Την παράδοση των παρατάσεων στην εκπνοή του νόμου, συνεχίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, δίνοντας περιθώριο έξι επιπλέον μήνες για να ...
Την παράδοση των παρατάσεων στην εκπνοή του νόμου, συνεχίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, δίνοντας περιθώριο έξι επιπλέον μήνες για να ολοκληρωθούν οι δηλώσεις όσων αυθαιρέτων έχουν υπαχθεί στο 4178/2013.
Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το ΥΠΕΝ επεκτείνει την χρονική περίοδο της ηλεκτρονικής υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών (άδειες, αεροφωτογραφίες, δημόσια έγγραφα κ.α) που έληγε στις 3 Μαΐου έως τις 3 Νοεμβρίου.
Πρόκειται για μια απόφαση που δίνει μεγάλη ανάσα σε πολίτες και μηχανικούς, καθώς οι δηλώσεις του προηγούμενου νόμου για τα αυθαίρετα, δεν μπορούν να μεταφερθούν στον τελευταίο νόμο που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση (4495/2017).
Στην τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος για την τακτοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων, πέρασαν άλλες δύο παρατάσεις. Η παράταση για την έκπτωση 10% στα πρόστιμα σε όσες δηλώσεις γίνουν έως τις 10 Μαΐου (από 8 Απριλίου που ήταν η προηγούμενη προθεσμία). Επιπλέον, η έκπτωση 20% στα πρόστιμα αυθαιρέτων που αφορούν παραδοσιακούς οικισμούς και προστατευόμενες περιοχές με καταληκτική ημερομηνία τις 8 Νοεμβρίου του 2019.
Σε άλλο σημείο της τροπολογίας, αναφέρεται ότι σε περίπτωση διαφωνίας με το πόρισμα του ελεγκτή δόμησης κατά την διάρκεια ελέγχου των δηλώσεων υπαγωγής στο 4495/2017, ο κάτοχος του ακινήτου έχει την δυνατότητα να αιτηθεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο τον ορισμό διαμεσολαβητή για την εξέταση της υπόθεσης. Εξαιρούνται της ρύθμισης όσα αυθαίρετα, βάσει των νόμων δεν προβλέπεται ότι μπορούν να εξαιρεθούν από την κατεδάφιση.
Σε συνέχεια παλαιότερων ρυθμίσεων, προβλέπεται ότι στη διαδικασία τακτοποίησης εμπίπτουν και αυθαίρετες κατασκευές σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία, αρκεί οι παραβάσεις να μην αφορούν Α΄ ζώνη και να έχουν πραγματοποιηθεί πριν την απαγόρευση της δόμησης.
Σε αυτή την περίπτωση υποβάλλεται στο ηλεκτρονικό σύστημα δήλωση υπαγωγής και κατόπιν, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου, γνωμοδότηση εντός 60 ημερών, από το αρμόδιο όργανο ή την υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, με την έκδοση σχετικής διοικητικής πράξης, για το αν η υπαγωγή αυτή προκαλεί ή όχι άμεση ή έμμεση βλάβη στο πολιτιστικό αγαθό.
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, από τις προτεινόμενες διατάξεις, προκαλείται απώλεια εσόδων στον προϋπολογισμό του Πράσινου Ταμείου (από τις εκπτώσεις του 10% και αντίστοιχα 20% των προστίμων στα αυθαίρετα). Όπως σημειώνεται, το ύψος των απωλειών εξαρτάται από τα πραγματικά περιστατικά (αριθμός ακινήτων, ύψος προστίμων κ.α).