Τις λίρες που έχουν κάτω από στρώματα και μέσα σε σεντούκια «ξεθάβουν» οι Έλληνες, προσδοκώντας να κερδίσουν από τη ρευστοποίησή τους ...
Τις λίρες που έχουν κάτω από στρώματα και μέσα σε σεντούκια «ξεθάβουν» οι Έλληνες, προσδοκώντας να κερδίσουν από τη ρευστοποίησή τους και, δη, σε μία περίοδο, όπου ο κορονοϊός… επιτίθεται στα εισοδήματά τους.
Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), το α’ τρίμηνο του 2020 αγόρασε από ιδιώτες 28.064 τεμάχια (Ελισάβετ 1973, 1974 και προγενέστερων ετών) έναντι 21.502 το ίδιο περυσινό διάστημα (αύξηση 23,38%).
«Εάν δεν είχαν επιβληθεί τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις από τα μέσα Μαρτίου, τότε το τρίμηνο θα είχε κλείσει σαφώς υψηλότερα», σχολιάζουν στον Ελεύθερο Τύπο αρμόδιες πηγές, υπενθυμίζοντας πως μολονότι η ΤτΕ, όπως και όλες οι τράπεζες, συνέχισαν να λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown, οι επισκέψεις των πολιτών ήταν πιο αραιές.
«Τέτοιο ύψος συναλλαγών είχαμε να δούμε από τότε που ξέσπασε στη χώρα η οικονομική κρίση. Τότε η πώληση των χρυσών λιρών γινόταν για λόγους επιβίωσης. Σήμερα είναι ένας συνδυασμός εκμετάλλευσης της συγκυρίας, μιας και οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά – με τις όποιες διακυμάνσεις-, και ανάγκης ενίσχυσης των εισοδημάτων που έχουν πληγεί από την πανδημία», καταλήγουν.
Με βάση την εποπτική αρχή, η τιμή αγοράς της χρυσής λίρας στα τέλη Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 333,47 ευρώ, όταν το 2011, για παράδειγμα, το αντίτιμο της ρευστοποίησης μόλις και μετά βίας ξεπερνούσε τα 276 ευρώ.
Στις 4/5, δε, το ποσό που μπορούν να κερδίσουν οι κάτοχοι χρυσών λιρών σε περίπτωση που αποφασίσουν να τις πωλήσουν έχει εκτοξευτεί στα 353,20 ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί πως η τιμή συμβολαίου για τον χρυσό παραδόσεως Ιουνίου 2020 κατέγραψε χθες, Δευτέρα, κέρδη της τάξεως του +1,07%, στα 1.719,10 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το πολύτιμο μέταλλο ολοκλήρωσε τον Απρίλιο με άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, με την τιμή του να ενισχύεται κατά +6,7%.
Με… καπέλο
Όσον αφορά στις τιμές με τις οποίες πουλά η ΤτΕ τις χρυσές λίρες, αυτές συνεχίζουν να είναι με… καπέλο, γεγονός που εξηγεί το υποτονικό -από πλευράς των επενδυτών- ενδιαφέρον για την απόκτησή τους.
Ειδικότερα, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της εποπτικής αρχής, το α’ τρίμηνο του 2020 πουλήθηκαν σε ιδιώτες μόλις 2.016 τεμάχια, έναντι 2.206 το ίδιο διάστημα του 2019 και 3.636 τους πρώτους τρεις μήνες του 2018 (-9,42% και -80,36% αντίστοιχα).
Σύμφωνα με τα δελτία τιμών που εκδίδονται σε ημερήσια βάση, το κόστος αγοράς ξεπερνούσε στα τέλη του περασμένου Μαρτίου τα 469,00 ευρώ, αυξημένο κατά 40,65% σε σχέση με την τιμή που αποκτούσε λίρες από ιδιώτες. Η επίμαχη ψαλίδα εξακολουθεί να κινείται με διψήφια ποσοστά, μιας και στις 4/5 η ΤτΕ πουλούσε τις χρυσές λίρες στα 452,44 ευρώ (+21,93% έναντι της τιμής αγοράς από ιδιώτες).
Δεν υπάρχουν σχόλια