Η διαμάχη σχετικά με το ρόλο των λιπαρών στην εκδήλωση παχυσαρκίας και καρδιοπάθειας κρατεί εδώ και δεκαετίες, με την παραδοσιακή στρατηγι...
Η διαμάχη σχετικά με το ρόλο των λιπαρών στην εκδήλωση παχυσαρκίας και καρδιοπάθειας κρατεί εδώ και δεκαετίες, με την παραδοσιακή στρατηγική των ειδικών να συνιστά αυστηρό μέτρο στην πρόσληψή τους. Σύμφωνα όμως με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Lancet Diabetes & Endocrinology, μια δίαιτα με αρκετές θερμίδες και ταυτόχρονα πλούσια σε υγιεινά λιπαρά οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους συγκριτικά με μια δίαιτα με αυστηρό περιορισμό θερμίδων.
Στο πλαίσιο της μελέτης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης παρακολούθησαν σχεδόν 7.500 άντρες και γυναίκες από την Ισπανία για διάστημα πέντε ετών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και καθεμιά από αυτές ακολούθησε διαφορετικό διατροφικό πρόγραμμα. Να σημειωθεί πως οι συμμετέχοντες είτε έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 είτε διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Η μία ομάδα συμμετεχόντων ακολούθησε την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή με έμφαση στην κατανάλωση ελαιόλαδου, η δεύτερη ομάδα ακολούθησε ένα παρόμοιο διατροφικό πλάνο με έμφαση στους ξηρούς καρπούς, ενώ η τρίτη ομάδα ακολούθησε μια πιο αυστηρή δίαιτα με εξαιρετικά περιορισμένη πρόσληψη κάθε είδους λιπαρών.
Μετά το πέρας της πενταετίας, διαπιστώθηκε ότι όλοι οι συμμετέχοντες έχασαν βάρος, όμως τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα στην ομάδα του ελαιόλαδου. Συγκεκριμένα, η ομάδα του ελαιόλαδου έχασε 0,88 κιλά, η ομάδα των ξηρών καρπών 0,40 κιλά και η ομάδα των χαμηλών λιπαρών 0,60 κιλά.
Ένα αξιοσημείωτο εύρημα των ερευνητών ήταν ότι η δραστική μείωση της πρόσληψης λιπαρών ήταν η λιγότερο αποτελεσματική στρατηγική για την αντιμετώπιση του λίπους στην κοιλιά. Η περίμετρος της μέσης των συμμετεχόντων αυξήθηκε κατά 1,2 εκατοστά στην ομάδα των χαμηλών λιπαρών, ενώ για την ομάδα του ελαιόλαδου και την ομάδα των ξηρών καρπών οι τιμές ήταν 0,85 και 0,37 εκατοστά αντίστοιχα.
Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Ramon Estruch, επισημαίνει πως οι πολιτικές που ακολουθούνται τα τελευταία 40 χρόνια, οι οποίες υποστηρίζουν τη μείωση της πρόσληψης λιπαρών, φαίνεται να μην φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι οι δείκτες παχυσαρκίας συνεχίζουν να αυξάνονται. «Η μελέτη μας δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φυτικά λίπη όπως αυτά του ελαιόλαδου και των ξηρών καρπών, δεν επηρεάζει σημαντικά το σωματικό βάρος ή την περίμετρο της μέσης σε σύγκριση με μια διατροφή με λίγα λιπαρά. Η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστό πως έχει οφέλη για την υγεία και περιλαμβάνει υγιεινά λίπη, όπως φυτικά έλαια, ψάρια και ξηρούς καρπούς».