GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αλλάζουν οι έλεγχοι στο ελληνικό γάλα

Μέχρι τέλος του 2018 αναμένεται να έχει θεσπιστεί ένα αυστηρότερο πλαίσιο.


Μέχρι τέλος του 2018 αναμένεται να έχει θεσπιστεί ένα αυστηρότερο πλαίσιο.

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα «Μέτρα ελέγχου της αγοράς γάλακτος», στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Έτσι μέχρι τέλος του 2018 αναμένεται να έχει θεσπιστεί ένα αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχου της αλυσίδας παραγωγής, επεξεργασίας και διακίνησης γάλακτος.

Με βάση το σχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων να αυστηροποιηθούν οι κυρώσεις για τους παραβάτες και να φτάσουν μέχρι και την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης, ενώ θεσπίζεται η υποχρεωτική μηνιαία δήλωση των ποσοτήτων του εισκομιζόμενου γάλακτος από τους παραγωγούς και τους αγοραστές γάλακτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα ΚΥΑ αφορά όλους τους παραγωγούς και τους αγοραστές γάλακτος.

Το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με θέμα τα «Μέτρα ελέγχου της αγοράς γάλακτος» προβλέπει τη δημιουργία «παρατηρητηρίου» ποσοτήτων για όλες τις κατηγορίες γάλακτος, καθώς και τη διαδικασία και τον τρόπο καταβολής, είσπραξης και απόδοσης στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ της ειδικής εισφοράς 0,75% επί της ανά κιλό τιμής του εισκομιζόμενου γάλακτος από τους αγοραστές.

Πλέον, τόσο οι παραγωγοί γάλακτος όσο και οι «πρώτοι αγοραστές» (σ.σ.: νοείται η επιχείρηση ή ο συλλογικός φορέας που αγοράζει γάλα από εγχώριους παραγωγούς, καθώς και ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα προϊόντα: γάλα θερμικά επεξεργασμένο, συμπυκνωμένο γάλα, σκόνη γάλακτος, σκόνη πρωτεϊνών γάλακτος, κρέμα γάλακτος, βούτυρο, τυρόπηγμα, απευθείας από κράτη-μέλη της Ε.Ε. ή τρίτες χώρες, για περαιτέρω μεταποίηση σε γαλακτοκομικά προϊόντα ή και επιδόρπια με βάση το γάλα, για τυποποίηση – συσκευασία/ανασυσκευασία ή για μεταπώληση μέρους ή του συνόλου αυτών, εξαιρουμένων των ποσοτήτων που διατίθενται απευθείας στη λιανική πώληση) υποχρεούνται να υποβάλλουν μηνιαίες δηλώσεις παραδόσεων και παραλαβών γάλακτος το αργότερο ως το τέλος του επόμενου μήνα.

Αντίστοιχα, όλοι οι αγοραστές γάλακτος δηλώνουν τις ποσότητες γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων ή/και γαλακτοκομικών συστατικών και υποπροϊόντων επεξεργασίας γάλακτος (τυρόγαλα και ορός τυρογάλακτος) που αγοράζονται μηνιαίως από την επιχείρησή τους και τις αντίστοιχες ποσότητες προϊόντων που πωλούνται από αυτούς κατά το ίδιο χρονικό διάστημα (σ.σ.: μηνιαία δήλωση ισοζυγίου εισροών/εκροών γάλακτος). Σημειώνεται ότι οι παραγωγοί γάλακτος, προκειμένου να διαθέτουν το παραγόμενο γάλα, καθώς και οι αγοραστές πρέπει να λάβουν ηλεκτρονικό κωδικό έγκρισης από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Οι αλλαγές που φέρνει η νέα ΚΥΑ, με βάση το σχέδιο, είναι οι εξής:
  • Αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για τους παραβάτες, που φθάνουν μέχρι και την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.
  • Θεσπίζεται η υποχρεωτική μηνιαία δήλωση των ποσοτήτων του εισκομιζόμενου γάλακτος από τους παραγωγούς και τους αγοραστές γάλακτος.
  • Καθορίζονται τα αναγκαία μέτρα ελέγχου για τη διασφάλιση θεμιτών εμπορικών πρακτικών κατά την παραγωγή, διακίνηση και εμπορία του γάλακτος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των παραγόμενων υποπροϊόντων γάλακτος.
  • Στο πεδίο εφαρμογής της εμπίπτουν όλοι οι παραγωγοί και αγοραστές γάλακτος.