Παράταση δόθηκε από το Υπ. Οικονομικών για τη ζήτημα της πρώτης κατοικίας, προκειμένου να μπορέσουν όσοι περισσότεροι γίνεται να ενταχ...
Παράταση δόθηκε από το Υπ. Οικονομικών για τη ζήτημα της πρώτης κατοικίας, προκειμένου να μπορέσουν όσοι περισσότεροι γίνεται να ενταχθούν στην σχετική ευνοϊκή ρύθμιση και παράλληλα να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνειά τους. Την ίδια στιγμή όμως η διαδικασίας με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς πατάει γκάζι.
Από το οικονομικό επιτελείο εξάλλου της κυβέρνησης έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους, ότι ναι μεν η προστασία θα τρέξει και θα παραταθεί, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα δοθεί ασυλία σε αυτούς που βρίσκουν παράθυρα στο νόμο, ώστε να αποφύγουν την πληρωμή του δανείου τους. Είναι άλλωστε κοινό μυστικό ότι ο ν. Κατσέλη λειτούργησε και λειτουργεί ως καταφύγιο για πολλούς κακοπληρωτές.
Έτσι στο εξής θα τρέχουν παράλληλα και οι δύο διαδικασίες. Από την μία η προστασία της πρώτης κατοικίας και από την άλλη η «πίεση» μέσα από όλες τις νόμιμες οδούς, ώστε να ρυθμιστεί το δάνειο.
Ένα ακόμη όπλο έχει προστεθεί τελευταία στην φαρέτρα όσων καταπολεμούν ή προσπαθούν να καταπολεμήσουν τους κατ’ επάγγελμα κακοπληρωτές. Αυτό δεν άλλο από την δυνατότητα που έχουν οι τράπεζες να κάνουν φύλλο και φτερό τα οικονομικά (καταθέσεις, μετοχές, αμοιβαία, ακίνητα, κλπ) όσων δηλώνουν αδυναμία να εκπληρώσουν το δάνειό τους. Εφόσον αποδειχθεί ότι μπορούν αλλά δεν θέλουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, τότε παύει να υπάρχει η προστασία από τον ν. Κατσέλη ή οποιασδήποτε άλλης μορφής προστασίας χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα εχέγγυα.
Πατάνε γκάζι οι πλειστηριασμοί
Τη χρονιά που βαίνει προς το τέλος της οι πλειστηριασμοί έχουν αγγίξει επίπεδα ρεκόρ. Σύμφωνα μάλιστα με τη Axia Research η διαδικασία αυτή θα επιταχυνθεί τον τελευταίο μήνα του έτους.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική έκθεση, οι συνολικοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που διενεργήθηκαν τον Νοέμβριο έφτασαν τους 2.244, αυξημένοι κατά 11% σε σχέση με τον Οκτώβριο και κατά 7% ετήσια βάση. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 11μηνου, οι πλειστηριασμοί που διενεργήθηκαν έφτασαν τους 16.256 με ετήσια αύξηση της τάξης του 12%, ενώ οι πλειστηριασμοί που ήταν προγραμματισμένοι έφτασαν του 25.747 με άνοδο της τάξης του 36% σε σχέση με τα περσινά αντίστοιχα επίπεδα.
Ειδικότερα, οι πλειστηριασμοί που διενεργήθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2019 κινήθηκαν στο 63% αυτών που είχαν προγραμματιστεί, ενώ το 37% ακυρώθηκαν ή ανεστάλησαν. Όπως σημειώνει η Axia, συνολικά μέχρι σήμερα και από την αρχή των e-auctions (Νοέμβριος 2017) 53.614 πλειστηριασμοί έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα, με 3.029 να είναι προγραμματισμένοι για τον Δεκέμβριο ενώ 2.330 έχουν προγραμματιστεί έως τώρα για το 2020. Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο του 2020 λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Δεν υπάρχουν σχόλια