Γιατί έχουν πάθει όλοι εμμονή με τους σπόρους αυτούς; Σπόροι chia. Ασπρόμαυροι σπόροι που προέρχονται από ανθοφόρο φυτό που ανήκει σ...
Γιατί έχουν πάθει όλοι εμμονή με τους σπόρους αυτούς;
Σπόροι chia. Ασπρόμαυροι σπόροι που προέρχονται από ανθοφόρο φυτό που ανήκει στην οικογένεια της μέντας. Προέρχεται από το Κεντρικό και Νότιο Μεξικό και την Γουατεμάλα, και αποτέλεσε βασική πηγή τροφής των διάφορων πολιτισμών της Αμερικής, ενώ χρησιμοποιήθηκε και ως φάρμακο.
Και αν δεν τους έχεις ήδη δοκιμάσει, σίγουρα τους έχεις δει να συμπληρώνουν τα πρωινά των celebrities στις φωτογραφίες που ανεβάζουν στα social media. Θα τους βρεις σε διάφορες ποικιλίες και μπορούν να καταναλωθούν ωμοί, ψητοί, αλεσμένοι ή αναμεμειγμένοι με νερό. Μπορείς να τους προσθέσεις στο γιαούρτι σου, να τους συνδυάσεις με φυτικό γάλα και να φτιάξεις πουτίγκα, να ενισχύσεις τα smoothies σου , καθώς ακόμα μπορείς να εμπλουτίσεις τα μπισκότα σου, το κέικ σου ακόμα και διάφορες σάλτσες. Η γεύση τους είναι αρκετά ήπια, οπότε δεν θα καταλάβεις διαφορά στα γεύματά σου. Τέλος, μπορείς να προσθέσεις 1-2 κουταλιές της σούπας στα όσπρια και στις σούπεςγια να πήξουν.
Γιατί όμως έχουν γίνει τόσο αγαπητοί οι σπόροι αυτοί; Σου έχουμε 4 λόγους για να τους εντάξεις στην διατροφή σου:
Βοηθούν στην απώλεια βάρους- μην κρυβόμαστε αυτό ήθελες να ακούσεις και βέβαια ισχύει. Οι σπόροι chia περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Έτσι οι διαλυτές ίνες μόλις απορροφήσουν υγρό διαστέλλονται και έτσι δημιουργείται αίσθημα της πληρότητας με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες. Οπότε αν νιώθεις, τώρα τελευταία πως δεν μπορείς να ελέγξεις το τσιμπολόγημα πρόσθεσε στο πρωινό σου 1 κουταλιά της σούπας σπόρους. Θα παρατηρήσεις πως θα νιώθεις χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης, αν η σχέση σου με την τουαλέτα δεν είναι και η καλύτερη μάθε πως οι αδιάλυτες ίνες δεν χωνεύονται και θα σε βοηθήσουν με την δυσκοιλιότητα και τις άλλες πεπτικές διαταραχές.
Βελτιώνουν την χοληστερόλη του ορού και γενικότερα την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Οι σπόροι chia πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και α-λινολενικό οξύ βοηθούν να αυξηθούν τα επίπεδα (HDL) της καλής χοληστερόλης, ενώ βοηθούν στην μείωση της (LDL) κακής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Η αυξημένη κακή χοληστερόλη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Έχουν μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης σε σχέση με άλλες φυτικές τροφές.( σχεδόν την τριπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης σε σχέση με την σόγια η οποία στα 100 γρ σπόρου περιέχει 6.93 γρ πρ.), αρκετά σημαντικό για σένα που θες να διατηρήσεις την μυϊκή σου μάζα και τον ενεργό μεταβολισμό σου.
Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτό οφείλεται στην ποσότητα και την ποιότητα των λιπαρών οξέων που περιέχουν, βοηθώντας έτσι στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών και τη μείωση της c αντιδρώσας πρωτεΐνης, ενός δείκτη φλεγμονής. Όσο λιγότερη είναι η φλεγμονή στο σώμα τόσο μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο, αρθρίτιδα και ορισμένους τύπους καρκίνου.
Και αν όλα τα παραπάνω δεν σε έπεισαν για να δοκιμάσεις τους σπόρους αυτούς μάθε ότι οι Αζτέκοι, τους αποκαλούσαν ως «η τροφή του τρεξίματος», καθώς τους έδιναν ενέργεια και όχι άδικα αφού περιέχουν υδρόφιλες ιδιότητες που βοηθούν στην ρύθμιση των ηλεκτρολυτών και επίσης είναι πλούσιοι σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο και φώσφορο.