GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


ΙΟΒΕ: Μικρή ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάιο

Ενισχύθηκε οριακά τον Μάιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος και διαμορφώθηκε στις 100,8 μονάδες (από 100,3 τον Απρίλιο), επίδοση ωστόσο ...


Ενισχύθηκε οριακά τον Μάιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος και διαμορφώθηκε στις 100,8 μονάδες (από 100,3 τον Απρίλιο), επίδοση ωστόσο που κινείται χαμηλότερα της αντίστοιχης περυσινής (103,6), σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, «στις επιχειρηματικές προσδοκίες, οι τάσεις στους επιμέρους κλάδους είναι μεικτές, με ήπια βελτίωση στο Λιανικό Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, και επιδείνωση στις Κατασκευές. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρουσιάζει ενίσχυση για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Αν και η ενίσχυση αυτή είναι σχετικά μικρής έκτασης, φέρνει τον σχετικό δείκτη στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2009. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σχεδόν το σύνολο της έρευνας είχε ολοκληρωθεί πριν τις εκλογές για την Ευρωβουλή και την τοπική-περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Συνεπώς, ενσωματώνει το προεκλογικό περιβάλλον για τις συγκεκριμένες εκλογές αλλά όχι τον αντίκτυπο των αποτελεσμάτων τους.

Ο Μάιος ήταν σε μεγάλο τμήμα του ένας μήνας κατά τον οποίο οι προσδοκίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την πορεία της οικονομίας βρίσκονταν σε αναμονή των βραχυπρόθεσμων πολιτικών εξελίξεων. Αυτό ισχύει κυρίως για τα νοικοκυριά, καθώς οι επιχειρήσεις διαμορφώνουν προσδοκίες με βάση περισσότερο εξειδικευμένους και μεσοπρόθεσμους δείκτες. Μια σχετική εξέλιξη ήταν η ανακοίνωση, στην αρχή του μήνα, ευνοϊκών για τα νοικοκυριά δημοσιονομικών παρεμβάσεων.

Ορισμένες από αυτές ήταν άμεσης εφαρμογής και αφορούσαν κυρίως στα νοικοκυριά (χρηματική παροχή μόνιμου χαρακτήρα σε συνταξιούχους, μετάταξη προϊόντων – υπηρεσιών από τον κανονικό στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ), ενώ η υλοποίηση των υπόλοιπων έχει προγραμματιστεί για την επόμενη χρονιά. Από τις τάσεις στους δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών τον Μάιο, δεν προκύπτει σημαντική ενισχυτική επίδραση των μέτρων σε αυτές. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτά συνέβαλαν στην ήπια άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Οι όποιες επιδράσεις του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και των εκλογών για την αυτοδιοίκηση, αλλά και της προκήρυξης βουλευτικών εκλογών, θα αποτυπωθούν στην επόμενη έρευνα οικονομικής συγκυρίας». Αναλυτικότερα:

– στη βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκε ελαφρά, ενώ το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες μεταβλήθηκε οριακά, όπως και ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα

– στις κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα βελτιώθηκαν οριακά, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για την απασχόληση οι οποίες κινήθηκαν ήπια πτωτικά

– στο λιανικό εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται αισθητά, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ τα αποθέματα φαίνεται να διογκώνονται

– στις υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων μεταβάλλονται οριακά, ενώ οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση ενισχύονται

– στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας ενισχύονται οριακά, όπως και οι προβλέψεις για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Αντίστοιχα βελτιώνεται η πρόθεση για αποταμίευση και μειώνεται ο δείκτης για την ανεργία.

Οριακή ενίσχυση στο οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη, σταθερότητα στην ΕΕ

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Μάιο ενισχύθηκε οριακά στην Ευρωζώνη (κατά 1,2 μον., στις 105,1 μον.), ενώ αντίστοιχα αμετάβλητος παρέμεινε στην ΕΕ (κατά +0,2 μον., στις 103,8) μονάδες.

Πιο συγκεκριμένα, η άνοδος του δείκτη στην Ευρωζώνη εκπορεύεται κυρίως από τη βελτίωση του κλίματος στη βιομηχανία (+1,4) και λιγότερο στις υπηρεσίες (+0,4) και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (+0,8).

Αντίθετα, οι σχετικοί δείκτες εξασθένισαν αισθητά στις κατασκευές (-2,4) ενώ έμειναν σχεδόν αμετάβλητοι στο λιανικό εμπόριο (-0,1). Στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο δείκτης ανέκαμψε έντονα στην Γαλλία (+4,0), ηπιότερα στην Ιταλία (+1,7) και στην Ισπανία (+1,3) και οριακά στην Γερμανία (+0,4), ενώ κάμψη παρουσιάζεται μόνο στην Ολλανδία (-1,3).

Στην ΕΕ, η σταθερότητα των προσδοκιών προκύπτει κυρίως ως αποτέλεσμα της αισθητής επιδείνωσης του δείκτη στο Ην Βασίλειο (-4,8) η οποία αντισταθμίστηκε ωστόσο από το σταθερό κλίμα στην Πολωνία (+0,0). Σε τομεακό επίπεδο, σε αντίθεση με την Ευρωζώνη, καταγράφεται σταθερότητα του κλίματος στην βιομηχανία και στις κατασκευές και πτώση στις υπηρεσίες.

Αντίστοιχα και στο λιανικό εμπόριο όπου η μείωση των προσδοκιών στην απασχόληση και στις τιμές συνεισφέρουν στη σημαντική απόκλιση μεταξύ των δύο ζωνών.