GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Στις επτά πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης η Ελλάδα

Τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζει το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και η κατά κεφαλήν κατ...


Τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζει το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και η κατά κεφαλήν κατανάλωση με την Ελλάδα να βρίσκεται στις επτά τελευταίες θέσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα κράτη μέλη κινείται από το 43% έως το 253% του κοινοτικού μέσου όρου, ενώ η κατά κεφαλήν κατανάλωση (σε όρους αγοραστικής δύναμης) κινείται από το 55% έως και το 130% του μέσου όρου.

Στην Ελλάδα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι στο 67% του μέσου όρου και η κατά κεφαλήν κατανάλωση στο 77%. Η χώρας μας είναι μεταξύ των πέντε μελών, που εμφανίζουν κατά κεφαλήν κατανάλωση 20% έως 25% χαμηλότερη του μέσου όρου. Στην ίδια ομάδα ανήκουν η Μάλτα, η Σλοβενία, η Πολωνία και η Σλοβακία.

Πάνω από τον μέσο όρο εμφανίζονται δέκα κράτη με το Λουξεμβούργο (130%) να είναι στην πρώτη θέση ακουλουθούμενο από τη Γερμανία (122%), την Αυστρία (118%), τη Βρετανία (114%), τη Φινλανδία (113%), Βέλγιο και Δανία στο 112% , Ολλανδία (110%). Γαλλία και Σουηδία συμπληρώνουν τη δεκάδα.

Στην Ιταλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο η κατανάλωση είναι έως 10% χαμηλότερη από το μέσο όρο, ενώ στην Ισπανία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία και την Τσεχία από 10% έως 20% χαμηλότερη.

Σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα βρίσκονται μόνο έξι χώρες, με την κατά κεφαλήν κατανάλωση να είναι τουλάχιστον 30% χαμηλότερη του μέσου όρου. Πρόκειται για τις Εσθονία , Λετονία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Κροατία και Βουλγαρία. Οι τρεις τελευταίες μάλιστα εμφανίζουν κατανάλωση 40% έως 45% χαμηλότερη του μέσου όρου.