Αναγνωρίζεται εφεξής και για τους δύο γονείς παιδιών με αναπηρία το δικαίωμα για ειδική άδεια και μειωμένο ωράριο, όπως ανακοίνωσε η υ...
Αναγνωρίζεται εφεξής και για τους δύο γονείς παιδιών με αναπηρία το δικαίωμα για ειδική άδεια και μειωμένο ωράριο, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην ημερίδα «Εργαζόμενοι με αναπηρία/χρόνια πάθηση και εργαζόμενοι γονείς/κηδεμόνες παιδιών με αναπηρία/χρόνια πάθηση, στον Δημόσιο Τομέα», που συνδιοργανώνουν το «Κοινωνικό Πολύκεντρο» της ΑΔΕΔΥ και το «Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας» της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).
Σύμφωνα με τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, υπάλληλοι με τέκνο, που πάσχει από νόσημα το οποίο απαιτεί τακτικές μεταγγίσεις αίματος ή χρήζει περιοδικής νοσηλείας, δικαιούνται ειδική άδεια με αποδοχές έως 22 εργάσιμες ημέρες το χρόνο. Ίδια άδεια χορηγείται και σε υπαλλήλους που έχουν τέκνα που πάσχουν από βαριά νοητική στέρηση ή σύνδρομο Down.
Προβλέπεται, επίσης, μείωση του ωραρίου εργασίας κατά μία ώρα την ημέρα σε δημοσίους υπαλλήλους που έχουν παιδιά με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ή παιδιά έως 15 ετών, που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώμενο ή τύπου 1 με ποσοστό αναπηρίας 50%.
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου αποδέχτηκε αίτημα της ΕΣΑμεΑ για τη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας υπουργείου-ΕΣΑμεΑ για θέματα κοινωνικής ένταξης και εργασίας των ατόμων με αναπηρία.
«Στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η στήριξη των δικαιωμάτων των ΑμεΑ και η ισότιμη πρόσβασή τους στην εργασία και στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα», προσθέτοντας πως «αυτό είναι ζήτημα δημοκρατικής ισοτιμίας και κοινωνικής διάστασης της Δημόσιας Διοίκησης», τόνισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.