Οι γυναίκες με σώμα σχήματος μήλου, λόγω μεγάλης περιφέρειας μέσης και μεγάλης αναλογίας μέσης-γοφών, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμ...
Οι γυναίκες με σώμα σχήματος μήλου, λόγω μεγάλης περιφέρειας μέσης και μεγάλης αναλογίας μέσης-γοφών, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος και από όσες είναι απλώς παχύσαρκες αλλά με το πάχος ισόρροπα κατανεμημένο στο σώμα τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Γιατί πρέπει να χάσετε λίπος από την κοιλιά και πώς θα τα καταφέρετε!
Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και για τα δύο φύλα. Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι γυναίκες με πολλά παχάκια στην περιφέρεια της μέσης έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για έμφραγμα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από ό,τι για τους άνδρες με παρόμοια σωματική αναλογία "μήλου".
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Σέιν Πίτερς του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό "Journal of the American Heart Association", ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 500.000 άτομα ηλικίας 40 έως 69 ετών επί επτά χρόνια. Διαπιστώθηκε ότι η αναλογία μέσης-γοφών και η περιφέρεια της μέσης σχετίζονταν στις γυναίκες με τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 15% και 7% αντίστοιχα περισσότερο από ό,τι στους άνδρες. Σε σχέση με τον δείκτη μάζας σώματος που δείχνει το βαθμό της παχυσαρκίας, η αναλογία μέσης-γοφών ήταν 18% ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης εμφράγματος στις γυναίκες και 6% στους άνδρες.
"Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το πώς κατανέμεται ο λιπώδης ιστός στο σώμα, ιδίως στις γυναίκες, μπορεί να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για τον κίνδυνο εμφράγματος, από ό,τι η γενική μέτρηση της παχυσαρκίας όπως με το δείκτη μάζας σώματος" δήλωσε η δρ Πίτερς.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου το 40% των γυναικών είναι υπέρβαρες και το 15% παχύσαρκες. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, οι επίσημες ιατρικές συστάσεις εστιάζουν στη γενική παχυσαρκία και όχι στην κατανομή του πάχους στο σώμα, κάτι που ίσως πρέπει να αλλάξει στο μέλλον.
Πηγή: ΑΠΕ