GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Οι προτάσεις του Κώστα Κατσιμίγα για την ανάπτυξη της Π.Ε. Έβρου

Τις προτεραιότητές του για την Περιφέρεια και ειδικότερα για την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, παρουσίασε ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανα...


Τις προτεραιότητές του για την Περιφέρεια και ειδικότερα για την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, παρουσίασε ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κώστας Κατσιμίγας, στην εκδήλωση παρουσίασης των πρώτων 12 υποψήφιων του συνδυασμού Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία για την Π.Ε. Έβρου. Αποδεικνύοντας ότι έχει βαθιά γνώση των θεμάτων μείζονος σημασίας για την περιοχή και των αναγκών των τοπικών κοινωνιών, ο κ. Κατσιμίγας περιέγραψε συγκεκριμένες θέσεις και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, που θα συμβάλουν στην επίλυση υφιστάμενων προβλημάτων, στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων και στη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης.

«Η Περιφέρειά μας καταγράφει από τους χαμηλότερους δείκτες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», παρατήρησε στον πρόλογό του, επισημαίνοντας πως αυτό είναι κάτι που δεν δικαιολογείται, με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τη δεσπόζουσα γεωπολιτική θέση που διαθέτει. «Σημαίνει ότι κάτι δεν γίνεται καλά», πρόσθεσε, «κι αυτό πρέπει να το ανατρέψουμε».

Εκμετάλλευση των επιφανειακών υδάτων για την άρδευση των αγροτικών γαιών της περιοχής με στόχο το μικρότερο κόστος παραγωγής

Ξεκινώντας από τον Πρωτογενή τομέα, περιέγραψε μια σειρά από έργα και δράσεις που θα συμβάλουν στην ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών και στη θωράκιση ενός από τους βασικούς πυλώνες της τοπικής οικονομίας. Επέμεινε ιδιαίτερα στο ζήτημα της άρδευσης των αγροτικών γαιών της περιοχής με επιφανειακά ύδατα, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής. «Ειδικά οι βαμβακοπαραγωγοί οι οποίοι καλλιεργούν με άντληση, ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί σε σχεδόν απαγορευτικά ύψη», σημείωσε. «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλα τα επιφανειακά νερά», επισήμανε, «και αυτό θα γίνει, κάνοντας αναδασμούς εκεί που πρέπει να γίνουν, αρχής γενομένης από τον κάμπο του Ορμενίου, και στη συνέχεια να κατασκευαστούν δίκτυα άρδευσης». «Ένας κανόνας που ισχύει γενικότερα στην Ελλάδα», σχολίασε, «είναι να φτιάχνουμε ένα φράγμα και στη συνέχεια να διαπιστώνουμε ότι για να ποτίσουμε με τα νερά του, χρειάζεται καταρχάς αναδασμός και κατόπιν δίκτυα άρδευσης. Βλέπουμε λοιπόν τα φράγματα να είναι σε αχρησία για 10-15 χρόνια, χωρίς να εκπληρώνουν τον σκοπό για τον οποίο δαπανήθηκαν λεφτά».

Εστιάζοντας ειδικότερα στην περιοχή του Έβρου, ανέφερε ως ενδεικτικές τις περιπτώσεις του φράγματος της Λύρας και του φράγματος της Καβησού, καταθέτοντας τη δέσμευση να προχωρήσουν άμεσα στις δύο αυτές περιοχές οι κατασκευές αρδευτικών δικτύων και οι αναδασμοί, όπου απαιτούνται. «Ταυτόχρονα, θα αναμοχλεύσουμε και την κατασκευή ταμιευτήρα στο Δέρειο, που είναι μια παλιά ιστορία και δεν έχει προχωρήσει», προσέθεσε, ενώ δεσμεύτηκε και για την επίλυση των προβλημάτων άρδευσης που εντοπίζονται στον νότιο Έβρο, παρότι η περιοχή γειτνιάζει με το ποτάμι. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη αποστράγγισης του κάμπου νότια του Τυχερού.

Έξυπνη γεωργία και δράσεις για την ενίσχυση του Πρωτογενούς τομέα στην Π.Ε.Έβρου

Άλλες δράσεις για τον Πρωτογενή τομέα, που πρόκρινε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας είναι οι εξής:
  • Η στήριξη των οινοπαραγωγών.
  • Η στήριξη εναλλακτικών καλλιεργειών, που θα βασίζονται στην σταθερή ποιότητα και στην επαρκή ποσότητα.
  • Η στήριξη της προσπάθειας για επανέναρξη της σηροτροφίας στην περιοχή του Σουφλίου.
  • Η στήριξη της μελισσοκομίας.
  • Η στήριξη της ελαιοπαραγωγής.
  • Η προώθηση τοπικών προϊόντων, για τον χαρακτηρισμό τους ως Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης.
  • Η δημιουργία ζώνης θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων.
  • Η εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων.
  • Η αύξηση των ελέγχων για τις παράνομες εισαγωγές φυτοφαρμάκων και ζωοτροφών.
  • Η υποστήριξη των δήμων σε δράσεις βελτίωσης της αγροτικής οδοποιίας.
  • Η υλοποίηση, πιλοτικά σε πρώτο στάδιο, προγραμμάτων εφαρμογής της «έξυπνης» γεωργίας, σε συνεργασία και με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
  • Η στήριξη της κτηνοτροφίας, με την ανάπτυξη βιολογικών εκτροφών, και τη συμβολή στην επίλυση των προβλημάτων χρήσης των βοσκοτόπων.
  • Η προστασία της περιοχής από τις εισαγόμενες ζωονόσους.
  • Η ενίσχυση της ιχθυοκαλλιέργειας και της οστρακοκαλλιέργειας στο Δέλτα του Έβρου, καθώς και η ενίσχυση της παράκτιας αλιείας.
  • Η αξιοποίηση του άφθονου δασικού πλούτου της περιοχής.
  • Η επίλυση των γραφειοκρατικών εκκρεμοτήτων για την σύντομη αξιοποίηση του ζεόλιθου στον βόρειο Έβρο, σε συνεταιριστική βάση, από τοπικούς συνεταιρισμούς.

«Δεσμεύομαι ότι η αποκατάσταση των αναχωμάτων θα γίνεται πλέον με αργιλικό πυρήνα και όχι με φερτά υλικά»

Μεγάλη έμφαση έδωσε ο Κώστας Κατσιμίγας στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων που ανακύπτουν από τον ποταμό Έβρο. «Θα προσπαθήσουμε – και θα το πετύχουμε, να είστε σίγουροι», υπογράμμισε, «να επιλύσουμε το πρόβλημα των αρμοδιοτήτων για την αντιπλημμυρική προστασία του τόπου». «Ο Έβρος είναι πηγή ζωής, αλλά και πηγή προβλημάτων», παρατήρησε, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στις παρεμβάσεις που έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες και στο δαιδαλώδες πλαίσιο των αρμοδιοτήτων». «Πολλοί θυμούνται ότι προσωπικά έδωσα μάχες την περίοδο που ήμουν Εκτελεστικός Γραμματέας», σημείωσε, για να επισημάνει ότι «τον Έβρο τον ξέρω καλά και πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι σε αυτήν την πόλη, σε αυτόν τον τόπο υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν καλά το ποτάμι και τι συμβαίνει με αυτό». «Εγώ δεσμεύομαι για ένα πράγμα – η συνάδελφοί μου μηχανικοί θα το καταλάβουν», συνέχισε, «ότι η αποκατάσταση των αναχωμάτων θα γίνεται πλέον με αργιλικό πυρήνα και όχι με φερτά υλικά. Τα φερτά είναι για την προσωρινή αποκατάσταση μέχρι την επόμενη πλημμύρα. Τα αναχώματα που σπάνε, είτε με τεχνητή κατάκλιση, είτε με φυσικό τρόπο, θα ανακατασκευάζονται με αργιλικό πυρήνα».

Ναι στη στήριξη των εθνικών πάρκων Δαδιάς και Δέλτα Έβρου, όχι σε κάθε απόπειρα απόληψης χρυσού

Αναφερόμενος στις δράσεις για το περιβάλλον, έθεσε σε προτεραιότητα τη στήριξη των Φορέων Διαχείρισης των εθνικών πάρκων Δαδιάς και Δέλτα Έβρου, ενώ δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει ότι θα απορριφθεί κάθε απόπειρα απόληψης χρυσού από την περιοχή.

«Δεσμευόμαστε να χρηματοδοτήσουμε μελέτες και στη συνέχεια έργα για την αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος του παλαιού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης»

Η ανάγκη επανάχρησης των υγιών κτιριακών κελυφών αποτελεί μια σταθερή θέση του Υποψήφιου Περιφερειάρχη ΑΜΘ, και προφανώς η περίπτωση του παλιού Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης είναι ιδανική για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού. «Δεσμευόμαστε να χρηματοδοτήσουμε μελέτες και στη συνέχεια έργα για την αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος του παλαιού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης», υπογράμμισε ο κ. Κατσιμίγας, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι εξαιτίας της γραφειοκρατίας της κεντρικής διοίκησης, η παραχώρησή του στην Περιφέρεια καθυστέρησε για σχεδόν 7 χρόνια. «Ωστόσο κι αυτό έγινε», παρατήρησε, «και είναι αξιέπαινη και η κεντρική κυβέρνηση, η οποία τελικά το έκανε». «Και μάλιστα δε δίστασε να το κάνει και παραμονές των εκλογών, επιτρέποντας να βγουν κάποιοι και να πουν ότι έγινε κατόπιν ενεργειών τους», προσέθεσε με νόημα. «Σημασία έχει ότι πλέον εκεί σταδιακά θα στεγαστούν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας για τον Έβρο», συνέχισε, «η Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, που πραγματικά είναι ντροπή το ότι ακόμα βρίσκεται σε μισθωμένο κτίριο, ενώ θα αποδώσουμε στην κοινωνία της Αλεξανδρούπολης το αμφιθέατρο του πρώην κτιρίου της Μοριακής Βιολογίας».

Τουρισμός 12 μήνες τον χρόνο, με προώθηση εναλλακτικών μορφών

Για την ανάπτυξη του τουρισμού, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας πρόταξε την ανάγκη να δημιουργηθούν συνθήκες για τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο, αναγνωρίζοντας ότι η περιοχή του Έβρου, ακριβώς επειδή δεν έχει μεγάλο θαλάσσιο μέτωπο, δεν μπορεί να στηριχτεί στο μοντέλο «ήλιος και θάλασσα». «Η Σαμοθράκη είναι ένας μπούσουλας», τόνισε σε αυτό το σημείο, υπενθυμίζοντας ότι οι περισσότεροι τουρίστες «δεν πηγαίνουν εκεί μόνο για να κάνουν μπάνιο, πηγαίνουν για όλα τα άλλα πράγματα που έχει αυτό το μαγικό νησί των Μεγάλων Θεών».

Στις εναλλακτικές, λοιπόν, μορφές τουρισμού συμπεριέλαβε καταρχάς τον συνεδριακό τουρισμό, η ανάπτυξη του οποίου πρέπει να εντατικοποιηθεί. Εξάλλου, ήδη η Αλεξανδρούπολη διαθέτει τις κατάλληλες προϋποθέσεις και τις αναγκαίες ξενοδοχειακές υποδομές. Επιπλέον, ο κ. Κατσιμίγας διέκρινε ότι τα δυο εθνικά πάρκα που βρίσκονται στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, μπορούν να προσελκύσουν πλήθος τουριστών, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιοχές στην Ευρώπη, ενώ στην ίδια κατεύθυνση μπορούν να συμβάλουν και τα θρησκευτικά μνημεία. Δέσμευσή του, επίσης, είναι η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για τη δημιουργία σοβαρών κέντρων ιαματικού τουρισμού, στην Τραϊανούπολη και στη Σαμοθράκη. «Επομένως, ο τουρισμός στον Έβρο μπορεί να κρατήσει 12 μήνες και δεν πρέπει να είναι αποκλειστικά τουρισμός που στηρίζεται στη θάλασσα και στον ήλιο», σημείωσε.

Χρηματοδότηση κάθε αναγκαίας υποδομής για την ανάπτυξη συνδυασμένων μεταφορών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε για χρηματοδότηση κάθε αναγκαίας υποδομής για την ανάπτυξη συνδυασμένων μεταφορών, επισημαίνοντας ότι αυτό πρέπει να λειτουργεί σε συνεργασία και όχι ανταγωνιστικά με το λιμάνι της Καβάλας. Διευκρίνισε δε ότι ακόμα κι όταν αναλάβει ο ιδιώτης στον οποίο θα γίνει η παραχώρηση χρήσης, η Περιφέρεια μπορεί να συνδράμει και να έχει καθοριστικό ρόλο με τη χρηματοδότηση της δημιουργίας σιδηροδρομικών υποδομών και την ενθάρρυνση για τη δημιουργία λιμενικών χερσαίων υποδομών.

Παράλληλα, στόχος κατά τον κ. Κατσιμίγα είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να έχει έναν δεσπόζοντα ρόλο και στις επιβατικές μεταφορές, εξυπηρετώντας τουρίστες από τα Βαλκάνια. Επιπλέον, μια επιδίωξή του θα είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και με προορισμούς στην Τουρκία.

Κατασκευή ενός νέου σύγχρονου τελωνείου στους Κήπου και δημιουργία καινούργιου μεθοριακού σταθμού στις Καστανιές

Στον τομέα των μεταφορών, προτεραιότητα επίσης αποτελεί η κατασκευή ενός νέου σύγχρονου τελωνείου στους Κήπους και η κατασκευή νέας γέφυρας δίπλα στην παλιά. Για το σκοπό αυτό, δεσμεύτηκε ότι η Περιφέρεια θα συμβάλει μέσω των κοινοτικών κονδυλίων στην υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων. Επίσης, θα κινήσει τη διαδικασία για τη δημιουργία καινούργιου μεθοριακού σταθμού στις Καστανιές.

Συντήρηση του οδικού δικτύου, ειδικά στον βόρειο Έβρο

Αναφερόμενος στο οδικό δίκτυο, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ εστίασε ιδιαίτερα στους δρόμους του βορείου Έβρου και έκανε λόγο για ντροπιαστική κατάσταση. Πρόκειται για δρόμους που ουδέποτε συντηρήθηκαν, όπως τόνισε, για να επισημάνει ότι «εμείς θα επιβάλουμε τη συντήρηση και θα προσπαθήσουμε να περισώσουμε ό,τι μπορούμε από το οδικό δίκτυο του βόρειου Έβρου, ενώ θα ανακατασκευάσουμε εκείνα τα τμήματα που δυστυχώς χάθηκαν, από δική μας, ανθρώπινη αμέλεια».

«Απαιτούμε τη δρομολόγηση τακτικής σιδηροδρομική συγκοινωνίας, με μικρές γρήγορες αυτοκινητάμαξες, μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Δικαίων»

Για τη σιδηροδρομική Εγνατία, επανέλαβε τη θέση του ότι πρέπει να περνάει από τις Σέρρες και τη Δράμα, προσδίδοντας μια τεράστια δυναμική σε όλες τις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, και επισημαίνοντας πως αυτό θα εξυπηρετήσει καλύτερα και τα συμφέροντα των κατοίκων του Έβρου. Εστιάζοντας στην αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ των πόλεων της Περιφερειακής Ενότητας, ο κ. Κατσιμίγας υπογράμμισε ότι «απαιτούμε και δεν θεωρώ ότι είναι δύσκολο, τη δρομολόγηση τακτικής σιδηροδρομική συγκοινωνίας – με μικρές γρήγορες αυτοκινητάμαξες, όχι με συρμούς δυσκίνητους – μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Δικαίων, για να δώσουμε μία δυναμική στον βόρειο Έβρο». «Σκεφτείτε, ένα γρήγορο μέσο σταθερής τροχιάς, όπως το τραίνο, να μπορεί να ενώσει αυτά τα σημαντικά αστικά κέντρα του Έβρου, μαζί με το απομακρυσμένο Τρίγωνο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στήριξη των αιτημάτων του ΔΠΘ για νέα τμήματα, αισιοδοξία για την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στην Αλεξανδρούπολη. Υποστήριξη και προβολή του Επιστημονικού έργου των ακαδημαϊκών δασκάλων

Μην παραλείποντας να αναφερθεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας υπογράμμισε ότι «θέλουμε ένα Πανεπιστήμιο με δεσπόζουσα θέση στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια», επισημαίνοντας ότι ειδικά η Ιατρική Σχολή και το Παιδαγωγικό Τμήμα μπορούν να αποκτήσουν διεθνή ρόλο. Δήλωσε επίσης την υποστήριξή του στο αίτημα για δημιουργία Κτηνιατρικής Σχολής στην Αλεξανδρούπολη, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την ικανοποίηση του αιτήματος, ενώ συντάχθηκε με τη διοίκηση του Ιδρύματος όσον αφορά στις προτάσεις για ίδρυση νέων τμημάτων. «Θα συνεργαστούμε και θα στηρίξουμε την ακαδημαϊκή κοινότητα», υπογράμμισε κλείνοντας, «και θα ζητήσουμε να υπάρξουν κίνητρα για μόνιμη διαμονή του ακαδημαϊκού προσωπικού». «Εμείς θα στηρίξουμε και το επιστημονικό έργο που παράγεται στο Πανεπιστήμιο», συνέχισε, «χρηματοδοτώντας και τις δημοσιεύσεις των πανεπιστημιακών, κάτι για το οποίο έχουμε τη δυνατότητα. Τα πανεπιστήμια είναι καλά, όταν αναδεικνύεται το επιστημονικό έργο των πανεπιστημιακών διδασκάλων. Και όταν αυτοί οι άνθρωποι παράγουν επιστημονικό έργο και είναι και ευχαριστημένοι από αυτό που κάνουν, το Πανεπιστήμιο εκτινάσσεται και γίνεται και ελκτικό για τους φοιτητές. Το Πανεπιστήμιο, αν αποκτήσει ένα κύρος, δε θα έχει να φοβάται αποστάσεις. Ο φοιτητής θα έρχεται να σπουδάσει Ιατρική στην Αλεξανδρούπολη, γιατί θα είναι από τις καλύτερες της Ελλάδας, με εξαιρετικούς πανεπιστημιακούς δασκάλους, διεθνώς αναγνωρισμένους. Όσες δράσεις κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, θα τις στηρίξουμε».