Όλοι μας έχουμε ακούσει κατά καιρούς διάφορες συμβουλές οι οποίες θεωρητικά μπορούν να μας σώσουν στην περίπτωση ενός τραυματισμού.
Όλοι μας έχουμε ακούσει κατά καιρούς διάφορες συμβουλές οι οποίες θεωρητικά μπορούν να μας σώσουν στην περίπτωση ενός τραυματισμού.
Κάποιες από αυτές μεταβιβάζονται και ακολουθούνται σαν ευαγγέλιο. Έλα όμως που κάποιες από αυτές είναι εντελώς, μα εντελώς άχρηστες, διότι απλά δεν κάνουν την δουλειά που υπόσχονται.
1. Μύθος: Ο πάγος βοηθάει στην αποκατάσταση ενός διαστρέμματος
Ανάπαυση, πάγος, συμπίεση και ανύψωση. Είναι τα τέσσερα στοιχεία που πρέπει να θυμηθεί κανείς σε περίπτωση διαστρέμματος λένε, ισχύει όμως; Οι νεότερες έρευνες λένε όχι.
Και εξηγούν: Η φλεγμονή αποτελεί στην πραγματικότητα δείκτη μιας σωστής αποκατάστασης. Ο πάγος όμως ή οποιαδήποτε κρυοθεραπεία επιβραδύνει την ανάπτυξή της. Ο πάγος ναι, ξεγελάει τον πόνο, αλλά πέρα από αυτό δεν προσφέρει τίποτα στην σωστή αποθεραπεία.
Στην πραγματικότητα, ο πάγος μπορεί να επιβραδύνει την παροχή αίματος στα κύτταρα που την χρειάζονται για να επουλωθούν, καθυστερώντας έτσι την ανάρρωση. Γιατί λοιπόν συνεχίζουμε να το κάνουμε; Συνήθεια, ως επί το πλείστον.
2. Μύθος: Δεν πρέπει να αφήσετε κάποιον που χτύπησε το κεφάλι του να κοιμηθεί
Στην πραγματικότητα, η ξεκούραση και ο ύπνος είναι ο πρωταρχικός τρόπος θεραπείας του σώματος, ακόμα και όταν πρόκειται για τραυματικές βλάβες στον εγκέφαλο, όπως διάσειση. Η στέρηση ύπνου μπορεί ακόμα και να επιβραδύνει την αποθεραπεία. Ο μύθος προφανώς προέκυψε από την ανάγκη να παρακολουθείται κάποιος που έχει χτυπήσει στο κεφάλι, προκειμένου να διαπιστωθεί το αν έχει ή όχι διάσειση. Να διερευνηθούν δηλαδή, τα τυχόν συμπτώματα, όπως ο εμετός, η διπλή όραση και η κεφαλαλγία. Φυσικά αυτή η διερεύνηση είναι αδύνατη σε ένα άτομο που κοιμάται.
Σε κάθε περίπτωση, κάποιος που χτυπάει πρέπει έτσι κι αλλιώς να επικοινωνήσει με τον γιατρό του και όχι να παριστάνει τον βρικόλακα.
3. Μύθος: Αν κάποιος έχει επιληπτική κρίση βάλτε κάτι στο στόμα του να δαγκώσει
Ο λόγος; Για να μην δαγκώσει και καταπιεί την γλώσσα του ο ασθενής. Κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων επιληπτικών κρίσεων, ένα άτομο, μεταξύ άλλων, σφίγγει ακούσια τη σιαγόνα και η τοποθέτηση ενός αντικειμένου στο στόμα προσπαθεί να αναιρέσει αυτή την ακούσια ενέργεια του πάσχοντα.
Ωστόσο, επειδή το σφίξιμο της σιαγόνας δεν πρόκειται να αναιρεθεί το πιθανότερο είναι, η παροχή μιας τέτοιας βοήθειας στον ασθενή να τον οδηγήσει στο να αποκτήσει ένα ή περισσότερα σπασμένα δόντια. Για να μην αναφερθούμε στα εκατομμύρια των βακτηρίων που θα βάλετε στο στόμα του.
Τι πρέπει να κάνετε; Τίποτα! Πέρα από να περιμένετε να περάσει η κρίση.
4. Μύθος: Βάλτε ωμό κρέας σε μαυρισμένο μάτι
Για να μειωθεί λέει ο μύθος, το πρήξιμο και να ξεκινήσει η επούλωση. Το ακατέργαστο κρέας, ανεξάρτητα από το ζώο, είναι γεμάτο με τα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένου του E. coli, και το μάτι σας είναι ανοιχτό και έτοιμο να τα υποδεχτεί.
Φαίνεται ότι στο παρελθόν, οι άνθρωποι πίστευαν πως το κρέας θα απορροφούσε τα υγρά και θα μείωνε έτσι το πρήξιμο ή θα ήθελαν να βάλουν πάγο και δεν είχαν.
Σημαντική σημείωση, εδώ η συμβουλή του να μην βάλετε πάγο δεν ισχύει, διότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί το πρήξιμο σε χαμηλό επίπεδα ώστε να συνεχίσετε να βλέπετε.
5. Μύθος: Σε περίπτωση κρίσης άγχους αναπνεύστε μέσα σε μια χάρτινη σακούλα
Το είδατε κι εσείς σε κάποια ιατρική τηλεοπτική σειρά. Θα σας προτείναμε να μην το αντιγράψετε. Το επιχείρημα πηγάζει από το γεγονός ότι κατά τον υπεραερισμό της κρίσης μειώνεται το διοξείδιο του άνθρακα στους πνεύμονες. Αυτό όμως ισχύει μόνο αν είστε βέβαιοι πως περνάτε κρίση πανικού.
Εάν η δύσπνοια σας όμως προέρχεται από μια κρίση άσθματος, μια καρδιακή προσβολή ή ένα εμφύσημα ή οτιδήποτε άλλο εκτός από κρίση πανικού τότε μάλλον θα κάνετε πολύ κακό στον εαυτό σας. Όταν αναπνέετε σε μια χάρτινη σακούλα, δεν αυξάνετε μόνο τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά ταυτόχρονα μειώνετε το οξυγόνο σας.
Έτσι, υπάρχει το ενδεχόμενο να στερήσετε από το σώμα σας πολύτιμο οξυγόνο τη στιγμή ακριβώς που το χρειάζεστε περισσότερο. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά την αυτοδιάγνωση των καρδιακών τους προσβολών ως κρίσεις πανικού, αφού οδηγήθηκαν μόνοι τους σε ασφυξία. .
Αντ ‘αυτού, δοκιμάστε την αναπνοή. Βάλτε τα χείλη σας σαν να φυσάτε ένα κερί και στη συνέχεια να αναπνέετε αργά.