GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


9 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Γενοκτονιών

Τον Σεπτέμβριο του 2015 , 67 χρόνια μετά την υιοθέτηση της Σύμβασης και την επίσημη «εισαγωγή» του όρου «γενοκτονία», η Γενική Συνέλευ...


Τον Σεπτέμβριο του 2015 , 67 χρόνια μετά την υιοθέτηση της Σύμβασης και την επίσημη «εισαγωγή» του όρου «γενοκτονία», η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 9η Δεκεμβρίου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος (International Day of Commemoration and Dignity of the Victims of the Crime of Genocide and of the Prevention of this Crime).

Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής οφείλεται στο γεγονός ότι στις 9 Δεκεμβρίου 1948 υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ η Σύμβαση για την Πρόληψη και την Καταστολή του εγκλήματος της Γενοκτονίας, με αφορμή το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο .

Ορίζει τη γενοκτονία από νομικής απόψεως και είναι το αποκορύφωμα μακροχρόνιων αγώνων του Πολωνοεβραίου δικηγόρου Raphael Lemkin και προέρχεται από τις λέξεις geno (γένος στα ελληνικά) και caedere (σκοτώνω στα λατινικά) και σήμερα αποτελεί ένα καθιερωμένο όρο του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Σχέσεων. Μέχρι τον Μάιο του 2019 , 150 κράτη έχουν επικυρώσει ή προσχωρήσει στη συνθήκη, πιο πρόσφατα το Τουρκμενιστάν στις 26 Δεκεμβρίου 2018.

Η Ελλάδα κύρωσε τη σύμβαση και την ενέταξε στο εσωτερικό της δίκαιο με το Ν.Δ. 3091 της 6/12 Οκτωβρίου 1954 (ΦΕΚ Α’ 250).

«Η γενοκτονία δεν συμβαίνει απλά. Τις περισσότερες φορές είναι συστηματική, σχεδιασμένη, με ακριβείς στόχους, και μπορεί να υλοποιηθεί και εκτός εμπόλεμων καταστάσεων», είχε τονίσει ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν.

Οι Χριστιανικοί πληθυσμοί της Θράκης και της Μικράς Ασίας (Αρμένιοι, Ασσύριοι, Πόντιοι, Μικρασιάτες, Θράκες) γνώρισαν, στις αρχές του 20ου αιώνα, το αποτρόπαιο έγκλημα της Γενοκτονίας από τον ίδιο θύτη με εκατοντάδες θύματα. Ένα έγκλημα που μένει ατιμώρητο και τα εκατομμύρια των θυμάτων να «ζητούν» την οφειλόμενη δικαίωση τους μέσα από την αναγνώριση της γενοκτονίας των.

Ο κοινός αγώνας όλων μας για την αναγνώριση και την αποτροπή τέτοιου μεγέθους εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, από οποιονδήποτε και οπουδήποτε, γιγαντώνει την φωνή των θυμάτων.
Είναι μια ακόμα ευκαιρία, όλοι όσοι αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα για το θεμελιώδες δικαίωμα στην ζωή, να ενώσουμε την θέληση μας στέλνοντας κραυγαλέο μήνυμα σ’ όσους πραγματοποίησαν η σχεδιάζουν νέες γενοκτονίες αλλά και σε κάθε αρνητή των Γενοκτονιών, ότι οι λαοί είναι εδώ και απαιτούν να λογοδοτήσουν οι δράστες και να αποτρέψουν την επανάληψη τους.

Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης
Ρωμανίδης Νεοφ. Θεόδωρος



Δεν υπάρχουν σχόλια