Μεγάλη επιτυχία είχε η επιστημονική νοσηλευτική ημερίδα, που διοργανώθηκε με αφορμή την παγκόσμια μέρα του νοσηλευτή στο Π.Γ.Ν.Αλεξανδ...
Μεγάλη επιτυχία είχε η επιστημονική νοσηλευτική ημερίδα, που διοργανώθηκε με αφορμή την παγκόσμια μέρα του νοσηλευτή στο Π.Γ.Ν.Αλεξανδρούπολης από το Σύλλογο Νοσηλευτών, την ΕΝΕ, τη Νοσηλευτική Υπηρεσία και το γραφείο εκπαίδευσης και ποιότητας του νοσοκομείου. Η ποιότητα της ημερίδας αποδεικνύει την άριστη ποιότητα του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου.
Στην ημερίδα μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι:
1) Η ύπαρξη σημαντικού αριθμού προσώπων, οι οποίοι προέρχονται από ποικίλα εθνικά, θρησκευτικά & πολιτιστικά περιβάλλοντα, καθιστά επιτακτική την παροχή διαπολιτισμικής νοσηλευτικής. Οι νοσηλευτές καλούνται να υπερβούν φραγμούς εθνικότητας, φυλής, θρησκεύματος, πολιτικών & κοινωνικών πεποιθήσεων, στην εκτέλεση του έργου τους. Γι’ αυτό είναι αναγκαία η Διαπολιτισμική Εκπαίδευση των Νοσηλευτών και η εφαρμογή διαπολιτισμικών νοσηλευτικών πρωτοκόλλων, γνωρίζοντας και κατανοώντας την θρησκεία, την κουλτούρα, την οικογενειακή κατάσταση, τις πεποιθήσεις και ιδιαιτερότητες της καταγωγής. Αναγκαία είναι η ανάπτυξη τεχνικών αποτελεσματικής επικοινωνίας π.χ. χρήση διαπολιτισμικού διαμεσολαβητή, κατανόηση της μη λεκτικής επικοινωνίας (οπτική επαφή, εκφράσεις προσώπου, σιωπή και ειδικές πρακτικές όπως προσφώνηση ονομάτων και αποδεκτών χαιρετισμών) και κυρίως η Αποδοχή και ο Σεβασμός στη διαφορετικότητα.
2) Η έλλειψη ύπνου προκαλεί πολλά δυσάρεστα συμπτώματα και συνδέεται με την αϋπνία της οποίας η αιτιολογία της είναι πολυπαραγοντική. Ο νοσηλευτής στην κοινότητα πρέπει να ενημερώνει σωστά τον πληθυσμό παρέχοντας στον ασθενή εμπιστοσύνη και ψυχολογική υποστήριξη, προτείνοντας εναλλακτικούς τρόπους χαλάρωσης και καθημερινής δραστηριότητας.
3) Σε πρόσφατη μελέτη η Ελλάδα έλαβε τη χαμηλότερη θέση στην Ευρώπη στη συμμετοχή του πληθυσμού σε εθελοντικές δραστηριότητες (μικρότερη από 10%). Το 51% των νοσηλευτών συμμετείχε έστω μία φορά σε εθελοντικές δράσεις, που αφορούν την κοινωνική πρόνοια, την πολιτική προστασία, τις ευπαθείς ομάδες, τον αθλητισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
4) Οι μισθοί των νοσηλευτών στην Ελλάδα είναι χαμηλότεροι του εθνικού μέσου όρου στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Επικρατεί ιατροκεντρικό σύστημα φροντίδας υγείας με αποτέλεσμα να παραγνωρίζεται στην πράξη ο ρόλος του νοσηλευτή. Χαρακτηριστικά το 50% των νοσηλευτών θέλουν να αλλάξουν επάγγελμα, ενώ το ενδιαφέρον για φοίτηση σε νοσηλευτικές σχολές είναι μικρό.
5) Ενώ το πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα η φροντίδα υγείας προς ένα άρρωστο μέλος της οικογένειας παρεχόταν σχεδόν στο σύνολό της στο σπίτι, σήμερα η αλματώδης ανάπτυξη της ιατρικής τεχνολογίας την μετατόπιση στο νοσοκομείο. Σήμερα υπάρχει μια τάση επιστροφής στη νοσηλεία στο σπίτι. Έρευνες δείχνουν ότι η φροντίδα υγείας που προσφέρεται στο σπίτι έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από τη νοσοκομειακή φροντίδα (π.χ. ψυχολογικό όφελος για το άτομο και οικονομικό για το κράτος). Αναγκαία η ανάπτυξη στη χώρα μας προγράμματος νοσηλευτικής στο σπίτι.
6) Έρευνες για την παχυσαρκία σε ελληνικό εφηβικό και παιδικό πληθυσμό δείχνουν ότι στην Αττική: το 8,6% των αγοριών και 9% των κοριτσιών ήταν παχύσαρκα και 33,9% και 22,1% αντίστοιχα ήταν υπέρβαρα. Ο νοσηλευτής πρέπει να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να συμβάλλει στο σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών υγιεινής διατροφής και φυσικών δραστηριοτήτων, στη συμβουλευτική παρέμβαση για αλλαγή τρόπου ζωής των παιδιών και των γονέων τους.
7) Ο ψυχιατρικός νοσηλευτής στην κοινότητα αποτελεί το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο άτομο με ψυχική διαταραχή και την τοπική κοινότητα, ανάμεσα στην ασθένεια και την υγεία και καλείται να λειτουργήσει ομαδικά και σε συνεργασία με τον ασθενή και την οικογένεια του για να επιτευχθεί η επανένταξη του ατόμου στη κοινότητα και αν είναι δυνατόν η ψυχοκοινωνική ανεξαρτητοποίηση του.
8) Ο σχολικός νοσηλευτής είναι εξειδικευµένος επιστήµονας υγείας µε προσόντα στην εκπαίδευση των παιδιών. Είναι το κλειδί της σχολικής υγείας, µια ευκαιρία για την έγκαιρη αναγνώριση των πρώιµων προβληµάτων της υγείας του σχολικού πληθυσµού, αναγνωρίζοντας, συζητώντας και βρίσκοντας λύσεις για τα προβλήµατα υγείας των παιδιών, γονιών και του προσωπικού του σχολείου.
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΠΓΝ ΕΒΡΟΥ
Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΔΑΜΙΔΗΣ