Σε ισχύ οι αλλαγές στον τρόπο διάθεσης και διανομής τσιγάρων, καθώς και καπνού για στριφτά τσιγάρα, με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορί...
Σε ισχύ οι αλλαγές στον τρόπο διάθεσης και διανομής τσιγάρων, καθώς και καπνού για στριφτά τσιγάρα, με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου αναμένεται να τεθούν από τις 20 Μαΐου.
Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης και εντοπισμού, που θα εγκατασταθεί σε όλες τις καπνοβιομηχανίες και θα παρέχει τη δυνατότητα να εντοπίζονται εύκολα τα προϊόντα καπνού, με έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό για κάθε προϊόν.
Η κοινοτική οδηγία για τα προϊόντα καπνού που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2017, προβλέπει τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος παρακολούθησης και εντοπισμού για τη νόμιμη αλυσίδα εφοδιασμού με προϊόντα καπνού και ένα σύστημα χαρακτηριστικών ασφαλείας που θα βοηθούν τους πολίτες και τις αρχές να εντοπίζουν τα παράνομα προϊόντα.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται η λειτουργία ενός συστήματος εντοπισμού για τα προϊόντα καπνού, με το οποίο θα εξασφαλίζεται ότι όλες οι συσκευασίες προϊόντων καπνού που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προορίζονται για την αγορά της ή που διατίθενται σε αυτήν, θα επισημαίνονται με μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό. Καθορίζουν επίσης τις προδιαγραφές των υποχρεωτικών χαρακτηριστικών ασφαλείας που πρέπει να εφαρμόζονται στα προϊόντα καπνού.
Σύμφωνα με το economistas.gr, μεγάλες καπνοβιομηχανίες της χώρας, όπως η Καρέλιας, έχουν προχωρήσει για το λόγο αυτό σε σημαντικές επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, τόσο στις παραγωγικές εγκαταστάσεις όσο και στους εμπλεκόμενους με την διανομή καπνικών προϊόντων.
Μόνιμη πληγή το λαθρεμπόριο
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία το ποσοστό των λαθραίων τσιγάρων που κυκλοφορούν στην αγορά φτάνει το 18%, ωστόσο όπως ανέφεραν προσφάτως τα στελέχη της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις το ποσοστό πιθανόν φτάνει το 25%.
Η Ελλάδα παρουσιάζει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό εμπορίου λαθραίου τσιγάρων σε ολόκληρη την ΕΕ, μετά την Λετονία. Υπολογίζεται πως στην Ελλάδα το κράτος χάνει πάνω από 600 εκατ. ευρώ ετησίως από την παράνομη διακίνηση καπνικών προϊόντων.
Σύμφωνα με τα στελέχη της Παπαστράτος οι έλεγχοι και η προσπάθεια του κράτους να καταπολεμήσει το φαινόμενο είναι εντατικοί, ωστόσο οι λαθρέμποροι βρίσκουν τον τρόπο να διοχετεύουν στην αγορά το εμπόρευμά τους. Μάλιστα, έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που φτιάχνουν παράνομα εργαστήρια παραγωγής καπνικών στη χώρα, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που τα λαθραία προϊόντα έφθαναν στη χώρα μόνο από το εξωτερικό.