Εκνευρισμό στην Άγκυρα προκαλεί η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Γαλλία και η πρόθεση της Ρώμης να πράξει το ίδιο.
Εκνευρισμό στην Άγκυρα προκαλεί η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Γαλλία και η πρόθεση της Ρώμης να πράξει το ίδιο.
Πρόκειται για ένα ζήτημα συστηματικής διένεξης ανάμεσα στην Τουρκία και στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπέγραψε την απόφαση να θεσπίσει την 24η Απριλίου ημέρα μνήμης για την γενοκτονία των Αρμενίων. Ο Μακρόν είχε ανακοινώσει την απόφαση του αυτή στις αρχές Φεβρουαρίου. Αποτελούσε μία προεκλογική του δέσμευση.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ο Μακρόν χρησιμοποίησε αυτή την υπόσχεση για να κερδίσει τις ψήφους των Αρμενίων στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2017.
«Είναι αναπόφευκτο ότι η στάση της Γαλλίας, που απέχει πολύ από το να είναι φιλική, θα έχει συνέπειες στις σχέσεις της με την Τουρκία με αρνητικό τρόπο», υπογράμμισε η ανακοίνωση.
Το ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα καλώντας την κυβέρνηση να «αναγνωρίσει επισήμως τη γενοκτονία των Αρμενίων και να δοθεί στο θέμα διεθνής προσοχή».
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικό καταδίκασε και την ιταλική κίνηση, χαρακτηρίζοντας αυτήν ως παράδειγμα χρησιμοποίησης των ισχυρισμών των Αρμενίων για εσωτερικά πολιτικά συμφέροντα.
«Δεν προκαλεί έκπληξη ότι αυτό το ψήφισμα συντάχθηκε από το κόμμα της Λέγκας, του οποίου ηγείται ο Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έχει αφοσιωθεί να σαμποτάρει τις σχέσεις Τουρκίας-Ιταλίας», ανέφερε η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις αρνούνται έντονα τη χρήση του όρου γενοκτονία για τη μαζική εκδίωξη και δολοφονία έως και 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της οποίας η Τουρκία είναι το διάδοχο κράτος.
Η Άγκυρα υποστηρίζει πως από 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι πέθαναν και πως (οι θάνατοι αυτοί) ήταν εν πολλοίς το αποτέλεσμα της αναταραχής στη διάρκεια του A’ Παγκοσμίου Πολέμου και δεν μπορούν να αποκληθούν γενοκτονία.