Οι βασικοί πυλώνες του νέου συστήματος έχουν καταγραφεί από ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2018, με τ...
Οι βασικοί πυλώνες του νέου συστήματος έχουν καταγραφεί από ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2018, με τις αλλαγές να επηρεάζουν τους μαθητές που βρίσκονται στην Β’ Λυκείου και θα κληθούν να προσαρμοστούν στις αλλαγές, όπως φυσικά και οι εκπαιδευτικοί των Γενικών και των Επαγγελματικών Λυκείων.
Οι διαδικασίες που εκκρεμούν είναι η ψήφιση, φυσικά, του νομοσχεδίου από την Βουλή και η ενσωμάτωση του νόμου σε απόφαση και ΦΕΚ από το υπουργείο Παιδείας.
Υπενθυμίζεται πως στο πολυνομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν και οι διατάξεις για την συγχώνευση των περιφερειακών ΤΕΙ και την δημιουργία νέων πανεπιστημιακών τμημάτων. Οι εφετινοί υποψήφιοι θα ενταχθούν στα υπό κατάργηση ιδρύματα και στην συνέχεια θα γίνει η διοικητική τους ένταξη στα νέα, πανεπιστημιακά τμήματα.
Τα βασικά στοιχεία του νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση:
Τέσσερις οι Ομάδες Προσανατολισμού – Αντιστοιχούν σε μία μόνο Επιστημονική Ομάδα
Σε σχέση με το τωρινό σύστημα, η Ομάδα των Θετικών Σπουδών διασπάται και δημιουργείται η Ομάδα Θετικών Σπουδών και η Ομάδα Σπουδών Υγείας που οδηγούν στα αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα.
Τέσσερα Πανελλαδικώς Εξεταζόμενα Μαθήματα
Οι μαθητές θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας να είναι κοινό. Καταργείται το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας ενώ τα Λατινικά αντικαθίστανται από την Κοινωνιολογία.
«Μίνι Πανελλαδικές» για το απολυτήριο
Ιδιαίτερη βαρύτητα στο νέο σύστημα αποκτούν οι ενδοσχολικές εξετάσεις και εν γένει ο βαθμός απολυτηρίου. Μάλιστα, το απολυτήριο θα προσμετράται σε βαθμό 10% για την διαμόρφωση του τελικού βαθμού εισαγωγής των υποψηφίων.
Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης (χωρίς Πανελλαδικές)
Σε άμεση συνάρτηση με τα παραπάνω και βασικός κόμβος του νέου συστήματος είναι ο διαχωρισμός των πανεπιστημιακών τμημάτων σε Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης και Τμήματα Πρόσβασης με Εξετάσεις.
Το σύστημα τίθεται σε εφαρμογή ήδη από την Β΄ Λυκείου. Οι μαθητές με το τέλος της σχολικής χρονιάς θα συμπληρώσουν ένα «πρώτο» μηχανογραφικό με 10 τμήματα της προτίμησής τους.