Γράφει ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος
Γράφει ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος
Η διαχείριση του Brexit μπορεί να αλλοιώσει το νόημά τους
Κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς θα γίνουν οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα πάρουν μέρους σε αυτές οι Βρετανοί.
Θεωρητικά έχει συμφωνηθεί το Brexit, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και η μετατροπή της Ε.Ε. των 28 σε Ε.Ε. των 27. Γι’ αυτό προβλέπεται η μείωση των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα αναδειχθεί στις 26 Μαΐου σε 705 από 751 που είναι σήμερα.
Η βρετανική πολιτική ζωή έχει μπει σε περίοδο μεγάλης αστάθειας και αυτό επιδρά αρνητικά στη διαδικασία του Brexit και δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα για το ποιοι τελικά θα πάρουν μέρος στις ευρωπαϊκές εκλογές.
Βρετανικό αδιέξοδο
Η Συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας κα. Μέι δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου για τη συμφωνία για το Brexit στην οποία κατέληξε με τις Βρυξέλλες ύστερα μετά από μια δύσκολη διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου θα το επιχειρήσει ξανά σπάζοντας τη συμφωνία στα δύο. Θα προσπαθήσει να εκμαιεύσει την έγκριση του Κοινοβουλίου για την άμεση έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. αφήνοντας τα ζητήματα που έχουν σχέση με το είδος της μελλοντικής συνεργασίας για την επόμενη φάση.
Οι περισσότεροι αναλυτές αμφισβητούν ότι αυτή η τακτική μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις τους και δεν πραγματοποιηθεί το Brexit μέχρι τις 23 Μαΐου, τότε οι Βρετανοί θα πάρουν μέρος στις ευρωεκλογές με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα.
Το βασικό επιχείρημα
Οι περισσότεροι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος δεν στηρίζουν τις επιλογές της πρωθυπουργού κας. Μέι και επιδιώκουν την απομάκρυνσή της από την ηγεσία. Από την πλευρά της η κα. Μέι τους καλεί να πειθαρχήσουν στις αποφάσεις της γιατί ενδεχόμενη συμμετοχή των Βρετανών στις ευρωεκλογές θα οδηγούσε στη συρρίκνωση του Συντηρητικού Κόμματος.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το νέο κόμμα του Φάρατζ, του ευρωβουλευτή που κίνησε τη διαδικασία του Brexit, θα πάρει τουλάχιστον 27% στις ευρωεκλογές ενώ το Συντηρητικό Κόμμα θα περιοριστεί σε ένα ποσοστό της τάξης του 15% εξέλιξη η οποία μπορεί να οδηγήσει και στη διάσπασή του.
Επομένως η κα. Μέι θα ζητήσει από τους Συντηρητικούς βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών για το Brexit για να αποφύγουν την πολιτική τιμωρία τους από το κόμμα του Φάρατζ. Θα ζητήσει, για τον ίδιο λόγο, και την υποστήριξη όσων βουλευτών του Εργατικού Κόμματος τάσσονται υπέρ του Brexit. Και αυτοί έχουν συμφέρον να ολοκληρωθεί το Brexit για να μην κατευθυνθούν τα 5 εκ. ψηφοφόρων των Εργατικών που είναι υπέρ του Brexit προς το κόμμα του Φάρατζ.
Φοβερές συνέπειες
Τις επόμενες εβδομάδες θα φανεί το αποτέλεσμα των τακτικών ελιγμών της κας. Μέι.
Σε περίπτωση πάντως που δεν πραγματοποιηθεί έγκαιρα το Brexit και οι Βρετανοί πάρουν μέρος στις ευρωεκλογές θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για το κύρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πρώτον, θα εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι αντιευρωπαϊστές του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίοι θα δημιουργούν ένα σωρό ζητήματα ενώ θα προωθούν το Brexit.
Δεύτερον, θα ενισχυθούν κι άλλο οι ευρωσκεπτικιστές και οι αντιευρωπαίοι των άλλων κρατών-μελών με το σκεπτικό ότι οι Βρυξέλλες «καπελώνουν» τον βρετανικό λαό ο οποίος έχει αποφασίσει την αποχώρησή του από την Ε.Ε.
Τρίτον, θα εξασθενήσει κι άλλο η πολιτική συνοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χωρίς να υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ε.Ε. εφόσον το Συντηρητικό Κόμμα και το Εργατικό Κόμμα δεν επιθυμούν την αμφισβήτηση του Brexit.