GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η Αγιά Σοφία μπορεί να μετατραπεί σε τζαμί μέσω δικαστικής απόφασης

Ένα από τα… όνειρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο οποίο έχει κάνει στοχευμένες αναφορές κατά το παρελθόν, είναι ότι θα κάνει τζαμί την...


Ένα από τα… όνειρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο οποίο έχει κάνει στοχευμένες αναφορές κατά το παρελθόν, είναι ότι θα κάνει τζαμί την Αγιά Σοφία, παρά το όποιο «φρένο» προτίθεται να βάλει η διεθνής κοινότητα μέσω της UNESCO.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου τον προηγούμενο Μάρτιο, κατά τη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης, όταν και είπε πως «ο μουσουλμανικός κόσμος περιμένει καιρό τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η απόφαση του 1935 να γίνει μουσείο ήταν πάρα πολύ κακή. Όλοι περιμένουν να αλλάξει η κατάσταση αυτή».

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak επανέρχεται στο θέμα, με πρωτοσέλιδο σημερινό της δημοσίευμα. Σύμφωνα με αυτό και όπως αναμεταδίδει η ανταποκρίτρια του «Σίγμα» στην Κωνσταντινούπολη, το Συμβούλιο της Επικρατείας της γειτονικής χώρας αναμένεται να εξετάσει ζήτημα της μετατροπής του μουσείου της Μονής της Χώρας -με τα σπουδαία μωσαϊκά- σε τέμενος και η απόφασή του αναμένεται να αποτελέσει προηγούμενο και για άλλα μουσεία, που κατά την οθωμανική αυτοκρατορία λειτουργούσαν ως τζαμιά.

Το γνωστό και ως Kariye Cami είχε μετατραπεί σε μουσείο το 1945 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της τότε κυβέρνησης. Ωστόσο, σήμερα το Ίδρυμα Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος κατέθεσε αγωγή με αίτημα την ακύρωση της απόφασης του 1945 και τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Βάσει των όσων αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, εάν το 10ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα εκδικάσει την υπόθεση, αποφασίσει υπέρ της μετατροπής πάλι της Μονής της Χώρας σε τέμενος, αυτό θα αποτελέσει δεδικασμένο και για την Αγιά Σοφία, ώστε να ανοίξει και πάλι ως τζαμί, που αποτελεί πάγιο αίτημα των φανατικών μουσουλμάνων στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι, η Αγιά Σοφία μετατράπηκε επίσης σε μουσείο με βάση απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 1934, διάταγμα που μπορεί να ανατραπεί δικαστικά και συγκεκριμένα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα τη Yeni Safak.

Πάντως, πριν από ένα χρόνο, η ανώτατη δικαστική Αρχή της Τουρκίας, το Συνταγματικό Δικαστήριο, είχε απορρίψει σχετικό αίτημα που είχε υποβληθεί και πάλι από το ίδιο ίδρυμα και ζητούσε τη λειτουργία της ως τζαμιού.



Δεν υπάρχουν σχόλια