Μια πολύπλευρη και ουσιαστική συζήτηση με την πρυτανική αρχή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, ανέπτυξαν κατά την επίσκεψή τους σ...
Μια πολύπλευρη και ουσιαστική συζήτηση με την πρυτανική αρχή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, ανέπτυξαν κατά την επίσκεψή τους στην Πρυτανεία, το πρωί της Πέμπτης 11 Απριλίου, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κώστας Κατσιμίγας, και οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ροδόπης Αποστόλης Κουτάβας, Θεόδωρος Νικολαΐδης, Κική Παιδαράκη, Ταχήρ Ταχήρ και Χρήστος Χατζηπέμου.
Ο επικεφαλής και τα μέλη του συνδυασμού Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, ενημερώθηκαν αναλυτικά από τον Πρύτανη, Αλέξανδρο Πολυχρονίδη, και τους Αντιπρυτάνεις Ζωή Γαβριηλίδου και Φώτη Μάρη, για όλο το φάσμα των λειτουργιών, των δράσεων και των προοπτικών ανάπτυξης του Ιδρύματος, ενώ κατέθεσαν και τις δικές τους χρήσιμες απόψεις και προτάσεις.
Βασικοί άξονες της πολιτικής του Δ.Π.Θ. για την ανατροπή του μειονεκτημάτων που δημιουργεί η απόστασή του από τα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών φοιτητικής μέριμνας, η υλοποίηση δράσεων για τη στήριξη των φοιτητών, καθώς επίσης η βελτίωση και η δημιουργία νέων κτιριακών υποδομών. Οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου παρείχαν εκτενή ενημέρωση για τις δράσεις και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται κατά την τρέχουσα περίοδο, ενώ ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ δεσμεύτηκε για συνδρομή της Περιφέρειας στη χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων υποδομής.
Σταθερή θέση του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας είναι ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο πρέπει να αποκτήσει διεθνές κύρος και δεσπόζοντα ρόλο στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. «Ένα ισχυρό Πανεπιστήμιο θα συμβάλλει και στις δικές μας αναπτυξιακές προσπάθειες», υπογράμμισε εμφατικά. Για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος, κατά τον κ. Κατσιμίγα, απαραίτητη είναι η στήριξη της ακαδημαϊκής του κοινότητας και η ανάδειξη του επιστημονικού έργου που παράγεται στο Ίδρυμα. Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύτηκε για τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια επιστημονικών συνεδρίων και δημοσιεύσεων των πανεπιστημιακών δασκάλων, καθώς και για τη στήριξη της έρευνας. Βαρύτητα έδωσε επίσης στην εξωστρέφεια των τμημάτων και των σχολών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου, δηλώνοντας ότι «θα την στηρίξουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό».
Ειδική μνεία έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επικείμενη ίδρυση νέων τμημάτων και ερευνητικών ινστιτούτων στο Δ.Π.Θ., ζήτημα για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική διαβούλευση με το Υπουργείο Παιδείας. Από πλευράς της πρυτανικής αρχής εκφράστηκε αισιοδοξία για την υιοθέτηση της πλειοψηφίας των προτάσεων που έχει υποβάλει η Σύγκλητος, εξέλιξη που θα προσδώσει μία νέα δυναμική στο Πανεπιστήμιο. Ο κ. Κατσιμίγας, αφού δήλωσε την υποστήριξή του στις προτάσεις του Πανεπιστημίου, υπογράμμισε ότι η σύσταση και λειτουργία νέων σχολών θα πρέπει να συνοδευτεί από ενέργειες που θα εξασφαλίζουν τη λειτουργικότητά τους, προτάσσοντας ως σημαντικότερη τη στελέχωσή τους με το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό.
Δεν παρέλειψε, πάντως, να δηλώσει την αντίθεσή του στην προωθούμενη ίδρυση Τμήματος Ανατολικών Γλωσσών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, επιμένοντας στη θέση του ότι καταλληλότερη επιλογή θα ήταν η ένταξή του στη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ., όπου λειτουργεί με συναφές αντικείμενο το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών.
Σε δήλωσή του με αφορμή τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου, που περιλαμβάνει την ίδρυση Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ τόνισε τα εξής: «Από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την αντίθεσή μας στην ιδέα της ίδρυσης τέταρτης Νομικής Σχολής στη χώρα. Ένα τέτοιο εγχείρημα θα υποβαθμίσει πρωτίστως τη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, με τη σχεδόν βέβαιη «αιμορραγία» προς τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα πανεπιστημιακών διδασκάλων και φοιτητών. Σε αντίθεση με τις δρομολογούμενες εξελίξεις, προτείνουμε την αναβάθμιση της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ., τη χορήγηση κινήτρων στους ακαδημαϊκούς για μόνιμη διαμονή στη Θράκη και τη στήριξη και χρηματοδότηση του επιστημονικού έργου, προκειμένου η Σχολή να έχει δεσπόζουσα θέση στον ελληνικό και ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό χάρτη και να αποτελεί, λόγω του κύρους που θα αποκτήσει, την πρώτη επιλογή των νέων φοιτητών και όχι τρίτη ή τέταρτη λύση ανάγκης».