GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τσίπρας: Η εκλογή Μουφτή δεν αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά τη μειονότητα

Ανοικτή χαρακτήρισε τη συζήτηση για τον τρόπο ανάδειξης του Μουφτή ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν αφορά στις...

Ανοικτή χαρακτήρισε τη συζήτηση για τον τρόπο ανάδειξης του Μουφτή ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες. Τις κυβερνητικές προθέσεις είχε δημοσιοποιήσει, με συνέντευξή του, ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να σημειώνει πως δεν συζητάμε με τους γείτονες τέτοια θέματα.
Από τις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η συζήτηση αυτή (ενν. για τρόπο ανάδειξης μουφτήδων) έχει ανοίξει προ πολλού στο εσωτερικό της κυβέρνησης και πρέπει να γίνει και δημόσια. Πρέπει να κάνουμε συζήτηση για το ότι ένα τμήμα της μειονότητας δεν αναγνωρίζει τον θρησκευτικό ηγέτη που διορίζει το ελληνικό κράτος. Η συζήτηση πρέπει να γίνει με τους πολίτες μουσουλμανικής πίστης και να καταλήξει το συντομότερο δυνατό, ώστε να υπάρξει και η κατάλληλη νομοθέτηση. Δεν αφορά αυτό τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, για να συμπληρώσει πάντως πως ό,τι είναι να γίνει θα γίνει σε βάθος χρόνου: «Οχι τις αμέσως επόμενες ημέρες» τόνισε.

Νωρίτερα, κ. Γαβρόγλου εμφανίζεται να ζητεί ουσιαστικά, την έναρξη συζητήσεων με τη μουσουλμανική μειονότητα για το θέμα της εκλογής των Μουφτήδων, στον απόηχο των σχετικών με το ζήτημα, πρόσφατων δηλώσεων Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Ως γνωστόν ο κ. Ερντογάν δημοσίως ζήτησε να αλλάξει ο τρόπος ανάδειξης Μουφτή ώστε αντί να διορίζεται από το ελληνικό κράτος, να εκλέγεται. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής, ανέφερε: «Θα πρέπει να αρχίσει μια πολλή σοβαρή συζήτηση, με την ίδια τη μειονότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων. Το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις, είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος». Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει: «Τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην πόλη, δεν τον εκλέγουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών, ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα».

Οπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, με αφορμή τη συνέντευξη που θα μεταδοθεί απόψε το βράδυ (στις 9 μμ), ο κ. Γαβρόγλου αποτιμώντας την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στη χώρα μας είπε μεταξύ άλλων ότι ο κ. Ερντογάν «έχασε την ευκαιρία να μιλήσει σε ευρωπαίους εταίρους», ενώ ερωτηθείς για το αν υπήρξε όφελος για τη χώρα μας από την επίσκεψή του, απαντά πως «είναι καλό να σπάνε οι πάγοι».

Η θέση Κοτζιά

Μιλώντας σε διπλωματικούς συντάκτες στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σχολίασε πως «δεν συζητάμε τέτοια θέματα», εννοώντας πως δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διμερούς διαλόγου με την Άγκυρα. Αργότερα πηγές του ΥΠΕΞ σημείωναν ότι το θέμα είναι «κύριας αρμοδιότητας του Υπ. Παιδείας».

Τί είχε πει ο Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, κατά την διάρκεια της κοινής με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα συνέντευξης Τύπου στο μέγαρο Μαξίμου είχε πει σχετικά:

«Υπάρχει, επίσης, το θέμα της Μουφτίας. Ο αρχιμουφτής βλέπουμε ότι είναι ένας διορισμένος δημόσιος υπάλληλος. Η Συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ότι ο επικεφαλής Μουφτής πρέπει να εκλέγεται. Στην Τουρκία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο. Και η Ιερά Σύνοδος πρέπει να έχει συγκεκριμένο αριθμό μελών για να μπορεί να εκλέξει τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Και όταν υπήρξε μείωση του αριθμού των μελών της Ιεράς Συνόδου, έστειλα μήνυμα προς τον Πατριάρχη και του είπα «υποδείξτε μου ονόματα ιερωμένων, στους οποίους θα δώσουμε την τουρκική ιθαγένεια, ούτως ώστε να αποτελέσουν μέλη της Ιεράς Συνόδου». Από επτά που ήταν, ύστερα από τις υποδείξεις του Οικουμενικού Πατριάρχη, η Ιερά Σύνοδος έχει τώρα 17 μέλη, δηλαδή μπορεί να εκλέξει νέο Πατριάρχη». Και ο κ. Ερντογάν, μετά από γενικότερες επισημάνσεις του κ. Τσίπρα (σχετικές και με ζητήματα βιοτικού επιπέδου της μειονότητας) πως τα θέματα είναι εσωτερικά της χώρας μας, συμπλήρωσε αφήνοντας ευθέως να εννοηθεί ότι ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε αλλαγές του υφιστάμενου πλαισίου, ώστε ο Μουφτής να εκλέγεται:

«Πριν από όλα, στη Δυτική Θράκη, στο ζήτημα του αρχιμουφτή, του αν είναι εκλεγμένος ή διορισμένος. Κατά τη γνώμη μου συνιστά μια σοβαρή πληγή και πιστεύω ότι ο αξιότιμος Πρωθυπουργός θα μεριμνήσει για την επίλυση και τη διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος. Βεβαίως αυτό είναι σαφές ότι αποτελεί ένα εσωτερικό θέμα της χώρας, δεν διαφωνούμε. Αλλά αν μας δίνεται η άδεια, προφανώς και μπορούμε να διατυπώσουμε την παράκλησή μας. Διότι εμείς εμπιστευόμαστε τη γείτονα χώρα και γι΄ αυτό δείχνουμε το ενδιαφέρον μας για το εσωτερικό της Δίκαιο».