Με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των πέντε Ενώσεων Ιδιοκτητών Περιφερειακού Τύπου. Στο επίκεντρο...
Με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά συναντήθηκαν οι
εκπρόσωποι των πέντε Ενώσεων Ιδιοκτητών Περιφερειακού Τύπου. Στο
επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα αιτήματα-προτάσεις των εκδοτών της
περιφέρειας εν όψει της κατάθεσης του νέου νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ. Οι
πέντε Ενώσεις, ΣΗΠΕ, ΕΙΗΕΕ, ΕΙΕΤ, ΕΙΤΗΕΕΑ και ΕΔΙΠΤ, που εκφράζουν το
σύνολο των περιφερειακών εφημερίδων (ημερήσιων, εβδομαδιαίων και
μηνιαίων), έχουν επεξεργαστεί σειρά προτάσεων προς την κυβέρνηση για την
ενίσχυση του Περιφερειακού Τύπου.
Τα δέκα σημεία της παρέμβασής τους είναι:
- Για τις μορφές της ενίσχυσης του Περιφερειακού Τύπου δηλώνουν πως το καθεστώς της άμεσης ή έμμεσης κρατικής ενίσχυσης έχει ήδη καταρρεύσει και χρειάζεται ένα νέο σύστημα, με αναπτυξιακή και όχι επιδοματική λογική. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνουν τη δημιουργία κεφαλαίου για τον Περιφερειακό Τύπο, ρυθμίσεις και διαγραφή μεγάλου μέρους των χρεών στις τράπεζες, στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία, αποκατάσταση της πρόσβασης στην τραπεζική χρηματοδότηση, ενθάρρυνση της διάδοσης του Περιφερειακού / Τοπικού / Κλαδικού Τύπου στο κοινό, απευθείας δημόσια χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και θέσπιση ειδικού επενδυτικού προγράμματος.
- Για τις κρατικές δημοσιεύσεις σημειώνουν πως δεν είναι μορφή επιδότησης και άρα πρέπει να επανέλθει το καθεστώς των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων. Ακόμη, ζητούν να ψηφιστεί τροπολογία για την άμεση εξόφληση των δημοσιεύσεων, να αλλάξει ο τρόπος τιμολόγησης και να επανέλθει για ένα μεταβατικό διάστημα η υποχρεωτική δημοσίευση των ισολογισμών στην περιφέρεια.
- Σε ό,τι αφορά την κρατική διαφήμιση, θεωρούν ότι πρέπει να θεσπιστού
- ν κυρώσεις για τις υπηρεσίες και τους φορείς που δεν τηρούν τη διανομή της κρατικής διαφήμισης. Επίσης, ζητούν να δημιουργηθεί Ενιαίο Κέντρο Κατανομής της κρατικής διαφήμισης.
- Ζητούν ακόμη να ενθαρρύνει η κυβέρνηση πρακτικές συγχωνεύσεων, χωρίς να χάνονται τα δικαιώματα των κρατικών δημοσιεύσεων.
- Για την εκπαίδευση, επαγγελματική πιστοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού ζητούν να ενισχυθεί, με τη στήριξη ιδιαίτερα του Ινστιτούτου Περιφερειακού Τύπου.
- Για τις μετρήσεις αναγνωσιμότητας ζητούν να υπάρξει θεσμική παρέμβαση για τη διασφάλιση του αδιάβλητου των μετρήσεων και να καθιερωθεί, με ευθύνη και εποπτεία του αρμόδιου υπουργείου, ετήσια ή διετής έρευνα αναγνωσιμότητας, ακροαματικότητας και τηλεθέασης των περιφερειακών ΜΜΕ.
- Ζητούν επίσης την εκπόνηση ενός νέου παραγωγικού συστήματος διανομής του Περιφερειακού Τύπου, με επιδότηση νέων θέσεων εργασίας διανομέων, προμήθεια μηχανημάτων κ.λπ.
- Θέμα υψίστης προτεραιότητας θεωρούν τη θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και του παραγόμενου εκδοτικού έργου, ενώ ζητούν να υπάρξουν ρυθμίσεις και για το διαδίκτυο.
- Οι εκδότες ζητούν ακόμη την κατάργηση του τυποκτόνου νόμου περί αστικής ευθύνης του Τύπου, καθώς η θέσπιση «ελαχίστων ορίων χρηματικής ποινής» έχει ήδη κριθεί αντισυνταγματική.
- Τέλος, οι εκδότες ζητούν νέο νόμο-πλαίσιο για τον Περιφερειακό Τύπο, στον οποίο θα ρυθμίζονται όλα τα παραπάνω αιτήματα.
- Πηγή: www.typologies.gr