GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που βλέπουν τηλεόραση κοιμούνται λιγότερο

Μελέτη σε τρίχρονα και πεντάχρονα έδειξε ότι η τηλεθέαση για περισσότερο από μία ώρα το 24ωρο έχει σημαντικές επιπτώσεις στη διάρκεια ...


Μελέτη σε τρίχρονα και πεντάχρονα έδειξε ότι η τηλεθέαση για περισσότερο από μία ώρα το 24ωρο έχει σημαντικές επιπτώσεις στη διάρκεια του ύπνου.

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που βλέπουν τηλεόραση κοιμούνται σημαντικά λιγότερο από εκείνα που δεν έχουν επαφή – ή έχουν ελάχιστη – με την οθόνη. Αυτό έδειξε νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Αμερστ η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Sleep Health» του Εθνικού Ιδρύματος για τον Υπνο των ΗΠΑ.

Οπως μάλιστα ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Ρεμπέκα Σπένσερ, γνωστή για τις πρωτοποριακές έρευνές της σχετικά με τον ρόλο του μεσημεριανού ύπνου στη μνήμη και στη μάθηση των παιδιών, την εξέπληξε το γεγονός ότι το 36% των τρίχρονων ως πεντάχρονων παιδιών που συμμετείχαν διέθεταν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιό τους καθώς και το ότι το ένα τρίτο αυτών των παιδιών αποκοιμούνταν με ανοιχτή την τηλεόραση, συχνά βλέποντας ακόμη και βίαια προγράμματα για ενηλίκους.

Η καινούργια μελέτη μαρτυρεί ότι η τηλεθέαση στα μικρά παιδιά επηρεάζει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου – μάλιστα είναι η πρώτη φορά που τα συμπεράσματα εξάγονται έπειτα από μέτρηση με χρήση κινησιογράφου, μιας συσκευής που καταγράφει τον κύκλο κίνησης και ηρεμίας καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου την οποία τα παιδιά φορούσαν σαν ρολόι στον καρπό τους. Επιπλέον, παρότι, όπως έδειξε η μελέτη, τα παιδιά που έβλεπαν την περισσότερη τηλεόραση κοιμούνταν και περισσότερο μέσα στην ημέρα, δεν μπορούσαν να αντισταθμίσουν πλήρως τον χαμένο βραδινό ύπνο τους.

Οχι περισσότερο από μία ώρα τηλεόραση την ημέρα
Τα ευρήματα αυτά της δρος Σπένσερ και της συνεργάτιδάς της Αμπιγκέιλ Χελμ, αποφοίτου του Τμήματος Αναπτυξιακών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Αμερστ, έρχονται μετά τις νέες πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με τις οποίες παιδιά ηλικίας δύο ως τεσσάρων ετών δεν πρέπει να περνούν περισσότερη από μία ώρα την ημέρα μπροστά σε οθόνες – μάλιστα ακόμη λιγότερη ώρα ή και καθόλου ενασχόληση των μικρών παιδιών με οθόνες θα ήταν ό,τι καλύτερο, σημειώνουν οι ειδικοί του ΠΟΥ. Και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αναφέρει ότι τα παιδιά ηλικίας δύο ως πέντε ετών πρέπει να περιορίζονται στο να περνούν μόνο μία ώρα την ημέρα μπροστά στην οθόνη παρακολουθώντας μάλιστα «προγράμματα υψηλής ποιότητας» μαζί με τους γονείς τους. Παράλληλα ο ΠΟΥ τονίζει τη σημασία τού να έχουν τα παιδιά καλύτερη ποιότητα ύπνου προκειμένου να αποκομίσουν μακροπρόθεσμα οφέλη υγείας.

Σύμφωνα με τη δρα Σπένσερ, το 54% των παιδιών που συμμετείχαν στη μελέτη έβλεπε περισσότερη τηλεόραση από αυτή που συστήνει ο ΠΟΥ τις καθημερινές – το αντίστοιχο ποσοστό εκτοξευόταν στο 87% τα Σαββατοκύριακα.

Παράλληλα, όπως έδειξε η μελέτη, οι γονείς έτειναν να υπερτιμούν τη διάρκεια του ύπνου των παιδιών τους. «Ενα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της νέας μελέτης μας ήταν η χρήση κινησιογράφων οι οποίοι προσφέρουν αξιόπιστη μέτρηση της διάρκειας του ύπνου» τόνισε η δρ Σπένσερ.

Τα πώς και τα γιατί της διάρκειας του ύπνου
Τα νέα ευρήματα βασίστηκαν σε μια μεγαλύτερη μελέτη της δρος Σπένσερ σχετικά με τον ύπνο και τις γνωστικές ικανότητες των μικρών παιδιών η οποία χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. «Με δεδομένο ότι είχαμε ήδη κάποια δεδομένα σχετικά με το γιατί ο βραδινός καθώς και ο μεσημεριανός ύπνος είναι σημαντικοί για τα μικρά παιδιά, αποφασίσαμε να διερευνήσουμε τους παράγοντες που προσδιορίζουν πότε τα παιδιά κοιμούνται, πώς κοιμούνται και γιατί κοιμούνται» εξήγησε η ειδικός.

Μια ομάδα 470 παιδιών προσχολικής ηλικίας από διαφορετικά κοινωνικο-οικονομικά περιβάλλοντα στη Δυτική Μασαχουσέτη συμμετείχε στη μελέτη – τα παιδιά φόρεσαν κινησιογράφους έως και για 16 ημέρες. Οι γονείς και οι φροντιστές τους απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με την υγεία και τη συμπεριφορά των παιδιών – συμπεριλαμβάνονταν λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση τηλεόρασης. Μεταξύ των σημαντικότερων ευρημάτων ήταν τα ακόλουθα:

•Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που έβλεπαν λιγότερο από μία ώρα τηλεόραση την ημέρα κοιμούνταν 22 λεπτά περισσότερο τη νύχτα – ή σχεδόν 2,5 ώρες την εβδομάδα – σε σύγκριση με όσα έβλεπαν τηλεόραση για περισσότερο από μία ώρα καθημερινά.

•Κατά μέσο όρο, τα μικρά παιδιά στων οποίων το υπνοδωμάτιο δεν υπήρχε τηλεόραση κοιμούνταν 30 λεπτά περισσότερο τη νύχτα σε σύγκριση με εκείνα που είχαν τηλεόραση στο δωμάτιό τους.

•Παρότι τα παιδιά με τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο κοιμούνταν κατά μέσο όρο 12 λεπτά περισσότερο μέσα στην ημέρα, συνολικά κοιμούνταν 17 λεπτά λιγότερο στη διάρκεια του 24ώρου σε σύγκριση με όσα δεν είχαν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο.

Η δρ Σπένσερ και η ομάδα της σχεδιάζουν τώρα να επεκτείνουν τη μελέτη τους προκειμένου να εξετάσουν την επίδραση των φορητών ψηφιακών συσκευών όπως τα iPad και τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα στον ύπνο των παιδιών. Η ερευνήτρια τόνισε επίσης ότι συχνά η χρήση τηλεόρασης από τα παιδιά υποεκτιμάται από τους γονείς τους, γεγονός που μαρτυρεί ότι στην πραγματικότητα τα πράγματα μπορεί να είναι χειρότερα από αυτά που κατεγράφησαν στη μελέτη.