GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ξεκίνησαν μελέτες στο Σπήλαιο του Πολύφημου στη Μαρώνεια

Μετά από πολλά χρόνια απραξίας, φαίνεται πως υπάρχει η επιθυμητή και συνάμα αναγκαία κινητικότητα σχετικά με την αξιοποίηση του σπηλαί...


Μετά από πολλά χρόνια απραξίας, φαίνεται πως υπάρχει η επιθυμητή και συνάμα αναγκαία κινητικότητα σχετικά με την αξιοποίηση του σπηλαίου του Πολύφημου στη Μαρώνεια, το οποίο αν και διαθέτει πλούσιο διάκοσμο παραμένει αναξιοποίητο.

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου Μαρωνείας-Σαπών κ. Σάκης Αντωνίου, τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στην περιοχή μας μία ομάδα από Επιστήμονες, Βιολόγους, Σπηλαιολόγους ,Δασολόγους και Περιβαλλοντολόγους , οι οποίοι βρέθηκαν στο Σπήλαιο του Πολύφημου στη Μαρώνεια, κάνοντας μετρήσεις και καταγραφές.


Η παρουσία της ομάδας έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-ΦΥΣΗ με τίτλο: «Ελληνικά Σπήλαια και Χειρόπτερα: Διαχειριστικές Δράσεις και
Αλλαγή Συμπεριφοράς» («Greek Caves and Bats: Management Actions and
Change of Attitude», LIFE17 NAT/GR/000522 – GRECABAT).

Σκοπός της πρώτης αυτής επίσκεψης τους ήταν η βιολογική δειγματοληψία, η τοποθέτηση παγίδων, η καταμέτρηση αποικιών και ηχογραφήσεις χειροπτέρων, η
διερεύνηση πρακτικών ζητημάτων και πραγματοποίηση μετρήσεων για την
τοποθέτηση συστήματος παρακολούθησης του σπηλαίου.

Πρόκειται για ένα σπουδαίο μνημείο το οποίο διαχρονικά μένει αναξιοποίητο, καθώς μπορεί λόγω του δύσκολου ανάγλυφου της περιοχής να μην έχει εύκολη προσβασιμότητα αλλά δεν παύει να είναι μοναδικό για τον φυσικό πλούτο που διαθέτει και διαχρονικά έχει υποστεί μεγάλες ζημιές.

Το σπουδαίο αυτό σταλαγμιτικό σπήλαιο θα μελετηθεί μαζί με άλλα 14 πανελληνίως από την ομάδα αυτή, επικεφαλής της οποίας είναι το Πανεπιστήμιο της Κρήτης.

Ειδικά για το Σπήλαιό μας προβλέπεται η τοποθέτηση μίας νέας πόρτας περίφραξης που δεν θα επιτρέπει την πρόσβαση στο σπήλαιο αλλά ταυτόχρονα δεν θα πληγώνει τις χιλιάδες νυχτερίδες που ζουν σ αυτό και υπολογίζονται περί τις 6.000, καθιστώντας το σπήλαιο ως ένα από τα μοναδικά στην Ελλάδα και Ευρώπη.

Επίσης στις προθέσεις της ομάδας είναι η τοποθέτηση υπερσύγχρονων υπέρυθρων καμερών που θα στέλνουν την εικόνα του σπηλαίου σε πραγματικό χρόνο και θα μπορεί ο καθένας να βλέπει το εσωτερικό του από όπου κι αν βρίσκεται. Σε δεύτερο χρόνο υπάρχει η επιθυμία για την ύπαρξη μίας εικονικής περιήγησης στο σπήλαιο με τη χρήση υπερσύγχρονης τεχνολογίας.

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα απραξίας, επιτέλους φαίνεται πως υπάρχουν ευχάριστες εξελίξεις στο θέμα της αξιοποίησης της Σπηλιάς του Κύκλωπα και παρότι δεν ενδείκνυται για μαζικές επισκέψεις στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, σίγουρα μπορεί να αναδειχθεί και μαζί με αυτό η περιβαλλοντική του αξία, έτσι ώστε να παρουσιαστεί η μοναδικότητα του, το παλαιοντολογικό του αλλά και το αρχαιολογικό του ενδιαφέρον στα νέα παιδιά του τόπου μας και όχι μόνο.

Πρόκειται για ένα σπήλαιο, αν και άγνωστο σε πολλούς, το οποίο έρχεται να διεκδικήσει δυναμικά τη θέση του, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, φέροντας μαζί του δυνατή ιστορία, μύθους αλλά και μοναδικότητα παγκοσμίου επιπέδου.