GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Όπου φύγει, φύγει η γενιά των 360 ευρώ. Κλιμακώνεται το brain drain με υπογραφή Τσίπρα. Γράφει ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος

Γράφει ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος Μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του αξιοποιούσα...

Γράφει ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος

Μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του αξιοποιούσαν το brain drain, τη φυγή των καλά εκπαιδευμένων και δυναμικών νέων μας στο εξωτερικό εξαιτίας της κρίσης, για να ανεβάσουν εντυπωσιακά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στη νεολαία.

Η κυβερνητική πολιτική που εφάρμοσε είχε και σε αυτό το θέμα ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από τις υποσχέσεις που έδωσε.

Απασχόληση με στερήσεις

Εκθέσεις διεθνών οργανισμών και ερευνητικών ινστιτούτων καταγράφουν μεγάλη αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων, που δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες τους, κατά την περίοδο των κυβερνήσεων Τσίπρα.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αντιμετωπίζει τα υψηλά ποσοστά ανεργίας με λάθος τρόπο, δίνοντας έμφαση στη στατιστική και επικοινωνιακή διάσταση. Διαφημίζει τη μείωση του ποσοστού ανεργίας προς το 20% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, η οποία όμως στηρίζεται στη μετατροπή μιας θέσης πλήρους απασχόλησης σε δύο προκλητικά κακοπληρωμένες θέσεις μερικής απασχόλησης.

Το 55% των νεοπροσλαμβανόμενων εξασφαλίζουν θέσεις μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας και έχουμε φτάσει στο σημείο το 30% του συνόλου των εργαζομένων να ανήκουν πλέον σε αυτές τις κατηγορίες και να έχουν μεικτές μηνιαίες αποδοχές της τάξης των 400 ευρώ και καθαρές της τάξης των 360 ευρώ.

Αυτή η στροφή στην υπερεντατική εργασία με πολύ χαμηλές αποδοχές -η οποία προβάλλεται σαν συμβολή στον περιορισμό του ποσοστού της ανεργίας- οφείλεται στην αδυναμία της κυβέρνησης Τσίπρα να δημιουργήσει θετικό επιχειρηματικό, επενδυτικό κλίμα και να αναπτύξει την οικονομία πέρα από τον τουριστικό τομέα, ο οποίος επιτυγχάνει επιδόσεις ρεκόρ σε πείσμα της υπερφορολόγησης που επιβάλει στο τουριστικό προϊόν η κυβέρνηση.

Η νέα γενιά, ιδιαίτερα το τμήμα της που είναι καλά εκπαιδευμένο και έχει επαγγελματικό δυναμισμό, δεν ανέχεται αυτή την κατάσταση και αναζητεί καλύτερη τύχη σε ξένες χώρες.

Εντυπωσιακή αύξηση

Την κλιμάκωση του λεγόμενου brain drain αναδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου για την ενσωμάτωση Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι βρήκαν απασχόληση στη συγκεκριμένη χώρα, στο εθνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, το 2014, χρονιά κατά την οποία ο κ. Τσίπρας κατέγραψε ρεκόρ δημαγωγίας, ο αριθμός των Ελλήνων πολιτών που άρχισαν να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και απέκτησαν αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης ήταν 9.790. Είχαν υποχωρήσει οριακά 1% σε σχέση με το 2013 και κρατήθηκαν κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 10.000.

Το 2015, οπότε εφαρμόστηκε το πείραμα Τσίπρα-Βαρουφάκη, που θα έβαζε τέλος στη λιτότητα και θα έδινε νέες δυνατότητες στη νεολαία, ο αριθμός των Ελλήνων πολιτών που άρχισαν να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 22% για να φτάσει τις 12.022. Ακόμη χειρότερη η κατάσταση σε ό,τι αφορά το brain drain το 2016, οπότε ο κ. Τσίπρας είχε πραγματοποιήσει τη στροφή 180 μοιρών στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, παίρνοντας πρόσθετα σκληρά μέτρα για να καλύψει μέρος του λογαριασμού του πειράματος Τσίπρα-Βαρουφάκη, τον οποίο ορισμένοι ειδικοί υπολογίζουν στα 100 δισ. ευρώ. Ο αριθμός των Ελλήνων πολιτών που άρχισαν να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη τη χρονιά αυξήθηκε κατά 21,3% σε σχέση με το 2015 για να φτάσει τις 14.656.

Η κλιμάκωση του brain drain, με κατεύθυνση το Ηνωμένο Βασίλειο, αυξήθηκε άλλο ένα 11,5% το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2016 και απ’ ό,τι φαίνεται η δυναμική που είχε αναπτυχθεί μπορεί να ανέβασε, σε ετήσια βάση, τους Έλληνες πολίτες που άρχισαν να εργάζονται το 2017 στο Ηνωμένο Βασίλειο προς τις 16.000. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε τρία χρόνια η πολιτική Τσίπρα αύξησε τον ετήσιο ρυθμό του brain drain κατά 60% σε σχέση με τα απαράδεκτα υψηλά επίπεδα του 2014.

Τα επίσημα βρετανικά στοιχεία είναι ενδεικτικά της γενικής τάσης φυγής των νέων της πατρίδας μας προς το εξωτερικό. Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του έχουν τεράστιες ευθύνες για την αρνητική δυναμική που αναπτύσσεται και βλέπουν τη δημοτικότητά τους να καταρρέει μεταξύ των ψηφοφόρων της νέας γενιάς που τους εμπιστεύτηκαν δύο φορές το 2015. Γι’ αυτό η κυβερνητική ηγεσία αρνείται πεισματικά να δεχτεί την πρόταση Μητσοτάκη να μπορούν οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές στον τόπο όπου ζουν και εργάζονται.