Από τις έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή 48χρονου αλλοδαπού...
Από τις έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή 48χρονου αλλοδαπού σε μία (1) περίπτωση τηλεφωνικής απάτης και πέντε (5) απόπειρες σε βάρος ηλικιωμένων γυναικών, που διαπράχθηκαν την 21-5-2019 στην πόλη της Δράμας.
Σε βάρος του δράστη, καθώς και σε δύο (2) ακόμη άγνωστους μέχρι στιγμής συνεργούς του, σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης (συμμορία) και της απάτης.
Αναλυτικότερα, την 21-5-2019, άγνωστος δράστης επικοινώνησε τηλεφωνικά με έξι ηλικιωμένες ημεδαπές στη Δράμα, στις οποίες παρουσιάστηκε ως ιατρός ή αστυνομικός και προφασιζόμενος ότι συγγενικό τους πρόσωπο ενεπλάκη σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα, ζητούσε διάφορα χρηματικά ποσά, είτε για την πληρωμή ιατρικών υπηρεσιών, είτε για να αποφευχθεί η ποινική διαδικασία.
Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία και προκειμένου να επιτευχθεί η εξαπάτηση των ηλικιωμένων, άγνωστη δράστιδα προσποιούνταν το συγγενικό πρόσωπο και τους προέτρεπε να ικανοποιήσουν το αίτημα.
Σε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις οι δράστες κατάφεραν να εξαπατήσουν μια 64χρονη, πείθοντάς την να εναποθέσει το χρηματικό ποσό των 6.000 ευρώ και 25 λίρες, εξωτερικά της οικίας της, όπου μετέβη ο 48χρονος και τα παρέλαβε, ενώ στις άλλες πέντε περιπτώσεις οι απατηλές προθέσεις τους έγιναν αντιληπτές.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Δράμας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Δράμας.
Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, κρίνεται σκόπιμο να δημοσιοποιηθούν οι παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών .
- Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
- Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
- Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
- Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
- Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
- Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
- Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
- Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
- Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
- Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.