GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Οι πολύτεκνες οικογένειες “φιλάνε Θερμοπύλες”

Ο ιδιαίτερα σημαντικός ρόλος των πολυτέκνων για την Ελληνική κοινωνία αναδείχθηκε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στο 10ο Διεθνές Συνέδρι...


Ο ιδιαίτερα σημαντικός ρόλος των πολυτέκνων για την Ελληνική κοινωνία αναδείχθηκε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στο 10ο Διεθνές Συνέδριο Πολυτέκνων που διοργάνωσε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος. Στο πλαίσιο αυτό είχα και την ευκαιρία ως Εισηγητής του Συνεδρίου να αναλύσω τις δυσμενείς επιπτώσεις που επιφέρει η μείωση του ενεργού πληθυσμού στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Μάλιστα τόνισα ότι η μείωση του ενεργού πληθυσμού, η ανεργία και η ανασφάλιστη εργασία, σε συνδυασμό με την κατασπατάληση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων και τη διάλυσή τους από το ληστρικό PSI καθιστούν ζοφερό το μέλλον του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδας.

Γι΄ αυτόν τον λόγο επισήμανα για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των Ασφαλιστικών Ταμείων. Σύμφωνα με το Κόμμα μας

«ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» επειδή με το PSI ζημιώθηκαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, 14 δις ευρώ από τα 24,7 δις ευρώ που περισσεύουν από το τρίτο δανειακό πακέτο των 86 δις ευρώ, θα πρέπει να δοθούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία για να ενισχυθεί η ρευστότητά τους. Αυτή η ρευστότητα επενδυόμενη σε δεκαετή ομόλογα του Αμερικανικού δημοσίου με επιτόκιο 3%, θα δίνει 420 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για μια δεκαετία, προσφέροντας έτσι καθοριστική χείρα βοηθείας στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Οι καταστροφικές συνέπειες των μνημονίων στη μείωση των γεννήσεων και του ενεργού πληθυσμού καταγράφονται και σε δημοσίευμα του enoikonomia.gr (1-10-2016). Σύμφωνα με το δημοσίευμα τρία αρνητικά ρεκόρ καταρρίφθηκαν μέσα στο 2015 όσον αφορά στην φυσική κίνηση (γεννήσεις- θάνατοι) του πληθυσμού. Πρώτον, οι γεννήσεις περιορίστηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξέσπασε η κρίση. Δεύτερον, οι θάνατοι κατέρριψαν ρεκόρ πενταετίας. Και τρίτον, σημειώθηκε το μεγαλύτερο αρνητικό ισοζύγιο της σχέσης γεννήσεων-θανάτων σε καιρό ειρήνης –οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά τουλάχιστον 29.365 άτομα.

Από το 2011 μέχρι και το 2015, ο πληθυσμός της χώρας αποκλειστικά λόγω της μείωσης των γεννήσεων και της αύξησης των θανάτων έχει μειωθεί κατά περίπου 90.000 άτομα. Δηλαδή, στην εν λόγω 5ετία των μνημονίων, έχει χαθεί ουσιαστικά μια μεγάλη Ελληνική πόλη.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι γεννήσεις το 2015 μειώθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με το 2014 ενώ οι θάνατοι παρουσίασαν αύξηση κατά 6,6%.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Βερολίνου της Γερμανίας για τον Πληθυσμό, οι δημογραφικές εκτιμήσεις για την Ελλάδα είναι δυσοίωνες. Η μελέτη επισημαίνει ότι μεταξύ 2011-2016 η Ελλάδα έχασε σχεδόν το 3% του πληθυσμού της, μεταξύ άλλων λόγω της γέννησης λιγότερων παιδιών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Από περίπου 10,8 εκατομμύρια το 2016, ο Ελληνικός πληθυσμός θα μειωθεί στα 9,9 εκατομμύρια έως το 2030. Μάλιστα, εξαιτίας, κυρίως, του μικρού αριθμού παιδιών που γεννιούνται στη χώρα μας (περίπου 90.000 ετησίως), η Ελλάδα έχει πλέον έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη, καθώς πάνω από το 1/5 των κατοίκων της (το 21%) είναι άνω των 65 ετών. Μόνον η Ιταλία στην Ευρώπη έχει υψηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι, με βάση τις έως τώρα δημογραφικές τάσεις, η Ελλάδα είναι πιθανό πως θα έχει τη χειρότερη σε όλη την Ευρώπη αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους έως το 2050.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ευρώπη είναι δημογραφικά διαιρεμένη. Στον βορρά, στη δύση και στο κέντρο της ηπείρου υπάρχουν σχετικά υψηλοί δείκτες γονιμότητας που διασφαλίζουν την ανάπτυξη των πληθυσμού στο προβλεπτό μέλλον. Αντίθετα, η νότια και η ανατολική Ευρώπη καταγράφουν επιταχυνόμενη γήρανση και απώλειες πληθυσμού. Έως το 2050 η υψηλότερη μέση ηλικία του πληθυσμού, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, θα υπάρχει σε Ελλάδα και Πορτογαλία.

Ένα νέο θλιβερό κοινωνικό φαινόμενο προστίθεται επίσης στις αδυναμίες του ασφαλιστικού μας συστήματος καθώς είναι ιδιαίτερα μεγάλο το ποσοστό των νέων Ελλήνων πτυχιούχων που μεταναστεύουν στο εξωτερικό για να εργαστούν.

Κατέθεσα λοιπόν Γραπτή Ερώτηση την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016 στην Ευρωβουλή με την οποία ζητούσα να ληφθούν μέτρα ώστε οι νέοι επιστήμονες να παραμένουν στην Ελλάδα. Στην Ερώτησή μου την οποία απεύθυνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρθηκα σε έρευνα της Endeavor Greece και σε Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας που δείχνουν την έκταση του φαινομένου της διαρροής επιστημονικού δυναμικού από τη χώρα μας, το οποίο εκτιμάται στις 350.000 και 427.000 άτομα αντίστοιχα.

Είναι προφανές ότι για την επίλυση του δημογραφικού και για την αύξηση των γεννήσεων επιβάλλονται επιπρόσθετες παρεμβάσεις οικονομικές, κοινωνικές και καινοτόμες. Η πολύτεκνη οικογένεια είναι αναγκαίο να αναδειχθεί ως οικογένεια πρότυπο. Πέραν της οικονομικής ενίσχυσης, των κοινωνικών και εθνικών κινήτρων που είναι απαραίτητο να προσφερθούν στις πολύτεκνες οικογένειες, προτείνουμε επίσης να χαραχτούν συγκεκριμένοι στόχοι και να υλοποιηθούν εθνικές στρατηγικές.

Με εμφανή τον κίνδυνο της μουσουλμανοποίησης της Ευρώπης πρέπει οπωσδήποτε να κατανοήσουμε πως η Ελληνική πολύτεκνη οικογένεια δεν προσφέρει απλά νέα μυαλά, φρέσκο εργατικό δυναμικό και νέες δυνατότητες παραγωγής πλούτου και ευημερίας, αλλά κυρίως είναι στυλοβάτης των αρχών, των αξιών, της παράδοσης και της Ελληνικής κοινωνίας. Γι΄ αυτό θα πρέπει να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στις πολύτεκνες οικογένειες που παρά τις αντίξοες συνθήκες συνεχίζουν να «φυλάνε Θερμοπύλες»».