GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ν. Γκαρά: Ερώτηση για την εξόρυξη χρυσού στη Θράκη

Ερώτηση για τη διαφαινόμενη πρόθεση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσει τις εξορύξεις χρυσού και στη Θράκη, κατέθεσε η Β...


Ερώτηση για τη διαφαινόμενη πρόθεση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσει τις εξορύξεις χρυσού και στη Θράκη, κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά.

Στην ερώτηση η Βουλευτής διερωτάται για πόσο ακόμη τα στελέχη της σημερινής Κυβέρνησης θα συνεχίσουν να προκαλούν την τοπική κοινωνία της Θράκης, αγνοώντας πλήρως τους δεκάδες φορείς και τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι καθολικά και κατ’ επανάληψη έχουν ταχθεί απέναντι σε μία τέτοιου είδους «επένδυση».

Παράλληλα, θέτει ερωτήματα σχετικά με το αν προτίθεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να μην προχωρήσουν οι ερευνητικές μελέτες που σχεδιάζει η Eldorado Gold στη Θράκη.
Επιπλέον, επικρίνει τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να τροποποιήσει άρθρα του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016 της προηγούμενης Κυβέρνησης, γεγονός που επιτρέπει να επιδοτηθούν για πρώτη φορά από το ίδιο το κράτος οι εξορύξεις χρυσού.

Έχει καταστεί πια κατανοητό σε όλους πως η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν κάνει τίποτε άλλο από το να «κλείνει το μάτι» στους χρυσοθήρες και με «φωτογραφικές διατάξεις» να τους επιδοτεί.

Στη συνέχεια της ερώτησή της η Βουλευτής Έβρου, αναφέρεται σε σειρά ψηφισμάτων από φορείς, συλλογικότητες, συλλόγους και σωματεία από τους Νομούς Έβρου και Ροδόπης, οι οποίοι και έχουν λάβει ξεκάθαρες, ομόφωνες αποφάσεις απέναντι στην εξόρυξη χρυσού και ταυτόχρονα εκθέτει και στοιχεία της επιστημονικής κοινότητας που αποδεικνύουν τις δραματικές συνέπειες που θα έχουν για τον τόπο, δραστηριότητες όπως η εξόρυξη χρυσού.
Κλείνοντας, η κα Γκαρά ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος αν το αναπτυξιακό σχέδιο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης «χωράει» και δραστηριότητες όπως η εξόρυξη χρυσού.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας
ΘΕΜΑ: « Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κλείνει το μάτι και επιδοτεί τους χρυσοθήρες: προκαλεί την κοινωνία και αγνοεί τους φορείς της Θράκης»

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες ανάληψης της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, τα στελέχη της δεν έχουν χάσει λεπτό χωρίς να εξυμνούν, στην δημόσια εκφορά του λόγου τους, τις εξορύξεις χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα, στη Χαλκιδική και τη Θράκη.

Την αρχή έκανε στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, ανακοίνωσε την αναθεώρηση της σύμβασης του 2004 με την Ελληνικός Χρυσός, εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και του περιβάλλοντος. Αλλά δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό: μίλησε και για επέκταση της εξόρυξης χρυσού και στη Θράκη.

Στον Έβρο όλοι θυμούνται τις δηλώσεις του νυν Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Βορίδη, ο οποίος σε εκδήλωση του κόμματός του στην Αλεξανδρούπολη το 2017, είχε φροντίσει να ταχθεί με θέρμη υπέρ της εκμετάλλευσης του χρυσού στη χώρα.

Τελευταίο κρούσμα τέτοιων δηλώσεων που υπερθεματίζουν υπέρ της εξόρυξης χρυσού, υπήρξαν οι δηλώσεις του Υπουργού Τουρισμού, κ. Θεοχάρη, ο οποίος ερχόμενος στη Θράκη, τελικά μόνο ένα ολοκληρωμένο τουριστικό σχέδιο ανάπτυξης δεν παρουσίασε. Αντίθετα, βρήκε την ευκαιρία να πει και αυτός ότι «δεν βλέπει κάποιο πρόβλημα με τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί» στην «επένδυση» του χρυσού στη Χαλκιδική μιας και «ο χρυσός είναι πόρος της χώρας μας».

Μπορούμε όλοι να καταλάβουμε τι σημαίνουν και για τη Θράκη αυτές οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Υπουργών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι οποίοι σχεδόν καθημερινά «βιάζονται» και επιμένουν να υπερθεματίσουν υπέρ των εξορύξεων χρυσού.

Μάλιστα, προς επίρρωση όλων των παραπάνω, αλγεινή εντύπωση και ερωτηματικά έχει προκαλέσει η «σπουδή» της Κυβέρνησης της ΝΔ να τροποποιήσει παλαιότερο άρθρο του «Αναπτυξιακού Νόμου» (4399/2016) της προηγούμενης Κυβέρνησης, κάτι που θα επιτρέψει για πρώτη φορά να επιδοτηθούν αυτές καθαυτές οι εξορύξεις, γεγονός που κάνει πολλούς να μιλούν για «φωτογραφικές διατάξεις» ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι εξορύξεις χρυσού σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Στη Θράκη η εναντίωση του τοπικού πληθυσμού, όλων των κατοίκων απέναντι σε δραστηριότητες όπως η εξόρυξη χρυσού είναι πάνδημη και έχει κατατεθεί δημόσια εδώ και πολλά χρόνια.

Η επιστημονική κοινότητα έχει καταθέσει προ πολλού τη θέση της για τις δραματικές συνθήκες που θα δημιουργήσουν στον τόπο μας, τη Θράκη, οι δραστηριότητες εξόρυξης χρυσού:

έκθεση όλων των ζωντανών οργανισμών στο δηλητηριώδες/καρκινογόνο κυάνιο
υποβάθμιση όλων των παραγωγικών διαδικασιών/επαγγελμάτων και ιδιαίτερα όσων σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό κτλ
επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα/υποτίμηση όλων των τοπικών προϊόντων
εξάντληση και ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα
δημιουργία τελμάτων μεγάλων εκτάσεων (λιμνών τοξικών αποβλήτων) με κίνδυνο να δηλητηριαστούν ολόκληρες περιοχές, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις αστοχιών ή θραύσεων φραγμάτων
Μηδενικές δυνατότητες αποκατάστασης του χώρου μετά την διαδικασία της εξόρυξης: βουνά και πεδιάδες θα χαθούν οριστικά για την τοπική κοινωνία

Πρόσφατα, έπειτα και από τις δεδηλωμένες πια προθέσεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να ανακινήσει το θέμα των εξορύξεων στην περιοχή μας, δεκάδες φορείς από τη Θράκη με ομόφωνες αποφάσεις «επικαιροποίησαν» και επαναγνωστοποίησαν τη βούλησή τους, ώστε να ξανακουστεί το πάνδημο «Όχι στο χρυσό θάνατο» δυνατά και προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ενδεικτικά αναφέρονται αλφαβητικά:
  • Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης
  • Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής
  • Δημοτικό Συμβούλιο Μαρώνειας – Σαπών
  • Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης – Έβρου κατά της εξόρυξης Χρυσού
  • ΕΛΜΕ Ροδόπης
  • Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης
  •  Ένωση Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και συναφών Επαγγελμ. Έβρου
  • Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης
  • Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.)
  • Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης
  • Οικολογική Εταιρεία Έβρου
  • Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης
  • Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης
  • Περιφερειακό Τμήμα Θράκης Οικονομικού Επιμελητηρίου Έβρου

Παρά την καθολική εναντίωση της κοινωνίας της Θράκης στην εξόρυξη, όπως αποδεικνύεται και από τον μεγάλο αριθμό των παραπάνω ψηφισμάτων, το τελευταίο διάστημα τα δημοσιεύματα που θέλουν την εταιρεία Eldorado Gold να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στη Θράκη, πληθαίνουν.

Πολλά δημοσιεύματα αναφέρουν πως η εταιρεία θα προχωρήσει στη διεξαγωγή περιβαλλοντικών μελετών στον Έβρο και στην Ροδόπη και αυτό παρότι ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης έχει απορρίψει τον Οκτώβριο του 2018 το εν λόγω αίτημα και τις αιτιάσεις της εταιρείας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Οκτώβριο του 2018, επί θητείας της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είχε κατατεθεί και εγκριθεί από την τότε ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας το νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΠΧΠ) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Με βάση αυτό έχει ήδη δρομολογηθεί ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης στην περιοχή, συμβατό με τους φυσικούς πόρους, τη γεωπολιτική θέση, τις ανάγκες και τις προτάσεις των ανθρώπων και των φορέων της περιοχής, ένα ΠΧΠ σύμφωνα με το οποίο είναι ασύμβατες για την περιοχή της ΑΜ-Θ οι δραστηριότητες εξόρυξης χρυσού.

Επειδή η τοπική κοινωνία της Θράκης έχει επανειλημμένα μέχρι σήμερα – και με ξεκάθαρο τρόπο – τοποθετηθεί δημόσια ενάντια στα σχέδια και τις μεθοδεύσεις να προχωρήσουν οι εξορύξεις χρυσού στον τόπο μας,

Επειδή το έγκλημα που έχει συντελεστεί στη Χαλκιδική δεν πρόκειται να το αφήσουμε να συμβεί και στη Θράκη,

Επειδή είναι σταθερή και ακλόνητη η πεποίθηση πως χρυσός για εμάς είναι ο τόπος μας, οι θάλασσες, τα δάση, το νερό και η υγεία των παιδιών μας,

Επειδή το πάνδημο «ΟΧΙ στον χρυσό θάνατο» που ακούγεται εδώ και χρόνια στη Θράκη συνεχίζει να ισχύει στο ακέραιο,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
– Για πόσο ακόμη ο ίδιος, αλλά και συνολικά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα συνεχίσουν να αγνοούν την βούληση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της Θράκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού;

– Τι συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση για να προστατέψει το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και τους φυσικούς πόρους έτσι ώστε να μην προχωρήσουν οι δεδηλωμένες προθέσεις της εταιρείας Eldorado Gold να διεξάγει ερευνητικές μελέτες στη περιοχή της Θράκης;

– Ποιο είναι το αναπτυξιακό σχέδιο της Κυβέρνησης για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ; Θεωρεί η Κυβέρνηση συμβατές με αυτό δραστηριότητες όπως η εξόρυξη χρυσού;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Γκαρά Αναστασία
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Γιαννούλης Χρήστος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)
Ζαχαριάδης Κώστας
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Συρμαλένιος Νίκος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτου Δημήτρης (Τάκης)
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος


Δεν υπάρχουν σχόλια