GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Σκοτώνει τους βενζινοπώλες η Βουλγαρία, απών το κράτος

Μάλλον αρνητικό είναι το πρόσημο που βάζουν στις προβλέψεις τους για το 2018, οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων της Ροδόπης, οι οποίοι ω...


Μάλλον αρνητικό είναι το πρόσημο που βάζουν στις προβλέψεις τους για το 2018, οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων της Ροδόπης, οι οποίοι ως σωματείο έκοψαν την πίτα τους σε μία εκδήλωση που περιελάμβανε και έναν μικρό απολογισμό της διοίκησης, αλλά και ευρεία συζήτηση γύρω από τα προβλήματα του κλάδου.

“Τα προβλήματα είναι μεγάλα, το νούμερο 1 πρόβλημα για εμάς ονομάζεται ‘Βουλγαρία’. Έχουν χαμηλές τιμές και δεν μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε”, είπε ο πρόεδρος του σωματείου Χρήστος Ταπατζάς, φέρνοντας για άλλη μία φορά στο προσκήνιο το μείζον πρόβλημα της διαρροής πελατών στα πρατήρια της γείτονος, όπου για διάφορους λόγους οι τιμές των καυσίμων είναι πολύ χαμηλότερες σε σύγκριση με τις ελληνικές.

Την ίδια άποψη ασπάστηκε και ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Γιώργος Ασμάτογλου, ο οποίος έδωσε το ‘παρών’ στην εκδήλωση του σωματείου της Ροδόπης. Ο κος Ασμάτογλου μάλιστα αναφέρθηκε και στις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει κάνει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η ΠΟΠΕΚ, ειδικά για τα πρατήρια της Θράκης:

“Για την Θράκη έχουμε κάνει τις προτάσεις μας και στην ΑΑΔΕ, όταν κληθήκαμε σαν κοινωνικοί εταίροι για να πούμε τις προτάσεις μας για το 2018”, είπε ο κος Ασμάτογλου και εξήγησε: “Πράγματι η περιοχή της Θράκης και της Ροδόπης θίγεται από τις πύλες εισόδου τις οποίες έχει ανοιχτές. Εδώ θα πρέπει να δοθούν κίνητρα. Αν τα κίνητρα για κάποιους νομούς είναι δύσκολα για το κράτος, τότε πρέπει να μειώσουν τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης ώστε οι Έλληνες πολίτες, οι Έλληνες καταναλωτές να μείνουν στον νομό.

Υπάρχουν και άλλες προτάσεις που έχουμε πει: Για παράδειγμα, η απόδειξη η οποία θα πάρει από τον νομό Ροδόπης ο καταναλωτής να είναι απόδειξη εξ ολοκλήρου φορολογητέα απαλλασσόμενη 100%. Επίσης, πρότασή μας είναι οι μειωμένοι φόροι ειδικής κατανάλωσης, οι έλεγχοι γι’ αυτούς που μπαίνουν στο ελληνικό κράτος για το εάν πράγματι υπάρχουν παραστατικά ή αν έχει όντως πληρωθεί ο ΦΠΑ, οι έλεγχοι από τις πύλες της Τουρκίας με τα πετρέλαια που μπαίνουν τα αυτοκίνητα, δηλαδή πόσα λίτρα έχουν στο ντεπόζιτό τους και πόσο θα καταναλώσουν μέσα στο ελληνικό κράτος για να πάρει το κράτος τον ειδικό φόρο κατανάλωσης”.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ζήτημα κίνησης των μεγάλων οχημάτων στις επαρχιακές οδούς, καταθέτοντας το εξής σχόλιο: “Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λυθούν τα προβλήματα αυτά γιατί τα φορτηγά για να μπορέσουν να βάλουν μέσα στην ελληνική επικράτεια πετρέλαιο θα πρέπει να γίνει το μέτρο αυτό της Εγνατίας Οδού και των γενικότερων εθνικών οδών πιο ελαστικό. Βεβαίως και μπορούμε να ελέγξουμε την ασφάλεια, βεβαίως και είμαστε υπέρ της ασφάλειας των πολιτών εντός των κατοικημένων περιοχών, αλλά βλέπουμε και τόσα άλλα στραβά που αυτό είναι πολύ λίγο που καθόμαστε το ξεψειρίζουμε”.

Γ. ΑΣΜΑΤΟΓΛΟΥ: “ΤΟ 2017 ΗΤΑΝ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ”

Ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ περιέγραψε το 2017 ως τη χειρότερη χρονιά για τον κλάδο των πρατηριούχων υγρών καυσίμων αναφέροντας μία σειρά από προβλήματα και δυσκολίες που κλήθηκαν -και καλούνται- να αντιμετωπίσουν οι συνάδελφοι του: “Πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση για να μπορέσουν να στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτή την στιγμή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στην Θράκη, βάλλονται από αυτό το στάτους που υπάρχει στο φορολογικό κομμάτι. Διώχνουμε όλους τους καταναλωτές από την περιοχή για να πάνε να προμηθευτούν, το όποιο προϊόν είναι αυτό είτε λέγεται βενζίνη είτε λέγεται ξύλα από την γειτονική χώρα”.

Σύμφωνα με τον ίδιο “το κράτος θα πρέπει να σκύψει πάνω σε αυτό το πρόβλημα αν θέλει να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εκτός αν μας έχουν για κλείσιμο! Αν μας έχουν για κλείσιμο θα μπορέσουν να μας βάλουν και άλλους φόρους”.

Πέρα από τα πρατήρια που κλείνουν, υπάρχουν και πρατήρια που ανοίγουν, είπε ο κος Ασμάτογλου, αλλά κι αυτά μάλλον δημιουργούν προβλήματα: “Γι αυτά που ανοίγουν, έχει δύο όψεις το νόμισμα. Είναι αυτά τα πρατήρια αθέμιτου ανταγωνισμού, διότι αν θέλουμε να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο, θα πρέπει να παραπέμψουμε αυτό που λέγετε παραεμπόριο, αυτό που λέγετε φοροδιαφυγή”.

Ο ίδιος κατέθεσε και σχόλιο αναφορικά με τις τιμές πετρελαίου. “Το πετρέλαιο είχε την ίδια τιμή με την προηγούμενη χρονιά όμως στους Έλληνες καταναλωτές φαινόταν ακριβότερο διότι βρίσκονται σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από την περσινή χρονιά για αυτό και το πετρέλαιο θέρμανσης καταγράφει μια μείωση της τάξεως του 35% γι’ αυτό και οι βενζίνες καταγράφουν μείωση”, είπε για να συμπεράνει πως είναι “η χειρότερη χρονιά που έχουμε περάσει, είμαστε στα όριά μας”.

Στην εκδήλωση του σωματείου Βενζινοπωλών παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης (Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό) και Νίκος Αγγελίδης (Βιομηχανικό και Εμπορικό) αντίστοιχα.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
Εν τω μεταξύ, βαρύς έπεσε ο πέλεκυς των προστίμων σε δύο πρατήρια της Ξάνθης στα οποία επιβλήθηκαν πρόστιμα 5.000 και 10.000 ευρώ αντίστοιχα. Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν για των διατάξεων του Νόμου 4177/2013 από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε. Ξάνθης κατόπιν ελέγχων που έγινε στα καύσιμα των πρατηρίων.

Διονύσης Βοργιάς