Σε δραστική μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από την Τουρκία οδηγείται τόσο η Ελλάδα όσο και ολόκληρη η νοτιοανατολική και κεντρική Ευ...
Σε δραστική μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από την Τουρκία οδηγείται τόσο η Ελλάδα όσο και ολόκληρη η νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη από τη δημιουργία του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη.
Μόλις χθες υπεγράφη στο Ζάππειο Μέγαρο υπό την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βούλγαρου ομολόγου του Μπόικο Μπορίσοφ, μια ακόμη σχετική σημαντική συμφωνία, που παρέχει τη δυνατότητα στην εταιρεία Bulgartransgaz, διαχειριστή του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου της γειτονικής χώρας, να συμμετέχει και αυτή στον πλωτό σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου που αναπτύσσει η ελληνική εταιρεία Gastrade στην πρωτεύουσα του Έβρου.
Αλλάζουν τα δεδομένα στην περιοχή
Με τη λειτουργία του σταθμού αυτού, επί της ουσίας παύει η Τουρκία να αποτελεί τον κύριο πάροχο φυσικού αερίου στην βαλκανική χερσόνησο και τα ηνία περνάνε σταδιακά -και- στην Ελλάδα που χτίζει μεθοδικά συμμαχίες με όλους τους υπόλοιπους γείτονές της. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «μέσω της Βουλγαρίας το αέριο θα φθάνει και σε έναν ακόμη κοινό μας φίλο, τη Ρουμανία».
Πλέον, η ανακοίνωση της ελληνικής εταιρείας Gastrade Α.Ε. για την απόκτηση του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της, από την βουλγαρική Bulgartransgaz Ead (BTG), αλλάζει τα δεδομένα στον ενεργειακό τομέα αφού με το νέο άξονα επιτυγχάνεται η διαφοροποίηση των οδεύσεων του φυσικού αερίου. Παράλληλα η εν λόγω επένδυση θα τονώσει ασφαλώς και τη δυναμική ανάπτυξη της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκη. «Και όταν η ακριτική περιφέρεια ευημερεί, τότε ευημερεί ολόκληρη η Ελλάδα. Αλλά και τα οφέλη όταν πολλαπλασιάζονται, διαχέονται και στους γείτονές μας» όπως είπε ο πρωθυπουργός.
Κόμβος πλούτου και ευημερίας η Αλεξανδρούπολη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «η Αλεξανδρούπολη με την επένδυση αυτή ανοίγει τις πύλες της σε υγροποιημένο φυσικό αέριο από πολλούς διαφορετικούς προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών που έχουν εκφράσει ένα στρατηγικό ενδιαφέρον για την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμανιού. Με τον νέο πλωτό σταθμό και με το νέο αγωγό, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μετατρέπεται σε κόμβο συνεργασίας, πηγή πλούτου και ευημερίας για τις χώρες μας και για τους λαούς τους. Κάποτε το λιμάνι αυτό ήταν το αντικείμενο πολέμων σε περασμένους αιώνες. Σήμερα είναι παράδειγμα του πόσο μακριά μπορούμε να οδηγηθούμε από την ειρηνική συνύπαρξη και την οικονομική συνεργασία προς όφελος όχι μόνο των δύο λαών μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων».
«Σημαντική μέρα για την Ελλάδα σήμερα!», είπε από την πλευρά του ο Κωστής Χατζηδάκης. «Με τις υπογραφές για το FSRU της Αλεξανδρούπολης, ενισχύεται περαιτέρω η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας. Το αέριο θα διοχετεύεται μέσω Αλεξανδρούπολης και του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB -που κατασκευάζεται- σε όλη τη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη.
Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που συνέβαλα και εγώ τον τελευταίο χρόνο σε αυτή τη μεγάλη εθνική επιτυχία», πρόσθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνοντας εικόνα για τη δυναμική της επένδυσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια