Στην κατασκευή βάσεων στον Λίβανο προχωράει η Μόσχα στο πλαίσιο της επέκτασης της επιρροής της στην Μέση Ανατολή. Μετά την δημιουργία ...
Στην κατασκευή βάσεων στον Λίβανο προχωράει η Μόσχα στο πλαίσιο της επέκτασης της επιρροής της στην Μέση Ανατολή.
Μετά την δημιουργία ναυτικών και αεροπορικών βάσεων στη Συρία, η Ρωσία θέλει να εγκατασταθεί και στον Λίβανο ο οποίος έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην ρωσική στρατηγική νίκη στην Συρία έναντι των Αμερικανών.
Ο Λίβανος άλλωστε είναι η κατάληξη του ελληνορθόδοξου-σιιτικού «τόξου» που ξεκινάει από το Ιράν και διαπερνάει το πλειοψηφικά σιιτικό Ιράκ και την Συρία.
Ένα «μπλοκ» το οποίο επιχείρησαν οι Αμερικανοί να το «σπάσουν» με την ανοχή ή και την χρηματοδότηση και εξοπλισμό ακραίων ισλαμιστικών σουνιτικών οργανώσεων που αιματοκύλισαν την Συρία από το 2011.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Dmitry Medvedev έδωσε εντολή στον Ρώσο ΥΠΑΜ να προχωρήσει άμεσα σε στρατιωτική συνεργασία με την Βηρυτό.
Κάτι που είναι άμεσα εφικτό καθώς στην κυβέρνηση συμμετέχει η σιιτική Χεζμπολάχ, στρατηγικός σύμμαχος της Μόσχας στην Συρία όπως αποδείχτηκε στα πεδία των μαχών.
Μια Χεζμπολάχ της οποίας μεγάλο μέρος των μαχητών είναι Ελληνορθόδοξοι (Ρουμ Ορθοντόξ) κατόπιν προσκλήσεων του ίδιου του ηγέτη της οργάνωσης του Χασάν Νασράλα.
Η Μόσχα θέλει λιβανέζικα λιμάνια ανοικτά για τα ρωσικά πλοία και λιβανέζικα αεροδρόμια ως σημεία μετάβασης για τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, Η συμφωνία θα μπορούσε να καλύπτει ένα εύρος δραστηριοτήτων όπως κοινές ασκήσεις, αντιτρομοκρατική συνεργασία και Ρώσους εκπαιδευτές για τον λιβανέζικο Στρατό.
Έχει πολύ ενδιαφέρον να τονίσουμε ότι οι πληροφορίες αυτές διοχετεύθηκαν από το αραβόφωνο Sputnik News ενώ δεν αναφέρθηκαν στις αλλόγλωσσες εκδόσεις του και ούτε στα αραβικά και λιβανέζικα δίκτυα
Όμως οι Ιρανοί τις αναφέρουν όπως το al-Mayadeen—which το οποίο θεωρείται δίκτυο της Hezbollah και στο φιλικό προς την Hezbollah-al-Manar
Φυσικά οι Αμερικανοί ανησυχούν ιδιαίτερα διότι θεωρούν τον Λίβανο ότι ανήκει στην Δύση αν και ο λιβανέζικος Στρατός (LAF) χρησιμοποιεί ρωσικό οπλισμό όπως τυφέκια και άρματα μάχης
Το 2008 οι LAF απέρριψαν πρόταση της Μόσχα για δωρεάν παραχώρηση 10 MiG-29
Το μεγαλύτερο μέρος του οπλισμού τους προέρχεται από τις ΗΠΑ και την δυτική Ευρώπη και περιλαμβάνει άρματα μάχης M60 και M48 tanks, όπως και ΤΟΜΠ M113 και αντιαρματικά TOW
Σύμφωνα με το Security Assistance Monitor, οι προεδρίες Obama και Trump έστειλαν στρατιωτική βοήθεια αξίας $357 από το 2008 μέχρι σήμερα.
Μέρος του οπλισμού αποτελείται από ΤΟΜΑ M2 Bradley και επίκειται η απόκτηση 6 επιθετικών ελικοπτέρων MD-530G ως βοήθεια στον αγώνα της χώρας κατά του ISIS.
Οι ΗΠΑ παρά το γεγονός ΄τοι οι LAF αποτελούν βοηθητικό βραχίονα της Hezbollah ελπίζουν ακόμα ότι μπορούν να κρατήσουν ερείσματα στην χώρα.
Ο σουνιτικός πληθυσμός της χώρας είναι μόλις 25% και έτσι οι ισλαμιστές δεν διαθέτουν επαρκείς δυνάμεις για να προκαλέσουν μια ανατροπή της κατάστασης υπέρ των Αμερικανών.
Θεωρείται πολύ πιο πιθανό η χώρα να καταλήξει ως σύμμαχος της Ρωσίας