Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφέρθηκε στην ποινή που θα υπάρχει σε περιπτώσεις πολυιδιοκτησίας.
Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφέρθηκε στην ποινή που θα υπάρχει σε περιπτώσεις πολυιδιοκτησίας.
Η νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Κυβέρνηση μετέτρεψε την ποινή του υποβιβασμού για παραβάσεις όπως η πολυϊδιοκτησία (δηλαδή για ΠΑΟΚ – Ξάνθη και την επίμαχη υπόθεση τους, μετά το πόρισμα της ΕΕΑ ) σε αφαίρεση βαθμών και πρόστιμο.
Σχόλιο πάνω στο συγκεκριμένο θέμα έκανε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό “ΣΚΑΪ”, ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη τόνισε πως σε περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας θα αφαιρούνται 10 βαθμοί από μία ομάδα κάθε φορά που παίζει.
Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι εφόσον η τιμωρία θα επιβάλλεται σε κάθε παιχνίδι, όσο υφίσταται η πολυιδιοκτησία, η ομάδα θα φτάνει σε αρνητική βαθμολογία, άρα θα πέφτει και κατηγορία.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε…
Για την πολυιδιοκτησία: «Η πολυιδιοκτησία είναι ένα ειδικό φαινόμενο που έχει να κάνει με τη λειτουργία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Βεβαίως πρέπει να απαγορεύεται, θα πρέπει να υπάρχουν τρόποι με τους οποίους αποδεικνύεται η πολυιδιοκτησία και κυρώσεις που θα είναι όχι μόνο αποτελεσματικές, αλλά θα αποτελούν και γνήσια απειλή. Όπως έχουμε ήδη διατυπώσει, σε περίπτωση που οι κανόνες θα τεθούν σε όλα τα επίπεδα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, δεν τηρηθούν εκ μέρους των ομάδων, υπάρχει σαφέστατη κύρωση από τις διοργανώσεις της Ευρώπης».
Για τη θέση της UEFA πάνω στην πολυιδιοκτησία: «Το ένα ζήτημα είναι ότι υπάρχει προφανώς μία παραβατική συμπεριφορά όταν μιλάμε για πολυιδιοκτησία και το άλλο οι κυρώσεις που επιβάλλονται. Στο πλαίσιο των κυρώσεων, υπάρχει μία ευρύτερη διακριτική ευχέρεια της ομοσπονδίας να καθιερώσει τις ποινές ανά χώρα. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να ενδείκνυται να φτάσει στο σημείο να αποβάλλεται από το επαγγελματικό πρωτάθλημα ή να έχει και άλλες κυρώσεις, όπως η αφαίρεση βαθμών ή ο αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Προφανώς και τιμωρούνται όλες οι ομάδες».
Γνώμη για τετελεσμένο γεγονός; «Η ΕΕΑ έκρινε ότι από τα στοιχεία που προέκυψαν ενώπιον της, φέρεται να έχει τελεστεί η παραβίαση της πολυιδιοκτησίας. Ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε ότι η ΕΕΑ δεν είναι το αποφασιστικό όργανο για το ζήτημα αυτό, αλλά τα δικαιοδοτικά όργανα της Superleague και της ΕΠΟ».
Γιατί δεν άφησε η κυβέρνηση να εξελιχθεί το θέμα; «Όταν μία κυβέρνηση φέρει νομοθετική πρωτοβουλία, σταθμίζει το κόστος και το όφελος της όποιας πράξης. Εδώ λοιπόν είχαμε τη στάθμιση ότι προκαλείται ένα τεράστιο ζήτημα δυσανάλογα μεγάλο του γεγονότος αυτού. Παρενέβη μεν όχι για να αλλάξουμε την παράβαση αυτή. Παραμένει η παράβαση, άρα πειθαρχικώς ελέγχεται η πολυιδιοκτησία. Τρέπεται η ποινή που προέβλεπε αποκλεισμό από την επαγγελματική κατηγορία σε μεγάλη αφαίρεση βαθμών και σε διακριτική ευχέρεια να επιβληθεί. Δηλαδή να έχει και το δικαιοδοτικό όργανο κι ένα περιθώριο εκτίμησης αναλόγως της βαρύτητας της κάθε περίπτωσης, διότι στην προηγούμενη συνθήκη προβλεπόταν ανελαστικά αποκλεισμός. Ούτε στην UEFA προβλέπεται ανελαστικά αποκλεισμός. Σε στάθμιση η κυβέρνηση έκρινε ότι το μείζον στην περίπτωση αυτή δεν είναι αν θα πέσει μία ομάδα ή αν θα αφαιρεθούν 10 βαθμοί, αλλά το κρίσιμο είναι με ευκαιρία αυτού του συμβάντος να υπάρχει καταλαγή ώστε να φτιάξει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο».
«Από τη στιγμή που θα επιβληθεί κύρωση από το αρμόδιο όργανο, θα πρέπει αυτομάτως να πάψει η πολυϊδιοκτησία» και ξεκαθάρισε ότι σε διαφορετική περίπτωση (που δεν… τερματιστεί ή άμεση ή έμμεση πολυιδιοκτησία) θα επιβάλλεται διαρκώς η ποινή αφαίρεσης βαθμών και για τις δύο ομάδες που εμπλέκονται, κάτι που θα οδηγήσει και στον υποβιβασμό τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια