Οι εξελίξεις στην καπνοβιομηχανία της ΣΕΚΑΠ, μετά την εξαγορά της, το 2013, από την DONSKOY TABAK, συμφερόντων Ι. Σαββίδη και η επιλογή τ...
Οι εξελίξεις στην καπνοβιομηχανία της ΣΕΚΑΠ, μετά την εξαγορά της, το 2013, από την DONSKOY TABAK, συμφερόντων Ι. Σαββίδη και η επιλογή του ΔΣ της εταιρίας, να την οδηγήσει στην αναγκαστική πτώχευση, μετά από την επιβολή του προστίμου για υπόθεση παραβάσεων του 2009, μόνο έκπληξη δεν πρέπει να μας προκαλεί. Οι εργαζόμενοι αξιοποιώντας την πείρα τους μπορούν να βγάλουν χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα.
Η απόφαση του Εφετείου Κομοτηνής για την επιβολή του προστίμου έρχεται σε μία περίοδο που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στη ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους για το ποιος θα επικρατήσει στις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση, όπως ανταγωνισμοί μεταξύ Ρώσικων και Αμερικάνικων κεφαλαίων στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης του Λιμένα Θεσσαλονίκης.
Όπως επεσήμανε το Κόμμα μας την περίοδο της εξαγοράς της ΣΕΚΑΠ το 2013, στον Ξανθιώτικο λαό και στους εργαζόμενους της ΣΕΚΑΠ, ο επενδυτής που εξαγόραζε τότε την ΣΕΚΑΠ, θα ήθελε να διασφαλίσει τα κέρδη του. Γι’ αυτό είδε σαν κόστος τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους και προχώρησε σε απολύσεις και εθελούσιες εξόδους, επιβάλλοντας ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών σε μέρος των εργαζομένων, που δεν γενικεύθηκαν λόγω των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργατών της ΣΕΚΑΠ.
Η πρόθεση της εταιρίας να συζητά την πτώχευση της εταιρίας, αλλά και η προσωρινή απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής να κάνει εν μέρει δεκτή την αίτηση αναστολής για την καταβολή του προστίμου μέχρι τις 17 Γενάρη, σε καμιά περίπτωση δεν εξασφαλίζουν την διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη συνέχιση λειτουργίας της ΣΕΚΑΠ. Ουσιαστικά βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, ώστε να κάνουν υποχωρήσεις και να συστρατεύονται πίσω από τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα του εργοδότη τα οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετα. Η ΣΕΚΑΠ όλα τα χρόνια της λειτουργίας της, είτε με συνεταιριστικό είτε με ιδιωτικό χαρακτήρα, στηρίχθηκε και αναπτύχθηκε χάρη στη δουλειά και στον ιδρώτα των εργατών της.
Η πολιτική του κλεισίματος (ΣΕΒΑΘ – ΣΕΠΕΚ) και του ξεπουλήματος (ΣΕΚΑΠ – ΡΟΔΟΠΗ) των συνεταιριστικών, που εφάρμοσαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είχε ολέθριες συνέπειες στους εργαζόμενους, στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, στους καταναλωτές και στη συνολικότερη οικονομία του Νομού μας.
Οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στα πλαίσια της διαχείρισης του προβλήματος, που προβάλλονται από διάφορους τοπικούς, πολιτικούς, συνδικαλιστικούς φορείς του Νομού μας. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους της ΣΕΚΑΠ να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα για να μην κλείσει το εργοστάσιο, να μην γίνουν απολύσεις, να μην χτυπηθούν οι εργασιακές σχέσεις που ισχύουν σήμερα, αλλά να διευρυνθούν, με την υπογραφή ΣΣΕ, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Και αυτή η εξέλιξη στην ΣΕΚΑΠ, επιβεβαιώνει την πρόταση του ΚΚΕ για λαϊκή εξουσία και οικονομία, που τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι λαϊκή περιουσία και θα υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός στην παραγωγή, στα πλαίσια του οποίου θα λειτουργούν και οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί στην ύπαιθρο, με μοναδικό σκοπό την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΞΑΝΘΗΣ του ΚΚΕ