Την ανάπλαση της περιοχής στο τέρμα της οδού Εθνικής Αντίστασης στην Αλεξανδρούπολη με αξιοποίηση των υφιστάμενων εγκαταλελειμμένων βα...
Την ανάπλαση της περιοχής στο τέρμα της οδού Εθνικής Αντίστασης στην Αλεξανδρούπολη με αξιοποίηση των υφιστάμενων εγκαταλελειμμένων βαγονιών προτείνει η «Ανεξάρτητη Κοινότητα Φάρος»
Δείτε αναλυτικά τι προτείνει:
Αγαπητέ κ. Πρόεδρε και Σύμβουλοι της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης,
Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης που διεξήχθη στις 14.10.2019 το σώμα απέρριψε εισήγηση με τίτλο “Απομάκρυνση σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού” που βρίσκεται στο τέρμα της Οδού Αντιστάσεως στην Αλεξανδρούπολη. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν σχετική επιστολή με θέμα “Επιστολή διαμαρτυρίας της ΕΠΟΦΕ για την αξιοποίηση βαγονιών που βρίσκονται σε αχρηστία” (αρ. Πρωτ.: 27/10.10.2019), που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Κοινότητας η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου, η απόφαση του Συμβουλίου συνοδεύτηκε από τη σύσταση επιτροπής για τη διερεύνηση εναλλακτικών τρόπων αξιοποίησης της συγκεκριμένης περιοχή. Η επιτροπή αποτελείται από τους εξής αιρετούς Συμβούλους της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης και εκπροσώπους φορέων:
Γεωργιάδης Παύλος, εκπρόσωπος της παράταξης “Ανεξάρτητη Κοινότητα Φάρος Αλεξανδρούπολης”
Κελεμίδης Δημήτριοσ, Πρόεδρος Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Νομού Έβρου
Παζαρλιώτη Κλεονίκη, εκπρόσωπος της παράταξης “Πόλη & Πολίτες”
Τάκας Ιωάννης, εκπρόσωπος της παράταξης “Πόλη & Πολίτες”
Χατζησάββα Κυριακη, εκπρόσωπος της παράταξης “Ανεξάρτητη Κοινότητα Φάρος Αλεξανδρούπολης”
Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να ενημερώσω τα μέλη της επιτροπής για τις ενέργειες που έγιναν σχετικά με το ζήτημα, καθώς και να καταθέσω πρόταση για την αποδοτικότερη χρήση του τροχαίου σιδηροδρομικού υλικού για την αναγέννηση της ευρύτερης περιοχής.
Συγκεκριμένα:
α) Στις 17.10.2019 πραγματοποιήθηκε επιτόπια επίσκεψη από τους Συμβούλους της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης Παύλο Γεωργιάδη, Κυριακή Χατζησάββα και Κλεονίκη Παζαρλιώτη στον χώρο που βρίσκονται τα βαγόνια. Από αυτή την επίσκεψη προκύπτει με σαφήνεια ότι ο χώρος επί και πέριξ των βαγονιών δεν αποτελεί εστία υγειονομικού κινδύνου, ούτε φιλοξενεί αστέγους όπως αναφέρθηκε στην αρχική εισήγηση απομάκρυνσης των βαγονιών. Επιπλέον, σε ερωτήσεις που έγιναν σε περισσότερους από 5 κατοίκους της γειτονιάς έγινε σαφές ότι ο χώρος και τα βαγόνια επ’ ουδενί δεν απειλούν την ασφάλεια των πολιτών.
β) Στις 18.10.2019 είχα συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομικών Εφαρμογών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, από το οποίο έλαβα την πληροφόρηση ότι ο χώρος που βρίσκεται πλησίον και κατά μήκος των βαγονιών είναι ενταγμένος στο Σχέδιο Πόλης του Δήμου Αλεξανδρούπολης (εγκεκριμένη απόφαση Ι-4548/89, που δημοσιεύθηκε στο 674/Δ’ ΦΕΚ της 30.10.1989) και είναι χαρακτηρισμένος ως παιδική χαρά και ως χώρος πρασίνου. Από μόνος του αυτός ο χαρακτηρισμός σημαίνει πως δε μπορεί να γίνει κάποια άλλη χρήση εκ μέρους της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ, στην οποία ανήκει το τροχαίο σιδηροδρομικό υλικό. Ο μόνος περιορισμός που υφίσταται στον εν λόγω χώρο είναι πως δε μπορεί να φιλοξενήσει βαριές κτιριακές κατασκευές. Επιπλέον, μου έγινε γνωστό πως κανείς ποτέ δεν έχει ασχοληθεί με την αναγέννηση της εν λόγω περιοχής, η οποία αποτελεί ένα γκρίζο μη-χώρο σε μία σχετικά υποβαθμισμένη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, αν και έχει χαρακτηριστεί εδώ και τριάντα χρόνια για τις χρήσεις που αναφέρω παραπάνω .
Με βάση τα ανωτέρω, προτείνω στο Συμβούλιο της Κοινότητας όπως γνωμοδοτήσουμε για την αναγέννηση της εν λόγω περιοχής, σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αλεξανδρούπολης για την κατασκευή ενός ανοιχτού δημόσιου χώρου που θα λειτουργήσει ως “κοινωνικός κόμβος” για τους πολίτες της περιοχής, αξιοποιώντας κάποιες από τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις που αφορούν σχετικές αναπλάσεις δημόσιων χώρων. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας ανάπλασης, δίνεται η ευκαιρία να ανακαινιστεί και να συντηρηθεί ο ιστορικός Στρατιωτικός Σταθμός (Gare Militaire), ο επικείμενος χώρος άθλησης, καθώς και οι αποθήκες της ΚΥΔΕΠ οι οποίες έχουν στο παρελθόν φιλοξενήσει θεατρικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα από το Ερευνητικό Θέατρο Θράκης, και όπου εξακολουθεί να υφίσταται αναξιοποίητος χρήσιμος εξοπλισμός για πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Γνώμη μου είναι πως η ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ ως ιδιοκτήτης του τροχαίου σιδηροδρομικού υλικού, θα βγει πολλαπλά κερδισμένη από μία τέτοια αξιοποίηση της περιουσίας της, αντί να την εκποιήσει για παλιοσίδερα. Γι αυτό προτείνω όπως έρθουμε σε επαφή μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιό της, για ενδεχόμενες διαπραγμάτευσεις. Γνωρίζοντας πως υφίσταται ήδη συνεργασία μεταξύ της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ και του Δήμου Αλεξανδρούπολης, η οποία αφορά την αξιοποίηση ή παραχώρηση άλλων περιουσιακών της στοιχείων, νομίζω πως μπορεί να επιτευχθεί μία γόνιμη συνεργασία μεταξύ των δύο μερών.
Πέρα από αυτή την προοπτική, η εν λόγω παρέμβαση ανοίγει ακόμη μία εξαιρετική ευκαιρία: αυτή της εμπλοκής των ίδιων των πολιτιστικών φορέων αλλά και των πολιτών μέσα από συνελεύσεις γειτονιάς και την εφαρμογή μεθόδων συμμετοχικού αστικού σχεδιασμού, όπως αυτές υλοποιούνται σε πολλές αστικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, μπορούμε να ανατρέξουμε σε πληθώρα καλών πρακτικών από την ελληνική εμπειρία, όπως το έργο ΠΕΔΙΟ_ΑΓΟΡΑ (www.pedio-agora.gr) για την αναβίωση της Πλατείας Βαρβακείου και η επανάχρηση της Αγοράς της Κυψέλης (www.agorakypselis.gr) στο Δήμο Αθηναίων.
Σχετικά με την αξιοποίηση του τροχαίου σιδηροδρομικού υλικού, αυτό μπορεί να λάβει μία νέα ζωή, μέσα από έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που θα αφορά την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από το Σχέδιο Πόλης. Σύμφωνα με τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας, τα ίδια τα βαγόνια μπορούν να ανακαινισθούν και να αξιοποιηθούν από πολιτιστικούς συλλόγους και επιχειρηματικούς φορείς της πόλης για τη φιλοξενία εκθέσεων, ομιλιών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, προβολών ή μικρής κλίμακας μουσικών, θεατρικών και λοιπών καλλιτεχνικών δρώμενων, συνδέοντας το ιστορικό απόθεμα της πόλης με τη σύγχρονη δημιουργία. Επιπροσθέτως, ορισμένα βαγόνια θα μπορούσαν να παραχωρηθούν μέσω ανοιχτού διαγωνισμού σε τοπικές ιδιωτικές ή κοινωνικές επιχειρήσεις όπως pop-up εστιατόρια, καφέ, γκαλερί τα οποία θα δώσουν μία νέα ζωή στην περιοχή η οποία φιλοξενεί και μία σειρά από άλλα δημόσια κτίρια και δραστηριότητες του Δήμου Αλεξανδρούπολης όπως το Κολυμβητήριο “Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης” και το Πολυκοινωνικό Κέντρο του Δήμου.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η εν λόγω δράση μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή της απαραίτητης μετάβασης του Δήμου Αλεξανδρούπολης προς το βιώσιμο συμμετοχικό αστικό σχεδιασμό, δίνοντας ουσιαστικό χώρο και λόγο στους πολίτες σχετικά με το πώς θέλουν να βιώνουν οι ίδιοι την καθημερινότητά τους μέσα στην πόλη. Μπορεί, δε, να δώσει χρήσιμη εμπειρία στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου για την αξιοποίηση παρόμοιων προσεγγίσεων και σε άλλους δημόσιους χώρους της Αλεξανδρούπολης και των οικισμών της.
Πέρα από το μεσοπρόθεσμο συντονισμό και σχεδιασμό που περιγράφω παραπάνω, προτείνω τη λήψη των εξής άμεσων μέτρων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Αλεξανδρούπολης:
Άμεσος καθαρισμός του εσωτερικού των βαγονιών με μέριμνα της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας, Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.
Αξιολόγηση από κλιμάκιο των Τεχνικών Υπηρεσιών σχετικά με τις δυνατότητες ανάπλασης της περιοχής στόχευσης, καθώς και με το ποιές σιδηροδρομικές ράγες είναι ακόμη ενεργές.
Σύγκλιση της συσταθείσας επιτροπής του Συμβουλίου της Κοινότητας για τον από κοινού σχεδιασμό ενός πλάνου προσέγγισης της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ με σαφείς στόχους, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και τρόπους διερεύνησης χρηματοδοτήσεων του έργου.
Προς ενημέρωσή σας, επισυνάπτω τοπογραφικό διάγραμμα της εν λόγω περιοχής, καθώς και φωτογραφίες από παρόμοιες χρήσεις ανοιχτών δημόσιων χώρων σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Με εκτίμηση,
Παύλος Γεωργιάδης
Σύμβουλος της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης
Εκ μέρους της συσταθείσας Επιτροπής του Συμβουλίου της Κοινότητας
Πίνακας Αποδεκτών:
Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης
Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Προσβασιμότητας
Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας
Τμήμα Πολεοδομικών Εφαρμογών του Δήμου Αλεξανδρούπολης
Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου
Δεν υπάρχουν σχόλια