Κατακυρώθηκε ο οριστικός ανάδοχος για το γεωθερμικό πεδίο στο Αρίστηνο σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και...
Κατακυρώθηκε ο οριστικός ανάδοχος για το γεωθερμικό πεδίο στο Αρίστηνο σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την άμεση εκκίνηση της κατασκευαστικής φάσης για το σημαντικό έργο γεωθερμίας με τηλεθέρμανση που έχει δρομολογηθεί στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τα μέσα Απριλίου είχαν ξεκινήσει οι πρώτες αντλήσεις με στόχο τη χωροθέτηση των κινητήρων.
Η διαγωνισμός είχε ξεκινήσει στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού καταφέρνοντας να προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι αρχικά είχαν συμμετάσχει 15 σχήματα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αλεξανδρούπολης τις προηγούμενες ημέρες οριστικός ανάδοχος για το έργο με πλήρη τίτλο: «Αξιοποίηση Τμήματος του Γεωθερμικού Πεδίου Αρίστηνου – Κατασκευή Θερμικού Σταθμού και δικτύων τηλεθέρμανσης αγροτικών θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων και κτηρίων», προϋπολογισμού 6.229.005,78 ευρώ, αναδείχθηκε η Κ/Ξ Τ.Ε.Κ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Α.Ε.–ΜΙΧΑΗΛ ΚΟΥΓΚΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.-ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ.
Το έργο συνάντησε σημαντικές καθυστερήσεις λόγω προδικαστικών προσφυγών και ενστάσεων που έφτασαν τελικά έως το ΣτΕ, το οποίο ως ανώτατο όργανο, ανέλαβε τελικά να αποφανθεί για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με το έργο των 6,2 εκατ. ευρώ.
Το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (Ε.Π. Ανατολική Μακεδονία-Θράκη) ενώ το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του έχει οριστεί σε έως 18 μήνες από την ημερομηνία εκκίνησης των σχετικών εργασιών.
Το προς αξιοποίηση γεωθερμικό πεδίο Αρίστηνου, είναι χαμηλής ενθαλπίας (δηλαδή χαμηλής θερμοκρασίας) με μέγιστη θερμική ισχύ περίπου 10 MW εκ των οποίων τα 9 MW θα χρησιμοποιούνται για την τηλεθέρμανση θερμοκηπίων σε 3 αγροτικές περιοχές και το υπόλοιπο 1 MW για την τηλεθέρμανση 22 δημοτικών κτιρίων καθώς και του Χωριού SOS για το οποίο ο Δήμος έχει αναλάβει την παροχή θέρμανσης.
Στο αντικείμενο του έργου που αναπτύσσει ο Δήμος, περιλαμβάνεται επίσης ένας θερμικός σταθμός επιφάνειας 222,5 τ.μ. στην περιοχή της Άνθειας ενώ το συνολικό μήκος του δικτύου τηλεθέρμανσης θα είναι 18 χλμ. Για τη θέρμανση μέσω του γεωθερμικού ρευστού θα πραγματοποιηθούν δύο γεωτρήσεις βάθους 550 μέτρων, μέσω των οποίων το ρευστό θα επανεισάγεται στο γεωθερμικό πεδίο.