Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παιδιών που ψάχνουν αφορμή να κοιμηθούν μαζί με τους γονείς στο κρεβάτι τους. Κι αν κάποια βράδια φοβού...
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παιδιών που ψάχνουν αφορμή να κοιμηθούν μαζί με τους γονείς στο κρεβάτι τους. Κι αν κάποια βράδια φοβούνται ή νιώθουν αδιαθεσία, υπάρχουν άλλα που επικαλούνται απίθανες προφάσεις για να πετύχουν το σκοπό τους. Σε αυτή την περίπτωση, οι γονείς πρέπει να βάλουν όρια και παράλληλα να βοηθήσουν το παιδί να αντιληφθεί ότι η συγκεκριμένη νοοτροπία είναι λάθος.
Αρχικά, εξηγήστε ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος. Όταν βλέπει ότι κάποια βράδια το αφήνετε να κοιμηθεί μαζί σας, θεωρεί ότι είναι σωστό να το κάνει συστηματικά. Πρέπει λοιπόν να του εξηγήσετε ότι τα «μεγάλα» παιδιά, αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, κοιμούνται στο δικό τους κρεβάτι και δεν είναι πως δεν το θέλετε μαζί σας. Επίσης, σημαντικό είναι να δείξετε ενδιαφέρον για τις σκέψεις του. Επειδή έχει συνηθίσει σε διαφορετικά δεδομένα μέχρι σήμερα, μην έχετε την εντύπωση ότι θα δεχθεί αδιαμαρτύρητα τη νέα πραγματικότητα. Θα χρειαστεί λοιπόν να δείξετε κατανόηση και υπομονή στη δυσαρέσκεια που θα εκφράσει τον πρώτο καιρό.
Το πλάνο είναι πάντοτε απαραίτητο και συγκεκριμένα να συνεννοηθείτε με το παιδί ότι, στο εξής, θα πηγαίνει απευθείας στο κρεβάτι του και όχι στο δικό σας, έστω μέχρι να πάτε για ύπνο. Αν το πρόβλημα είναι ότι δεν το παίρνει ο ύπνος στο κρεβάτι του, μπορεί να απασχολείται με κάτι χαλαρωτικό της αρεσκείας του. Εναλλακτικά, μείνετε για λίγο στο δωμάτιό του μέχρι να το πάρει ο ύπνος, έχοντας όμως ενημερώσει το παιδί ότι δε θα μιλήσετε. Φροντίστε να υποστηρίζετε έμπρακτα την αλλαγή.
Αν με την πρώτη ευκαιρία υπαναχωρήσετε από τα συμφωνηθέντα και θα μπερδέψετε το παιδί και δε θα μάθει στην ουσία του πράγματος το λάθος. Σύγχυση επίσης δημιουργείται, αν ο ένας γονέας τηρεί τη συμφωνία και ο άλλος πάει με τα νερά του παιδιού. Με τους παραπάνω τρόπους θα υπάρξουν αποτελέσματα και μάλιστα αρκετά σύντομα, αρκεί να τους εφαρμόσετε με συνέπεια και αποφασιστικότητα.