GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πιο κοντά στη χορήγηση 6 αδειών εθνικής εμβέλειας

Λιγότερες συχνότητες στην Digea λόγω HD TV Η πρόσφατη τροπολογία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά που ψηφίστηκε στη Βουλή γ...

Λιγότερες συχνότητες στην Digea λόγω HD TV

Η πρόσφατη τροπολογία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά που ψηφίστηκε στη Βουλή για την υποχρέωση όλων των σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας να εκπέμπουν ταυτόχρονα σε SD και HD TV έως το 2021 επιφέρει σημαντικές ανακατατάξεις στη διαθέσιμη χωρητικότητα των ψηφιακών συχνοτήτων που διαθέτει η Digea προς ενοικίαση. Πρώτα από όλα, όμως, σημαίνει πως η εκπομπή σε σήμα υψηλής ευκρίνειας που είχαν επιλέξει να έχουν «δοκιμαστικά» μέτοχοι της Digea, όπως o ΣΚΑΪ και το Star νομιμοποιείται. Παράλληλα, όλοι οι σταθμοί που θα πάρουν άδεια από το ΕΣΡ υποχρεούνται να εκπέμπουν και σε υψηλή ευκρίνεια, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να προβούν σε επιπλέον επενδύσεις.
Μέχρι σήμερα το σύνολο των σταθμών εκπέμπει σε SD και με αυτό σε καθεμία από τις τέσσερις συνολικά συχνότητες που διαθέτει η Digea χωράνε –αναλόγως και της συμπίεσης που εφαρμόζει η εταιρεία– τέσσερα τηλεοπτικά προγράμματα  πανελλαδικής εμβέλειας. Γι’ αυτό και η ΕΙΤΗΣΕΕ μιλούσε για έως και 16 κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Με την υποχρέωση της υψηλής ευκρίνειας, η χωρητικότητα μειώνεται και σε μία ψηφιακή συχνότητα χωράνε πλέον  δύο κανάλια, αν και η Digea ισχυρίζεται πως μπορεί να χωρέσει τρία. Με την υποχρέωση, όμως, της παράλληλης μετάδοσης σε SD και HD απαιτείται μεγαλύτερη χωρητικότητα, αφού κάθε κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας θα πρέπει να εκπέμπει σε δύο τεχνολογικά φορμάτ. Έτσι προκύπτει η χωρητικότητα έως και  έξι σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας.
Η απώλεια επιπλέον συχνοτήτων το 2021, με τη διάθεση του φάσματος των 700 MHz (συχνότητες 50 – 60 στα UHF), μειώνει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των ψηφιακών συχνοτήτων. Γι’ αυτό και όλοι μιλάνε για τη μετάβαση στη νέα τεχνολογία DVB-T2, με την οποία αυξάνεται ο αριθμός των εκπεμπόμενων τηλεοπτικών σημάτων. Το βέβαιο είναι πως τόσο η Digea όσο και τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας θα πρέπει να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην τεχνολογία τους, κάτι που μέχρι σήμερα απέφευγαν, γι’ αυτό και τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν πολύ κακό ψηφιακό σήμα.

Πηγή: www.typologies.g