GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


[Έρχονται προσλήψεις 6.000 οπλιτών]

Προσλήψεις 6.000 επαγγελματιών οπλιτών για να ανανεωθεί το «γηρασμένο» στρατιωτικό προσωπικό, αποτελεσματικότερες ειδικές δυνάμεις με ...


Προσλήψεις 6.000 επαγγελματιών οπλιτών για να ανανεωθεί το «γηρασμένο» στρατιωτικό προσωπικό, αποτελεσματικότερες ειδικές δυνάμεις με την ενοποίηση της διοίκησής τους και περιορισμό των αχρείαστων στρατιωτικών μονάδων περιλαμβάνει η αναδιοργάνωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς από το υπουργείο Άμυνας.

Η σχετική μελέτη από το ΓΕΕΘΑ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες των ΝΕΩΝ, στο τελικό στάδιο, όμως κάποιες αλλαγές – που είχαν επισημανθεί εδώ και χρόνια – έχουν ήδη δρομολογηθεί εξαιτίας και της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας. Η αναδιοργάνωση της δομής δυνάμεων κινείται σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά το προσωπικό και ο δεύτερος τις αλλαγές σε σχηματισμούς και μονάδες.

Προσλήψεις – θητεία: Το πρόβλημα της «γήρανσης» του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και της υποστελέχωσης έχει καταγραφεί εδώ και χρόνια αλλά λόγω και της οικονομικής κρίσης ελάχιστα μέτρα είχαν ληφθεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» μετά τις 2.000 προσλήψεις ΟΒΑ το υπουργείο και το ΓΕΕΘΑ έχουν εκκινήσει διαδικασίες για την πρόσληψη 6.000 επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ) το 2021.

Στόχος είναι όμως ο Στρατός να ανανεωθεί με προσλήψεις ΕΠΟΠ και όχι με ΟΒΑ καθώς υπάρχει ανάγκη για στελέχη που θα μείνουν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων πολλά χρόνια. Η θητεία των ΟΒΑ διαρκεί τρία χρόνια με δικαίωμα επανακατάταξης άλλα 3. Αντίθετα οι ΕΠΟΠ υπηρετούν επτά χρόνια και έχουν δικαίωμα μονιμοποίησης. Οι επιτελείς του «Πενταγώνου» θεωρούν ότι είναι σκόπιμο να εκπαιδεύονται κι άλλο ώστε να γίνουν αποτελεσματικότεροι σε πιο εξειδικευμένα αντικείμενα. Για την αύξηση των «οροφών» του προσωπικού εξετάζεται και η αύξηση των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές.

Στο τραπέζι, είναι πάντα και το ζήτημα της εξισορρόπησης της στρατιωτικής θητείας, η αύξησή της κατά 3 μήνες δηλαδή στον Στρατό Ξηράς για να φτάσει τους 12 που είναι σήμερα στο Ναυτικό και την Αεροπορία. Αποτελεί πάγια εισήγηση των Επιτελείων, ωστόσο δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Για την ανανέωση του δυναμικού συζητούνται και μέτρα όπως εθελοντική στράτευση γυναικών ή υποχρεωτική στράτευση στα 18 για κάποιες περιπτώσεις.

Νέο μοντέλο για τις ειδικές δυνάμεις: Αποτελεί όραμα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και επιδίωξη είναι η λειτουργία των ειδικών δυνάμεων υπό ενιαία διοίκηση και πνεύμα. Εκεί δηλαδή θα ενταχθούν η Ζ’ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ’ΜΑΚ), η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών και θα συσταθεί και «Αεροπορία Ειδικών Επιχειρήσεων». Δημιουργείται camp νατοϊκών προδιαγραφών στη 13η ΔΕΕ. Μείωση αποτυπώματος: Θα επιχειρηθεί ο περιορισμός των αχρείαστων στρατιωτικών μονάδων – όπως και στο παρελθόν – με στόχο να εξοικονομηθούν πόροι και προσωπικό και το βάρος να δοθεί σε μονάδες στα ανατολικά μας σύνορα.


Δεν υπάρχουν σχόλια