Όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΦΕΤ, η εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ ΑΕ παρήγαγε για λογαριασμό της εταιρίας ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ λευκό ...
Όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΦΕΤ, η εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ ΑΕ παρήγαγε για λογαριασμό της εταιρίας ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ λευκό τυρί άλμης από αγελαδινό γάλα με την εμπορική ονομασία «ΓΑΛΠΟ» σε πλαστικούς περιέκτες των 900 γραμμαρίων του 1 και 2 κιλών έκαστος.
Η εταιρία ΤΥΡΑΣ ΑΕ από το 2000 και αργότερα οι εταιρίες με διακριτικούς τίτλους ΟΛΥΜΠΟΣ και ΡΟΔΟΠΗ, που ανήκουν στην ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ ΑΕ, συμφερόντων της οικογένειας Σαράντη, εισήγαγαν και εισάγουν νωπό και συμπυκνωμένο (εβαπορέ) γάλα, πρόβειο και αγελαδινό, με το οποίο παράγουν φέτα ΠΟΠ, τυροκομικά και όλα τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ αυτό απαγορευόταν και εξακολουθεί να απαγορεύεται (εκτός από την παρασκευή ελληνικού γιαουρτιού, για την παραγωγή του οποίου επιτρέπεται από τον Αύγουστο του 2016 η χρήση εισαγόμενου γάλακτος, νωπού και συμπυκνωμένου).
Στις 13 Απρίλη του 2016, ο βουλευτής της ΝΔ Ι. Αντωνιάδης είχε υποβάλει ερώτηση στον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις εισαγωγές αγελαδινού γάλακτος, νωπού και συμπυκνωμένου, από τις ελληνικές, τυροκομικές εταιρίες και τις γαλακτοβιομηχανίες. Στις 16 Μάη του 2016, του απάντησε ο Β. Αποστόλου παρουσιάζοντας και ένα πίνακα με το εισαγόμενο από τις εταιρίες γάλα (δείτε εδώ).
Τα στοιχεία αυτά είναι υποβαθμισμένα, γιατί οι έλεγχοι των εταιριών από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που υπάγονται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι υποτυπώδεις και όχι ουσιαστικοί.
Σύμφωνα με τον Πίνακα αυτόν, η εταιρία ΤΥΡΑΣ ΑΕ εισήγαγε 1701,43 τόνους συμπυκνωμένο αγελαδινό γάλα Ευρωπαϊκής Ένωσης και 5943,96 τόνους συμπυκνωμένο αγελαδινό άπαχο γάλα ΕΕ, ενώ η εταιρία ΡΟΔΟΠΗ ΑΕ εισήγαγε 1503,94 τόνους νωπό αγελαδινό γάλα.
Με το πέρασμα του χρόνου οι εισαγωγές γάλακτος από τις χώρες της ΕΕ αυξάνονταν και αυτό συνέβαινε και από τις τρεις εταιρίες του ομίλου Σαράντη (ΤΥΡΑΣ, ΟΛΥΜΠΟΣ και ΡΟΔΟΠΗ). Αναφέρουμε αυτά τα στοιχεία για να επισημάνουμε ότι για την παραγωγή λευκού τυριού άλμης από την εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ ΑΕ χρησιμοποιήθηκε και εισαγόμενο από χώρες της ΕΕ αγελαδινό γάλα. Σύμφωνα με το νόμο 4492/2017, η εταιρία όφειλε να αναγράψει ότι χώρα προέλευσης του γάλακτος είναι χώρα της ΕΕ.
Παρενθετικά, επισημαίνουμε ότι τη θέση μας πως η αυτή η εταιρία χρησιμοποίησε εισαγόμενο γάλα για την παραγωγή λευκού τυριού άλμης, δεν τη στηρίζουμε μόνο στο γεγονός ότι εισάγει γάλα, νωπό και συμπυκνωμένο, αγελαδινό και πρόβειο, από χώρες της ΕΕ, αλλά και στο γεγονός ότι η ΤΥΡΑΣ και οι λοιπές εταιρίες συμφερόντων Σαράντη έχουν πιαστεί διαχρονικά (από το 2000) να παράγουν φέτα ΠΟΠ και λοιπά γαλακτοκομικά προϊόντα χρησιμοποιώντας εισαγόμενο γάλα, νωπό και συμπυκνωμένο.
Η εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ, που παράγει λευκό τυρί άλμης για λογαριασμό της ΛΙΝΤΛ (και όχι μόνο) σκόπιμα δεν ανέγραψε την προέλευση του γάλακτος, ως όφειλε. Γιατί θα έπρεπε να αναγράψει «ΕΕ», αφού είχε χρησιμοποιήσει εισαγόμενο γάλα, ενώ έχει πάρει από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ άδεια να βάζει την ελληνική σημαία στα προϊόντα της, αφού υποτίθεται ότι χρησιμοποιεί ελληνικό νωπό γάλα.
Η παρανομία των εταιριών ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ και ΛΙΝΤΛ διαπιστώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΕΦΕΤ, η οποία –όπως αναφέρεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου- πραγματοποίησε έλεγχο στη ΛΙΝΤΛ. Το Δελτίο Τύπου εκδόθηκε από την Κεντρική Διοίκηση του ΕΦΕΤ, όπως γίνεται παγίως.
Αναφέρει το Δελτίο Τύπου της Κεντρικής Διοίκησης του ΕΦΕΤ: «Τα προϊόντα χαρακτηρίστηκαν μη κανονικά ως προς την επισήμανση και η απόσυρση έγινε για την αναγραφή από την παραγωγό εταιρεία της απαιτούμενης από τη νομοθεσία πληροφόρησης για τη χώρα προέλευσης του γάλακτος, σύμφωνα με τα στοιχεία αγοράς – προμήθειας γάλακτος και παραγωγής τελικών προϊόντων».
Πρόκειται για πλήρη συγκάλυψη της παρανομίας των εταιριών, πρώτη εκ των οποίων (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ) παρήγαγε λευκό τυρί άλμης χρησιμοποιώντας και εισαγόμενο γάλα και η δεύτερη (ΛΙΝΤΛ) το πουλούσε. Η παρανομία δεν περιορίζεται μόνο ως προς την επισήμανση, όπως ισχυρίζεται η Κεντρική Διοίκηση του ΕΦΕΤ. Η παρανομία ως προς τη χρήση εισαγόμενου γάλακτος στην παραγωγή φέτας ΠΟΠ και τυροκομικών προϊόντων συνεπάγεται τουλάχιστον την αφαίρεση της άδειας παραγωγής φέτας ΠΟΠ και τυροκομικών προϊόντων. Η παρανομία δεν περιορίζεται μόνο στη μη «αναγραφή από την παραγωγό εταιρία της απαιτούμενης από την νομοθεσία πληροφόρησης για την χώρα προέλευσης του γάλακτος». Το πιο εξωφρενικό είναι ότι δεν έγινε οριστική αλλά προσωρινή απόσυρση!
Η Κεντρική Διοίκηση του ΕΦΕΤ ενήργησε έτσι, μολονότι γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος όμιλος παρανομεί συστηματικά από το 2000 στην παραγωγή φέτας ΠΟΠ και λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων με τη χρήση εισαγόμενου γάλακτος, αγελαδινού και πρόβειου, νωπού και συμπυκνωμένου.
Με δημοσιεύματά μας, στηριγμένα σε έγγραφα και όχι μόνο σε πληροφορίες, έχουμε αποκαλύψει τη συστηματική παρανομία των εταιριών του ομίλου Σαράντη και τη συστηματική προστασία που τους προσφέρουν όλες οι κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ).
Στις 2 Φλεβάρη του 2019, σε άρθρο με τίτλο «Κρατάει χρόνια η νοθεία στο γάλα και στα γαλακτοκομικά» (δείτε εδώ) γράφαμε:
«Στις 8.8.2000, το Γενικό Χημείο του Κράτους ενημερώνει το Τελωνείο Τρικάλων ότι «το δείγμα τυρού Φέτα που έγινε εξαγωγή με την Δ/ση -Αίτηση αριθμός 865/2000 δεν παρασκευάστηκε 100% από πρόβειο γάλα, όπως προβλέπει ο Κώδικας Τροφίμων, αλλά χρησιμοποιήθηκε και αγελαδινό γάλα σε ποσοστό 20%, η χρησιμοποίηση του οποίου απαγορεύεται για την παρασκευή του παραδοσιακού τυρού». Ποιος ήταν ο εξαγωγέας; Η γαλακτοβιομηχανία ΤΥΡΑΣ ΑΕ, η ναυαρχίδα της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ».
Η εν λόγω εταιρία, λοιπόν, εξήγαγε Φέτα ΠΟΠ, στην παρασκευή της οποίας είχε χρησιμοποιήσει και αγελαδινό γάλα, στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 20%.
♦ Στις 4.11.2003, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Πειραιά στέλνει στο υπουργείο Γεωργίας έγγραφο με θέμα «Δειγματοληψία σε τυρί ΦΕΤΑ ΠΟΠ», το οποίο αναφέρει: «Σας γνωρίζουμε ότι σε δεσμευτική δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού σε τυρί ΦΕΤΑ ΠΟΠ, προερχόμενο από το τυροκομείο ΤΥΡΑ ΑΕ, με κωδικό HELLAS 46-2-1 EU, ευρέθη ότι είχε παρασκευασθεί από γάλα ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ αντί από πρόβειο ή μείγμα πρόβειου-γίδινου γάλακτος και το λίπος είχε αντικατασταθεί από ξένη προς το γάλα λιπαρή ύλη (φυτικά λιπαρά). Το προϊόν κατεσχέθη. Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες».
Στο εξωτερικό εξαγωγή νοθευμένης φέτας με αγελαδινό γάλα 20%, στο εσωτερικό μαϊμού τυρί, με 100% αγελαδινό γάλα και φυτικά λιπαρά, το οποίο βαφτίστηκε «Φέτα ΠΟΠ»! Από τα έγγραφα που έχουμε στα χέρια μας φαίνεται ότι ζητήθηκε επανεξέταση από την εταιρία «Λιακόπουλοι ΑΒΕΕ», η οποία όρισε ως εκπρόσωπό της και ιδιώτη χημικό. Εγινε αποσφράγιση και έλεγχος του δεύτερου δείγματος από χημικό του ΓΧΚ και από τον ιδιώτη χημικό και στο συμπέρασμα αναγράφεται: «Πρόκειται για δείγμα τυριού Φέτα ΠΟΠ, όπως παραπλανητικά δηλώνεται, ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ-ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ, διότι βρέθηκε ότι έχει παρασκευασθεί από ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ γάλα (…) και το λίπος έχει αντικατασταθεί από ξένη προς το γάλα λιπαρή ύλη (φυτικά λιπαρά), γι’ αυτό και απαγορεύεται η πώληση του προϊόντος ως τυρί και επιτρέπεται η πώλησή του μόνον ως μη γαλακτοκομικό προϊόν». Ο ιδιώτης χημικός σημειώνει: «Να σημειωθεί ότι ο ενδιαφερόμενος (σ.σ. δηλαδή η Λιακόπουλοι ΑΒΕΕ) δεν είναι ο παρασκευαστής του προϊόντος, το οποίο προμηθεύεται ως φέτα από μεγάλη τυροκομική εταιρία και το διαθέτει ως έχει χωρίς να προβαίνει σε καμμία παρέμβαση σε αυτό». Σε απλά ελληνικά, «δε φταίμε εμείς, η ΤΥΡΑΣ μας εξαπάτησε» (όποιος θέλει το πιστεύει).
♦ Στις 2.3.2006, ο ΕΦΕΤ ανακοινώνει με δελτίο Τύπου την επιβολή προστίμων σε διάφορες επιχειρήσεις. Στο σημείο 1 διαβάζουμε: «ΟΛΥΜΠΟΣ, Γαλακτοβιομηχανία Λάρισας ΑΕ (σ.σ. από το 2000 έχει αγοραστεί από τους ιδιοκτήτες της ΤΥΡΑΣ ΑΕ). Παράβαση: Καθ’ υποτροπή δε συμμορφώθηκε με την κείμενη νομοθεσία διαφήμισης του προϊόντος “ΟΛΥΜΠΟΣ, Φρέσκο γάλα επιλεγμένο“, παρά τις έγγραφες συστάσεις που της έγιναν και την αρχική της συμμόρφωση. Το ΔΣ του ΕΦΕΤ επέβαλε πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ».
♦ Την 1.2.2007, σε άλλη ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για την επιβολή προστίμων, στο σημείο 4, διαβάζουμε: «Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους 15.000 ευρώ στην επιχείρηση ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΕ, διότι εμπορευόταν και διακινούσε τυρί (κασέρι ΠΟΠ) μη κανονικό και νοθευμένο. Επειτα από εξέταση δείγματος τυρί ΠΟΠ-κασέρι από το Γενικό Χημείο του Κράτους βρέθηκε να περιέχει αγελαδινό γάλα σε ποσοστό ~10%».
♦ Στις 17.2.2007 στο σημείο 2 δελτίου Τύπου του ΕΦΕΤ για την επιβολή προστίμων διαβάζουμε: «Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους 20.000 ευρώ στην επιχείρηση ΤΥΡΑΣ ΑΕ. Η επιχείρηση παρήγαγε για λογαριασμό της ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΕ τυρί (κασέρι ΠΟΠ) μη κανονικό και νοθευμένο. Έπειτα από εξέταση δείγματος τυρί ΠΟΠ-κασέρι από το ΓΧΚ, βρέθηκε να περιέχει αγελαδινό γάλα σε ποσοστό ~10%».
Η εν λόγω εταιρία μας είχε στείλει εξώδικο. Απαντώντας, καλέσαμε τα στελέχη της να μην ξύνονται στη γκλίτσα του τσοπάνη (δείτε εδώ) και αποκαλύπταμε:
«Στην 125η συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, η οποία έγινε στις 11 Δεκέμβρη του 2018, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Μπακαλέξης κατέθεσε εισήγηση (αρ. Πρωτ. 52694/07.12.2018) με θέμα: «Επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε επιχειρήσεις γάλακτος κατά τον έλεγχο των οποίων διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας περί ισοζυγίων γάλακτος». Ο Πίνακας 1 (φωτογραφία) της εισήγησης Μπακαλέξη περιλαμβάνει πέντε γαλακτοβιομηχανίες, για τις οποίες προτείνεται η επιβολή διοικητικών κυρώσεων. Στην πρώτη θέση του Πίνακα βρίσκεται η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ». Οπως σημειώνεται, ο έλεγχος έγινε στις 22.3.2018, αφορούσε τους μήνες Ιανουάριο-Μάρτιο 2018 και έγινε αποδεκτός από την εταιρία. Σημειώνεται ότι η εταιρία παράγει: «γιαούρτια, φέτα ΠΟΠ, τυριά μαλακά, ημίσκληρα, τυρογάλακτος». Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι: «Η επιχείρηση κάνει χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων και επιπλέον αναγράφει στις συσκευασίες αυτών από παστεριωμένο και όχι από συμπυκνωμένο γάλα – Παραπλανητική επισήμανση».
Στις 9 Απρίλη του 2019, σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο: «Αποκαλυπτικό έγγραφο της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι: “Ελληνικό γιαούρτι“ παραγωγής Ρουμανίας!» (δείτε εδώ), αποκαλύπταμε έγγραφο της ελληνικής πρεσβείας που ενημέρωνε για τα εξής:
«Σε συνέχεια ανωτέρω σχετικών, σας γνωρίζουμε ότι κατόπιν έρευνας σε καταστήματα πώλησης τροφίμων και στις μεγαλύτερες αλυσίδες supermarketστη Ρουμανία, εντοπίσαμε 7 εταιρίες που παράγουν γιαούρτι με την ένδειξη “ελληνικό“ ή “ελληνικού τύπου“.
«Σε αυτές περιλαμβάνεται και η ελληνικών συμφερόντων εταιρία Olympus που διαθέτει ιδιόκτητο εργοστάσιο στην περιοχή του Brasov και παράγει προϊόντα που διανέμονται στην τοπική αγορά με την επωνυμία “Stragghisto“ και “ελληνικό γιαούρτι“. Εάν δεχθούμε ότι ελληνικό γιαούρτι δύναται να χαρακτηρισθεί μόνο το γιαούρτι που παρασκευάζεται στην Ελλάδα, τότε θα πρέπει να ζητήσουμε και από την ελληνική εταιρία να μετονομάσει τα προϊόντα της.
Επιπλέον, η Lidl εισάγει και διανέμει “ελληνικό γιαούρτι“, το οποίο παράγεται στην Πολωνία»!
Συστηματικά, λοιπόν, οι φίρμες του ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕIΑ ΑΕ (ΤΥΡΑΣ, ΟΛΥΜΠΟΣ και ΡΟΔΟΠΗ) παράγουν φέτα ΠΟΠ και λοιπά γαλακτοκομικά προϊόντα χρησιμοποιώντας εισαγόμενο γάλα από χώρες της ΕΕ. Επιστρέφοντας στην υπόθεση με το λευκό τυρί άλμης από αγελαδινό γάλα, ρωτάμε: θα τολμήσει ο Μ. Βορίδης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Μητσοτάκη, να δώσει εντολή στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ να αφαιρέσει από τις εταιρίες του ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ την άδεια παραγωγής φέτας ΠΟΠ και τυροκομικών προϊόντων και την άδεια χρησιμοποίησης της ελληνικής σημαίας στα προϊόντα της (άδεια που υποδηλώνει ότι χρησιμοποιείται αποκλειστικά νωπό ελληνικό γάλα);
Ρωτάμε γιατί ο Βορίδης δήλωσε πρόσφατα με στόμφο ότι «το θέμα των ελληνοποιήσεων και του μιμητισμού των ελληνικών προϊόντων υπήρξε στόχος διακηρυγμένος της προηγούμενης κυβέρνησης και πολλών προηγούμενων και ακόμη περισσότερων υπουργών. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα που αφορά το εισόδημα των παραγωγών. Γιατί δεν αντιμετωπίστηκε μέχρι σήμερα; (…) Ενα μήνυμα ξεκάθαρο το οποίο θέλω να στείλω: Σεβόμαστε πάρα πολύ την ελληνική βιοτεχνία και βιομηχανία τροφίμων. (…) Θέλουμε να την στηρίξουμε αλλά θα υπάρξει αυστηρή τήρηση της νομιμότητας ειδικά στα θέματα αυτά των παράνομων ελληνοποιήσεων και του μιμητισμού. Να είμαστε συνεννοημένοι ότι γνωρίζουμε. Και επειδή γνωρίζουμε θέλω από εδώ να πω ότι θα ζητήσουμε απόλυτη συμμόρφωση. Δεν θα υπάρξει έκπτωση ως προς σ’ αυτό» (οι εμφάσεις δικές μας).
Εμείς θεωρούμε δημαγωγική αυτή τη δήλωση Βορίδη. Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη τα συμφέροντα των γαλακτοβιομηχανιών είναι πάνω από τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων και της κτηνοτροφίας.
Πηγή:eksegersi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια