Τον εκσυγχρονισμό των υποδομών των Ιαματικών Λουτρών του νησιού της Σαμοθράκης ζητά ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Σαμοθράκης Γ...
Τον εκσυγχρονισμό των υποδομών των Ιαματικών Λουτρών του νησιού της Σαμοθράκης ζητά ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Σαμοθράκης Γιάννης Γληνιάς.
Η σημερινή εικόνα των Ιαματικών Λουτρών, όπως λέει μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, δεν αρμόζει στην εποχή μας, ούτε στην ποιότητα των ίδιων των Ιαματικών Λουτρών ζητώντας επιπροσθέτως και μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας τους. «Ζητάμε από την Άνοιξη μέχρι τον Οκτώβριο να είναι ανοιχτά τα Ιαματικά Λουτρά, πιστεύουμε πως έτσι θα δοθεί κάποια ώθηση στον Ιαματικό Τουρισμό» σημειώνει ο κος Γληνιάς.
Παράλληλα, ο έμπειρος πρόεδρος των Επαγγελματιών, αναφέρεται και στο μουσείο το οποίο έχει παραδοθεί εδώ και τρία χρόνια, αλλά παραμένει κλειστό. «Γιατί δεν μπορεί να ανοίξει;» αναρωτιέται και προσθέτει πως: « Ο ιστορικός αρχαιολογικός τουρισμός είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για τη Σαμοθράκη , τη Σαμοθράκη της Νίκης, της Αρσινόης κι, όμως, να μην μπορεί να δει ο επισκέπτης το μουσείο. Πήραμε την υπόσχεση από τους υπεύθυνους ότι ένα Τμήμα του Μουσείου θα είναι φέτος έγκαιρα ανοιχτό. Όπως και ο Βυζαντινός Πύργος στη Χώρα και η Μονή του Χριστού στα Θερμά.»
Επίμονο αίτημα του Συλλόγου είναι επίσης η επάνδρωση του Τελωνείου της Σαμοθράκης, «Επιτέλους! Σχεδιάζουμε πάνω σ΄αυτή την κατεύθυνση» τονίζει ο κος Γληνιάς και προσθέτει πως έτσι θα μπορούν οι αλιείς να μην πηγαίνουν για να πάρουν το πετρέλαιο τους στην Αλεξανδρούπολη, «είναι μια δαπανηρή και επίπονη ιστορία» παρατηρεί και επισημαίνει πως με την επάνδρωση του Τελωνείου θα μπορούν τα γιοτ που επισκέπτονται το νησί εύκολα να τα προσεγγίσουν και να μην χρειάζεται να πάρουν από αλλού τον εκτελωνισμό.
«Σχεδιάζουμε μια ενδεχόμενη σύνδεση με τα παράλια» εκμυστηρεύεται και στην παρατήρησή μας πως 20 χρόνια τώρα συζητείται το θέμα εκείνος συμφωνεί και προσθέτει « έχουμε επισκεφτεί και το αντίστοιχο της Κωνσταντινούπολης αναζητώντας λύση. Δεν μπορούμε για καιρό να αφήνουμε το θέμα. Ειδικά αυτή τη σεζόν η Σαμοθράκη έχει υποστεί μια τεράστια οικονομική ζημιά. Στις 6 Αυγούστου προέκυψε το πρόβλημα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση, πρόβλημα το οποίο διήρκεσε μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη. Το κόστος ήταν μεγάλο για τις επιχειρήσεις, κόστος που ξεκινά από 30-50-60% ανάλογα με την επιχείρηση. Χάσαμε τους επισκέπτες του Αυγούστου και μετά η συγκοινωνία γινόταν μεν για δύο –τρεις μέρες . Δεν μπορεί να προγραμματίσει έτσι κανείς επισκέπτης αναγκαστήκαμε για να φέρουμε κάποιους να ρίξουμε πάρα πολύ τις τιμές, χάσαμε πάρα πολλούς, επιστρέψαμε πίσω προκαταβολές, ήταν μία τεράστια ζημιά και οικονομική.» Όπως ξεκαθαρίζει ο κος Γληνιάς αυτό που τώρα ζητούν οι επαγγελματίες είναι η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάποιες φοροελαφρύνσεις, αλλά και να δώσει κάποια αποζημίωση γιατί, όπως λέει, πραγματικά είναι πάρα πολύ μεγάλη η ζημιά, «δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του χειμώνα και να είμαστε έτοιμοι για το επόμενο καλοκαίρι» λέει χαρακτηριστικά.
Τέλος, δεν παραλείπει να αναφερθεί στο θέμα της συγκοινωνίας. «Βγαίνει μια βελτιωμένη σύμβαση για την Σαμοθράκη μεγαλύτερης, επιδοτούμενης διάρκειας, θέλουμε να συμπεριλάβει και τους καλοκαιρινούς μήνες για να έχουμε φθηνά εισιτήρια, με αξιόπλοα πλοία και το βασικότερο με δυνατότητα αντικατάστασης» δηλώνει και προσθέτει ότι: « Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό κι εγώ σαν πρόεδρος Επαγγελματιών το παλεύω πολλά χρόνια. Αν δεν υπάρχει μέριμνα για άμεση αντικατάσταση, τότε τέτοιου είδους ζημιές, όπως αυτή του Αυγούστου, είναι πιθανόν να συμβούν ξανά.»
Μαρία Νικολάου
Δεν υπάρχουν σχόλια