Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σε επείγουσα επιστολή του προς την ηγεσία κορυφαίων ευρωπαϊκών και διεθνών συνδικαλιστικών κα...
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σε επείγουσα επιστολή του προς την ηγεσία κορυφαίων ευρωπαϊκών και διεθνών συνδικαλιστικών και θεσμικών φορέων, και προς τον Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ΙLO Guy Ryder, μετέφερε τις ανησυχίες των Ελλήνων εργαζομένων παρέχοντας μια αξιολόγηση σχετικά με την κρίσιμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δυτικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, τα οποία ταυτόχρονα αποτελούν σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι απόψεις αυτές θα ληφθούν υπόψη σε κάθε σχετική συζήτηση και διαμόρφωση άποψης στους κόλπους του διεθνούς και ευρωπαϊκού συνδικαλιστικού κινήματος καθώς και των θεσμικών φορέων που έχουν αρμοδιότητα επί εργασιακών ζητημάτων.
Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τονίζει τον εξαιρετικά σύνθετο χαρακτήρα των εξελίξεων, οι οποίες δεν μπορούν να αξιολογηθούν απλώς ως προσφυγικό πρόβλημα, αλλά ως ένα ευρύτερο μείζον διεθνές και ευρωπαϊκό πολιτικό όσο και ανθρωπιστικό ζήτημα. Αναφερόμενος δε στον όγκο, την γεωγραφική εμβέλεια, το βίαιο και καθοδηγούμενο χαρακτήρα των προσπαθειών παραβίασης συνοριακών ελέγχων, υπογραμμίζει ότι καταδεικνύεται η κατάφωρη απόπειρα της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει ως όπλο απελπισμένους ανθρώπους με στόχο την προώθηση της γεωπολιτικής ατζέντας της και την απόσπαση προσοχής από τη φρικτή κατάσταση στη Συρία, και τη δική της εμπλοκή στη συριακή τραγωδία.
Με αναφορά σε αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία που ακυρώνουν ‘fake’ ειδήσεις και την συστηματική παραπληροφόρηση των τουρκικών αρχών, στην επιστολή αναδεικνύεται η μετάλλαξη της γείτονος χώρας σε επίσημο ‘trafficker’, με την οργανωμένη ενθάρρυνση δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων να εισέλθουν μαζικά με βίαιο τρόπο στην Ελλάδα, προσφέροντας υλική βοήθεια, δωρεάν μεταφορά αλλά και δακρυγόνα και εξοπλισμό κοπής συρμάτων, προφανώς παρεχόμενα από τις τουρκικές αρχές , υπό συνεχή ρίψη μολότοφ και καθοδήγηση από τουρκικά drones για την αναζήτηση ασφαλέστερων διόδων.
Τα πρωτοφανή γεγονότα, τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, αναμφίβολα «αποτελούν ασύμμετρη απειλή, με στόχο τόσο την κοινωνική όσο και την οικονομική αποσταθεροποίηση της Ελλάδας, καθώς και τον εκβιασμό της Ευρώπης». Εγείρουν ευρύτερα σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη συνολική γεωπολιτική ατζέντα και τις επιδιώξεις της Τουρκίας στην περιοχή μας, καθιστώντας αναγκαία την προάσπιση των συνόρων μας. Υπενθυμίζει δε, εκτός άλλων, τις επαναλαμβανόμενες δημόσιες απειλές Τούρκων επισήμων κατά της εδαφικής ακεραιότητας και των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας, τη ρητή αμφισβήτηση διεθνών συνθηκών, όπως η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, και τη συστηματική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου από την τουρκική πολεμική αεροπορία, που κορυφώθηκε στο ανώτατο επίπεδο των 4. 627 παραβιάσεων το 2019.
Στην επιστολή επίσης τονίζεται ότι από το 2015, η Ελλάδα έχει καλωσορίσει πάνω από 120.000 πρόσφυγες και μετανάστες, παρά την οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που δοκιμάσαν σκληρά τον ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους ενώ αναλύεται η συμβολή της ΓΣΕΕ και των ελληνικών συνδικάτων στην προσπάθεια άρσης εντάσεων και βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Υπενθυμίζεται δε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, η Ελλάδα έχει υποδεχτεί αλλεπάλληλα κύματα μεταναστών από τις γειτονικές και άλλες χώρες, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν πλέον το 9%-10% του καταγεγραμμένου ελληνικού εργατικού δυναμικού και έχουν ενσωματωθεί επιτυχώς στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας––και με την καθοριστική συμβολή των συνδικάτων, ιδίως των εκπαιδευτικών και περιφερειακών δομών, που προώθησαν την πολυπολιτισμικότητα και την συνύπαρξη στον εργασιακό χώρο. Εντούτοις, στην παρούσα συγκυρία η κοινωνία και η οικονομία έχουν φθάσει στα όριά των αντοχών τους, με πιθανή διακύβευση της κοινωνικής συνοχής.
Τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υστερήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού ζητήματος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εκφράζει την ελπίδα ότι η τρέχουσα κρίση θα αποτελέσει αφετηρία απτής αλληλεγγύης και κάλεσμα αφύπνισης προς όλους να αναλάβουν και να μοιραστούν ευθύνες, επιδιώκοντας αποτελεσματικές, δίκαιες λύσεις, αντί να μεταφέρεται το βάρος σε συγκεκριμένες χώρες απλώς και μόνο λόγω της γεωγραφίας τους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υπογραμμίζει ότι το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα επιθυμεί εποικοδομητική συνεργασία με τα τούρκικα συνδικάτα για την αντιμετώπιση του παρόντος προσφυγικού προβλήματος, αλλά και για την ειρηνική συνύπαρξη, την πρόοδο και τη συνεργασία στην περιοχή μας, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Εντούτοις, δεν μπορούμε να επικροτήσουμε κατασκευασμένες συνθήκες, και την απόπειρα νομιμοποίησης τους με την εργαλειοποίηση της απελπισίας–– όπως δεν μπορούμε να αποδεχτούμε απόψεις που καθιστούν την Ελλάδα υπεύθυνη για βία κατά απελπισμένων ανθρώπων, οι οποίοι με πολλούς τρόπους κατέστησαν θύματα καιροσκοπικών πολιτικών και εκβιασμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια