GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Το νοθευμένο μέλι στο στόχαστρο της ΕΕ

Οι Γερμανοί λατρεύουν το μέλι. Ωστόσο δεν μπορούν να είναι σίγουροι εάν το προϊόν που αλείφουν στο ψωμί τους είναι νοθευμένο. Η συζήτηση γ...

Οι Γερμανοί λατρεύουν το μέλι. Ωστόσο δεν μπορούν να είναι σίγουροι εάν το προϊόν που αλείφουν στο ψωμί τους είναι νοθευμένο. Η συζήτηση για το μέλι φτάνει σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Περισσότερο από ένα κιλό μέλι το χρόνο καταναλώνει κατά μέσο όρο κάθε Γερμανός, ξεπερνώντας κατά πολύ τον ανάλογο μέσο όρο στην ΕΕ. Ωστόσο οι καταναλωτές δεν μπορούν να είναι πάντα σίγουροι ότι αυτό που τρώνε είναι όντως μέλι. Ειδικοί καταγγέλλουν ότι υπάρχουν αρκετά νοθευμένα προϊόντα στην αγορά. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Γεωργία και Αγροτική Ανάπτυξη αυτό ισχύει πρωτίστως - αλλά όχι μόνο– για τα προϊόντα εισαγωγής.

Σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο θα αποφασίσει για διάφορες προτάσεις που έχουν γίνει σχετικά με το εμπόριο και τον έλεγχο του μελιού στην ΕΕ. Συγκεκριμένα θα συζητηθεί το θέμα των ελέγχων, των προστίμων και της σήμανσης στις συσκευασίες.

Στη Γερμανία τα εγχώρια προϊόντα καλύπτουν μόλις το 20% της ζήτησης, στην Ευρώπη το 60%. Κάθε χρόνο εισάγονται περίπου 200.000 τόνοι μελιού στην ΕΕ. Η Κίνα, το Μεξικό και η Ουκρανία συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς.

Μέλι… κινέζικο
Ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία του ευρωκοινοβουλίου, συχνά τα εισαγόμενα προϊόντα δεν πληρούν τις προδιαγραφές της ΕΕ. Σε εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 20% των δειγμάτων δεν πέρασαν το τεστ. Σε πολλά μέλια προστίθεται ζάχαρη, κάτι το οποίο κανονικά δεν επιτρέπεται σε ένα φυσικό προϊόν, όπως είναι το μέλι. Με αυτόν τον τρόπο το σχετικά ακριβό προϊόν αραιώνεται με φθηνά υλικά. Η εν λόγω μέθοδος μπορεί να μην είναι βλαβερή για τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά εξαπατά τον καταναλωτή.

Ιδιαίτερα το μέλι από την Κίνα φαίνεται να νοθεύεται συχνά. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Γερμανών Μελισσοκόμων το κινέζικο μέλι πωλείται στην παγκόσμια αγορά ακόμη και με 1,20€ το κιλό, τη στιγμή που το γερμανικό για παράδειγμα κοστίζει από 12 έως 15€.

Ο Χέλμουτ Χορν πάντως από το κρατικό Ιδρυμα Μελισσοκομίας στη Βάδη-Βυρτεμβέργη επισημαίνει ότι στη Γερμανία το μέλι συγκαταλέγεται στα προϊόντα που περνούν από τους αυστηρότερους ελέγχους. Οι έλεγχοι γίνονται και στα εισαγόμενα μέλια.

Δεν προλαβαίνουν οι γερμανοί μελισσοκόμοι

Η μεγάλη ζήτηση στη Γερμανία έχει ως αποτέλεσμα οι ντόπιοι παραγωγοί να μην προλαβαίνουν να πωλούν το μέλι τους. «Οι περισσότεροι έχουν ξεπουλήσει πριν από τα Χριστούγεννα» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μελισσοκόμων Πέτερ Μάσκε. Οι περισσότεροι γερμανοί μελισσοκόμοι έχουν το πολύ δέκα αποικίες μελισσών και παράγουν από 20 έως 30 κιλά μέλι το χρόνο.

Σύμφωνα με τον Χέλμουτ Χορν στα γερμανικά μέλια δεν διαπιστώνονται νοθευμένα προϊόντα. Ο ειδικός αναλύει στο εργαστήριο τη σύσταση του μελιού και μπορεί να διαπιστώσει ακόμη και από που προέρχεται το μέλι από τη σύσταση της γύρης. Έτσι διαπιστώνεται και εάν έχει γίνει πρόσμειξη περισσότερων ειδών, τα οποία είναι πιο ύποπτα για νοθεία.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας αρκεί να αναγράφεται στη συσκευασία ότι πρόκειται για μείγμα από χώρες της ΕΕ ή εκτός ΕΕ. Ο καταναλωτής δεν μπορεί να ξέρει εάν το μέλι προέρχεται από τη Γερμανία ή τη Ρουμανία, από την Κίνα ή το Μεξικό. Τώρα ευρωβουλευτές, όπως Νόρμπερτ Έρντες από την Ουγγαρία ζητούν να αναγράφεται ξεκάθαρα στη συσκευασία από πού προέρχεται το μέλι και σε αυτά που αποτελούν μείγμα περισσότερων, τα ποσοστά των ειδών.

dpa / Αλεξάνδρα Κοσμά