GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αδέσποτα η σύγχρονη κοινωνική μάστιγα

Σε κοινωνική μάστιγα με πολλές διαστάσεις, έχει εξελιχθεί το φαινόμενο με τα αδέσποτα σκυλιά, που κυριολεκτικά κατακλύζουν δρόμους, π...


Σε κοινωνική μάστιγα με πολλές διαστάσεις, έχει εξελιχθεί το φαινόμενο με τα αδέσποτα σκυλιά, που κυριολεκτικά κατακλύζουν δρόμους, πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές σε πόλεις, χωριά παραλίες κτλ.

Εκατοντάδες χιλιάδες αδέσποτα, που κάποτε είχαν «δεσπότη – κύριο», τώρα γυρίζουν στους δρόμους.

Γιατί «ο ζωόφιλος δεσπότης» του σκύλου ή της γάτας, αφού έπαιξε, αυτός και τα παιδιά του, όσο τα ζώα ήταν μικρά και ευχάριστα, μετά μόλις τα βαρέθηκε ή αυτά γέρασαν προχώρησε στην εύκολη λύση να τα πετάξει στο δρόμο. Αυτά μετά γέννησαν και πολλαπλασιάστηκαν και έτσι φτάσαμε στο σημερινό πραγματικά αδιαχώρητο των δρόμων και πλατειών,από αδέσποτα σκυλιά και γάτες.

Έτσι σιγά- σιγά τα αδέσποτα σκυλιά και οι γάτες έγιναν συνοδοιπόροι μας μέσα στις πόλεις.

Έτσι αρχίσαμε να πιστεύουμε ότι αυτό είναι το φυσικό τους περιβάλλον, ανάμεσα στα αυτοκίνητα, ανάμεσα στα παιδιά μας.

Έτσι και «οι σοφοί νομοθέτες» έφτασαν σε σημείο σύμφωνα με τον νόμο Ν.4039/2012 όπως τροποποιήθηκε με τον 4235/2014, να τιμωρούν όποιον μαζεύει το ζώο από τη μέση της πόλης και το μεταφέρει σε άλλο χώρο εκτός των πόλεων, στο ύπαιθρο, σε χώρο περιφραγμένο και φυσικά με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των ζώων.

Φτάσαμε δηλαδή στον απόλυτο παραλογισμό. Να θεωρούμε φυσικό περιβάλλον των σκύλων την πόλη.

Εκεί όπου μπορεί να τα πατήσουν τα αυτοκίνητα (πράγμα που καθημερινά βλέπουμε), όπου μπορεί να μείνουν χωρίς φαγητό και να πεθάνουν της πείνας, όπου μπορούν να επιτεθούν στα παιδιά αλλά και σε μεγάλους ανθρώπους, να αναπτύξουν διάφορες ζωο-ανθρωπονόσους όπως η λύσσα ή ο εχινόκοκκος, ασθένειες πολύ επικίνδυνες, έως και θανατηφόρες, για τα παιδιά και για όλους μας.

Τελευταία σε ταξίδι μου σε χώρες της Ευρώπης, διαπίστωσα ότι πουθενά δεν κυκλοφορούσαν αδέσποτα σκυλιά. Δυστυχώς και πάλι η Ελλάδα κατέχει την αρνητική πρωτιά. Έτσι εκτός όλων των παραπάνω παρατηρούμε και το φαινόμενο των χιλιάδων περιττωμάτων των αδέσποτων αλλά και των σκύλων με δεσπότη, πάνω στα πεζοδρόμια. Περιττώματα που αφού τα πατήσουν δεκάδες ανυποψίαστοι πολίτες, τα μεταφέρουν στα σπίτια τους, πάνω στα χαλιά τους, όπου μπορεί να αρκουδίζει το παιδάκι τους.

Για να τελειώνουμε λοιπόν με την απάνθρωπη και δήθεν «ζωοφιλική άποψη» ότι το φυσικό περιβάλλον των σκύλων είναι οι πόλεις, με όλα τα πιο πάνω αρνητικά, εμείς προτείνουμε τα πιο κάτω απλά και χωρίς ιδιαίτερο κόστος μέτρα.

Σε κάθε Νομό ή Δήμο όπως βολεύει να περιφραγεί κάποια έκταση ή σε υπάρχουσες περιφραγμένες εκτάσεις, παλιά εγκαταλειμμένα εργοστάσια όπως πχ. το περιφραγμένο βόρειο οικόπεδο του παλιού εργοστασίου ζάχαρης, έκτασης πολλών εκατοντάδων στρεμμάτων στην Ξάνθη, μπορούν να μαζευτούν όλα τα αδέσποτα. Να γίνουν κάποια πρόχειρα στέγαστρα και ταΐστρες. Να φροντίζονται έτσι τα ζώα (σκυλιά, γάτες κτλ) από ένα- δύο άτομα είτε των Δήμων είτε από ζωοφιλικές οργανώσεις και με την βοήθεια κτηνιάτρου.

Η διατροφή τους μπορεί άνετα να εξασφαλισθεί με ελάχιστες αγορασμένες ζωοτροφές αλλά κυρίως από τα περισσεύματα των φαγητών από τα σπίτια και τα καταστήματα εστίασης, όπου θα μαζεύονται σε κάποια σημεία και στη συνέχεια θα μεταφέρονται στο φυσικό χώρο του καταφυγίου των ζώων.

Στο φυσικό χώρο του καταφυγίου πέρα από την φυσική διαβίωση των ζώων μπορεί να γίνονται διάφορα δρώμενα όπως επίσκεψη του κόσμου και των παιδιών, για την φροντίδα των ζώων, υιοθεσίες ζώων, άφεση ζώων από ανθρώπους που θέλουν να αφήσουν το σκυλί ή τη γάτα τους για λίγο ή για πάντα, ακόμη και καλλιστεία ζώων ή κυνοδρομίες ή εκπαίδευση ζώων κτλ. Κτλ.

Έτσι από εφιάλτης των πόλεων τα ζώα μπορεί να παίξουν τον φυσικό κοινωνικό τους ρόλο, σαν φίλος του ανθρώπου.

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό που συνέβη στην Κοζάνη και σοκάρισε όλη την ελληνική κοινωνία την ημέρα του Πάσχα του 2016, όπου άγρια και επιθετικά σκυλιά Rottweiler κατασπάραξαν και σκότωσαν ένα παιδάκι 3 χρονών μέσα στην αυλή του ιδιοκτήτη των σκυλιών.

Προτείνουμε σαν Ομάδα Φιλοζωικής Δράσης ορθής διαχείρισης οικόσιτων αλλά και αδέσποτων σκύλων, γάτων κλπ. Να απαγορευτεί η χρήση άγριων σκύλων για τη φύλαξη δήθεν της περιουσίας των ιδιοκτητών τους.

Σήμερα που υπάρχουν τεχνολογικά μέσα 24ωρης παρακολούθησης με κάμερες, συναγερμούς, τηλεειδοποιήσεις κλπ, το να εκτρέφουμε έναν άγριο σκύλο που μπορεί να κατασπαράξει κάποιο παιδί, είναι εγκληματικό. Έτσι κι αλλιώς εάν κάποιος κακοποιός θέλει να κλέψει, μπορεί πανεύκολα να αναισθητοποιήσει ή να σκοτώσει το σκυλί και να προχωρήσει στη ληστεία.

Για τις Ομάδες Κοινωνικής Δράσης.

Ζουρνατζίδης Αντώνης

Κομνηνός Γεώργιος