τεθούν σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά του 2022, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα και στην κτηματαγορά να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Από μια τέτοια εξέλιξη κερδισμένα θα είναι και τα κρατικά ταμεία, αφού στο β’ εξάμηνο του έτους οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα αυξηθούν στις περιοχές όπου οι Τιμές Ζώνης θα πάρουν τον ανήφορο. Ο πρώτος ΕΝΦΙΑ που θα εκκαθαριστεί με αυτές τις Τιμές θα είναι αυτός του 2022, σε συνθήκες- καλώς εχόντων των πραγμάτων- ανάπτυξης, που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση της μείωσης του φόρου κατά 30% συνολικά, μέσω αλλαγών στη δομή του ΕΝΦΙΑ, ενδεχομένως (και) με «ψαλίδισμα» του Συμπληρωματικού Φόρου.
Τροπολογία εξπρές για τα τεκμήρια
Με τροπολογία- εξπρές θα τελειώσει και το σήριαλ των τεκμηρίων- ηλεκτρονικών αποδείξεων για τη χρήση του 2020. Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να απλώσει δίχτυ προστασίας πάνω από τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας ή εντάχθηκαν στο «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», τους πληγέντες ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιοκτήτες ακινήτων με «κουρεμένα» ενοίκια. Απομένουν προς συζήτηση με τους Θεσμούς θέματα όπως π.χ. το αν θα υπάρχει πλήρης απαλλαγή από τον πρόσθετο φόρο 22% για όσους δεν συνέλεξαν τις αναγκαίες ηλεκτρονικές αποδείξεις ή μικρότερο penalty, ειδικά για όσους την προηγούμενη διετία πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων δηλώνοντας εισοδήματα χαμηλότερα από τις δαπάνες διαβίωσης τους.
Τα φορολογικά θέματα είναι, πάντως, ο μικρότερος πονοκέφαλος του οικονομικού επιτελείου στην τρέχουσα Αξιολόγηση, η οποία συνδέεται και με εκταμίευση ANFA-SMP, άρα γίνεται με μεγαλύτερη αυστηρότητα από τους Θεσμούς. Οι επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια τις προηγούμενες ημέρες δεν ανέδειξαν κάποιο σοβαρό θέμα, ωστόσο όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, στις συζητήσεις με τους επικεφαλής πάντα προκύπτουν… θεματάκια.
Εκεί που περιμένουν μεγαλύτερο πρεσάρισμα από τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες είναι το πεδίο των εκκρεμών πληρωμών από το Δημόσιο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο βασικές δεξαμενές χρεών, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται ως «αγκάθια» στις Εκθέσεις Αξιολόγησης όλων των προηγούμενων μηνών. Από τη μια είναι τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου, τα οποία αυξάνονται αντί να μειώνονται κι από την άλλη οι εκκρεμείς συντάξεις. Ειδικά γι’ αυτήν την ανοικτή «πληγή», ο φάκελος ενημέρωσης των Ευρωπαίων τεχνοκρατών περιλαμβάνει όλες τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει ως τώρα (αποσπάσεις, συμβασιούχοι, «επιστράτευση» συνταξιούχων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ), καθώς και την τροπολογία για τη συμβολή των ιδιωτών δικηγόρων στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων.
Όσον αφορά στο νέο Πτωχευτικό, οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια περιορίστηκαν στον απολογισμό δράσης του α’ 3μήνου, δηλαδή στο κατά πόσο εκδόθηκαν οι αναγκαίες Υπουργικές Αποφάσεις βάσει χρονοδιαγραμμάτων, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι οι επικεφαλής θα ζητήσουν πληροφορίες για το βαθμό ετοιμότητας ενεργοποίησης, από την 1η Ιουνίου, της ειδικής πλατφόρμας για τα φυσικά πρόσωπα.
Δεν υπάρχουν σχόλια